Select Menu


Περίμενα αρκετές ημέρες τους λαλίστατους πολιτικούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους .

Και οι τρεις αυτές κατηγορίες πολιτών διαθέτουν επαγγελματικές γνώσεις για να σχολιάσουν την αντισυνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ.

Επειδή ως σήμερα δεν άκουσα την φωνή τους ούτε την γνώμη τους για το θέμα αυτό ,παρεμβαίνω για να σας ενημερώσω για μερικά "θεματάκια".

Ο ΕΝΦΙΑ είναι αντισυνταγματικός ,γιατί επιβάλει διαφορετικό ποσό φόρου για ίδιας αξία περιουσία και παραβιάζει κατ' αυτό τον τρόπο την αρχή της αναλογικότητας.

Επίσης είναι αντισυνταγματικός γιατί επιβάλει φορολογία δύο φορές (ή τρεις φορές αν υπολογισθεί και συμπληρωματικός φόρος ) επί του ιδίου φορολογικού αντικειμένου (αντικειμενική αξία).

'Οταν κάποιος αγοράζει ή κληρονομεί ακίνητη περιουσία του επιβάλεται φόρος επί της αντικεμενικής αξίας για την περιουσία του, με την μορφή του φόρου μεταβιβάσεως ή κληρονομίας.

Αυτοί οι δύο φόροι δεν καταργήθηκαν κατά την νομοθέτηση του ΕΝΦΙΑ και έτσι οι πολίτες επιβαρύνονται δύο φορές για την κατοχή της περιουσίας τους: 'Oταν την αποκτούν, αλλά και διαρκώς όσο την κατέχουν.

Ο φόρος αυτός την δεύτερη φορά είναι βαρύτερος, καθώς δεν προβλέπονται στον υπολογισμό του εκπτώσεις για την πρώτη κατοικία.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ψευδεπίγραφος φόρος, καθώς δεν ενοποίησε κανένα προγενέστερο φόρο.

Οι γνωματεύσεις του ΣτΕ για τον ΕΕΤΗΔΕ και τον ΕΤΑ προέβλεπαν ότι ήταν ανεκτοί συνταγματικά ως έκτακτα μέτρα περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Αν λοιπόν η ενοποίηση αναφέρεται στα δύο προγενέστερα τέλη είναι τουλάχιστον ατυχής, γιατί ο ΕΝΦΙΑ είναι μόνιμος φόρος και κατά την παραπάνω ερμηνεία γίνεται αυτόματα και αντισυνταγματικός.

Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται πάνω σε πλασματικές αντικειμενικές αξίες, που είναι πολύ ανώτερες από τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες.

Επιπλέον αυτές οι αξίες δεν δηλώθηκαν από τους φορολογουμένους σε καμμία δήλωση τους η αίτηση τους.

Κατά καταχρηστικό τρόπο δεν αναφέρονται ούτε στην σχετική ειδοποίηση του φόρου.

Στο ενημερωτικό που αναρτήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων η σχετική ειδοποίηση έχει τον τίτλο ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ-ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΦΟΡΟΥ Ν. 4223/2013.

Οι φορολογούμενοι όμως δεν έκαναν ποτέ κάποια σχετική δήλωση ή αίτηση για τον υπολογισμό του φόρου !

Ο φόρος αυτός υπολογίστηκε από την Εφορία παράνομα και αυτοδηλώθηκε με ψευδή αναφερόμενα στοιχεία.

Ενδεικτικά στην τελευταία στήλη του πίνακα ο τίτλος αναφέρει ΑΞΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ και όχι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ.

Στο Άρθρο 20 του Συντάγματος ορίζεται ότι καθένας έχει το δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ' αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή τα συμφέροντα του, όπως νόμος ορίζει.

Αν οι φορολογούμενοι είχαν κάνει προγενέστερα κάποια αίτηση η σχετική δήλωση στην Εφορία οι αντιρρήσεις τους θα είχαν το νόημα διαφοράς και θα έπρεπε να προσφύγουν στο αρμόδιο όργανο κατά τον νόμο.

Οι φορολογούμενοι όμως δεν έκαναν ποτέ αίτηση ή σχετική δήλωση και κατά συνέπεια , σύμφωνα με την δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου, έχουν το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης για κάθε δοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων τους.

Η κοινοποίηση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου κατά συνέπεια είναι αντισυνταγματική και παράνομη ενέργεια, καθώς δεν προηγήθηκε η προηγούμενη προβλέπόμενη ακρόαση του φορολογούμενου και παραβιάστηκε το σχετικό δικαίωμα του για αντιρρήσεις πριν την έκδοση της πράξης.

Ο ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τον νόμο επιβαρύνει και κατόχους επικαρπίας.

Η επικαρπία έχει σχέση με οτιδήποτε παράγει ως εισόδημα το ακίνητο και δεν εξομοιώνεται σε καμμά περίπτωση το δικαίωμα αυτό με ιδιοκτησία.

