Select Menu


Στην αναγνώριση ελληνικών πόλεων και χωριών ως μαρτυρικά λόγω της γερμανικής λαίλαπας που δέχθηκαν την περίοδο 1941-1944 προχωρά το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα μαρτυρική πόλη, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, χαρακτηρίστηκε η Κορμίστα του Δήμου Αμφίπολης Σερρών και μαρτυρικά χωριά χαρακτηρίστηκαν η Κοινότητα Κεράσοβο της δημοτικής ενότητας Δελβινακίου του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, όπως και τα χωριά του Ανατολικού Κιλκίς, Κλειστό, Αμπελόφυτο και Κυδωνιά.

Το Ε’ Τμήμα του ΣΤΕ με γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών για το θέμα αυτό. Προηγουμένως είχαν ληφθεί σχετικές αποφάσεις από τους Δήμους και τις Κοινότητες των περιοχών που ανακηρύχθηκαν μαρτυρικές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Αυγούστου 1944, ανήμερα της εορτής της Παναγίας, τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής κύκλωσαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κεράσοβο. Στη συνέχεια έκαψαν πλήρως ή μερικώς και άλλα χωριά της Λάκας Πωγωνίου. Στο Κεράσοβο όμως χάθηκαν συνολικά 28 άνθρωποι, έντεκα από τους οποίους εκτέλεσαν ομαδικά τα κατοχικά στρατεύματα έξω από τη σπηλιά «χτικιαρότρυπα».

Επίσης, τα χωριά Κλειστό (Μούζγαλη), Αμπελόφυτο (Μούρσαλη) και Κυδωνιά (Κοτσαλάρ) έγιναν ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς στις 25.10.1941. Τέλος, την 1η Οκτωβρίου 1941, σφαγιάσθηκαν από τους Βουλγάρους κάτοικοι της Κορμίστας.

www.koutipandoras.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top