Select Menu


Οι Grad είναι μη κατευθυνόμενοι πύραυλοι που δεν μπορούν να στοχεύσουν με ακρίβεια και πυροδοτούνται από πολυεκτοξευτήρες πυραύλων για να καλύψουν ευρεία περιοχή. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στις συγκρούσεις της νοτιοανατολικής Ουκρανίας -και κυρίως τις ουκρανικές Αρχές- να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πυραύλους Grad κοντά σε κατοικημένες περιοχές, λόγω της πιθανότητας να σκοτωθούν άμαχοι.

Οι δυνάμεις των αυτονομιστών πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τις απειλές των αμάχων που έχουν υπό τον έλεγχό τους αποφεύγοντας να αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους και τα όπλα τους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. «Οι πύραυλοι Grad είναι εμφανώς μη ακριβή όπλα, που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές» ανέφερε ο Όλε Σολβάνγκ, ερευνητής του Παρατηρητηρίου, και πρόσθεσε: «Αν η ουκρανική κυβέρνηση και οι δυνάμεις των ανταρτών επιθυμούν να περιορίσουν το ενδεχόμενο να πληγούν άμαχοι, πρέπει και οι δυο πλευρές να σταματήσουν αμέσως να χρησιμοποιούν αυτούς τους πυραύλους σε κατοικημένες περιοχές».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η χρήση των συγκεκριμένων «τυφλών» πυραύλων σε κατοικημένες περιοχές παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τους νόμους του πολέμου, ενώ ενδέχεται να ισοδυναμεί και με έγκλημα πολέμου. Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, τόσο η ουκρανική κυβέρνηση όσο και οι δυνάμεις των αυτονομιστών έχουν κάνει χρήση πυραύλωνGrad. Ωστόσο το Κίεβο και η υπηρεσία Τύπου της εθνοφρουράς έχουν αρνηθεί ότι χρησιμοποίησανGrad στην επίθεση στο Ντονιέτσκ, αν και επιτόπια έρευνα που διεξήγαγε το Παρατηρητήριο αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι οι ουκρανικές Αρχές ήταν υπεύθυνες για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 12 και στις 21 Ιουλίου.

infognomonpolitics

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top