Η φορολόγηση της επικαρπίας με ΕΝΦΙΑ ήταν πράξη ατυχής για τους εμπνευστές του φόρου.

Ας πάρουμε για παράδειγμα κάποιον που έλαβε και οφείλει τραπεζικό δάνειο 100.000 ευρώ με προσημείωση ή υποθήκη για την αγορά ακινήτου αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ.

Η αξία του ακινήτου υπολογίστηκε παράνομα ως 70.000 ευρώ ( με βάση την αντικειμενική αξία), ενώ προφανώς σήμερα το ακίνητο έχει πολύ μικρότερη αξία και σαν περιουσία είναι επιβαρυμένο με προσημείωση μεγαλύτερη από την αξία του.

Στην περίπτωση αυτή η τράπεζα λόγω του δανείου έχει συμβατικά το δικαίωμα να εισπράττει κάθε τυχόν εισόδημα από ενοίκιο του ακινήτου, όπως πχ ο επικαρπωτής, αλλά ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει μόνο τον ιδιοκτήτη.

Νομίζετε ότι τα δικαστήρια θα κρίνουν νόμιμο τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ α. σε πλασματική ανώτερη αξία και β. χωρίς να ληφθεί υπόψη το βάρος του δανείου ως αφαιρετικό στοιχείο της αξίας?

Ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει τα ακίνητα χωρίς να έχει άμεση σχέση με το εισόδημα που αυτά παράγουν.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος οι 'Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους και όχι ανάλογα με την ακίνητη περιουσία τους,

'Ενα ακίνητο που δεν αποδίδει εισοδήματα δεν είναι δύναμη , αλλά βάρος για όποιον το κατέχει και οποιαδήποτε φορολόγηση του ισοδυναμεί διαχρονικά με δήμευση.

Η φορολόγηση μέσω του ΕΝΦΙΑ της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων είναι πράξη αντίθετη με το Σύνταγμα και συγκεκριμένα με το άρθρο 21, όπου προβλέπεται ότι το κράτος πρέπει να φροντίζει ειδικά για την απόκτηση κατοικίας γι' αυτούς που δεν την έχουνκαι όχι να δημεύει την κατοικία όλων με τον ΕΝΦΙΑ (αυτό συμβαίνει τελικά όταν επιβάλεις φόρο σε κάτι που δεν παρέχει εισόδημα, όπως η πρώτη κατοικία).

Μην σας παρασύρει το σημερινό φαινομενικά μικρό του ποσαστό.

Και ο ΦΠΑ δεν ήταν 23% όταν τον εισήγαγαν για πρώτη φορά...

Ο ΕΝΦΙΑ είναι αντισυνταγματικός φόρος και δεν πρέπει να πληρωθεί από κανένα πολίτη.

'Οταν το κράτος σκανδαλωδώς έχει επιτρέψει να δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσού 67 δισ ευρώ ως σήμερα , δεν δικαούται να επιβάλει ένα επιπλέον φόρο ύψους περίπου 2,7 δισ ευρώ επί της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Αν οι πολίτες επιτρέψουν στην ανίκανη συγκυβέρνηση να εφαρμόσει ένα παρόμοιο φόρο , το μόνο ορατό αποτέλεσμα θα είναι να μετακυλισθεί ο φόρος αυτός στα ενοίκια των κατοικιών ή απλά να μην εισπραχθεί.

Στη πρώτη περίπτωση θα τον πληρώσουν στο σύνολο του οι μη έχοντες ιδιόκτητη κατοικία.

Στην δεύτερη περίπτωση θα πέσει η συγκυβέρνηση.

Εσείς τι θα προτιμούσατε από τα δύο ενδεχόμενα?

Ο ΕΝΦΙΑ έπληξε την δημόσια εικόνα της συγκυβέρνησης σε όσους αφελείς την πίστευαν ως σήμερα.

Η σχετική φιλολογία για βελτιώσεις του ΕΝΦΙΑ συντηρεί την αγανάκτηση του κόσμου και η εντύπωση που παγιώνεται στο μυαλό των Ελλήνων είναι:

ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΗΜΕΥΣΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΩΝ

Η συγκυβέρνηση λόγω ΕΝΦΙΑ σύντομα θα χάσει τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης και τους νοικοκυραίους .

Τέτοιο αυτογκόλ μόνο ο Αντώνης Σαμαράς με τον 'ΙΠΤΑΜΕΝΟ" Βενιζέλο θα μπορούσε να υποστεί...

Με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο η συγκυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να βυθισθεί.

Γιατί και οι δύο τους έχουν την ιδιότητα να επιπλέουν λόγω πολιτικού εκτοπίσματος ή ειδικού βάρους (?)

Θα μοιάζει μόνο με το θρυλικό καράβι φάντασμα 'ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΟΛΛΑΝΔΟΣ", που περιφέρεται καταραμένο χωρίς πλήρωμα στις θάλασσες...

Son Ofeon

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top