Select Menu


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης επαναδιατύπωσε παλαιότερη θέση του σχετικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή, στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης,

Συγκεκριμένα και με στόχο να απεμπλακεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απότην πρόωρη διάλυση της Βουλής, πρότεινε να επιχειρείται αρχικά από τη Βουλή (με τις γνωστές τρεις ψηφοφορίες) να εκλεγεί ΠτΔ και εφόσον δεν συγκεντρωθούν 180 βουλευτές, τότε να γίνεται εκλογή από το λαό, αλλά μόνο μεταξύ των υποψηφίων που θα αναδείξει - υποδείξει η Βουλή.

Αν πίσω από αυτή την πρόταση Μεϊμαράκη υποκρύπτεται η βούληση του ίδιου του Σαμαρά, για το πώς εννοεί την εκλογή του ΠτΔ από το λαό, που πολυδιαφημίζει, τότε τα πράγματα είναι ζοφερά.

Με την πρόταση αυτή, στην πράξη θα καλείται ο λαός, σαν ένα απλό δημοκρατικό ντεκόρ, προκειμένου απλά και μόνο να άρει το αδιέξοδο που θα προκύπτει στο παρασκηνιακό πολιτικό «γυφτοπάζαρο» για το πρόσωπο του ΠτΔ, περιοριζόμενος στο να επιλέγει μόνο μεταξύ των υποψηφίων που θα έχει προεπιλέξει το πολιτικό προσωπικό. Ίσως μάλιστα και μεταξύ των δύο πρώτων που θα προκύπτουν από τη διαδικασία της Βουλής.

Δηλαδή, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, το πολιτικό σύστημα, δια στόματος του κ. Μεϊμαράκη, επιμένει να παραμένει ερμητικά κλειστό, ώστε να εκλέγεται με απόλυτη ασφάλεια ΠτΔ, μεταξύ εκείνων που θέλει το πολιτικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα ο λαός να έχει την ψευδαίσθηση ότι έχει κάποια σχετική εξουσία στα χέρια του.

Αντιθέτως, το ορθό στην περίπτωση εκλογής του ΠτΔ από το λαό (όπως γίνεται σε όλα τα πολιτισμένα κράτη) είναι να μην αναμιγνύεται καθόλου η Βουλή. Τους υποψήφιους ΠτΔ θα μπορούν να προτείνουν τόσο τα κόμματα, όσο και οι πολίτες Δηλαδή ένας αριθμός πολιτών (για τον κάθε υποψήφιο) που θα μπορεί να προτείνει ανεξάρτητες προσωπικότητες, ώστε να υπάρχει πλήρης και πραγματική λαϊκή συμμετοχή.

Οι εποχές πλέον έχουν αλλάξει και τέτοιες απόψεις δεν πρόκειται βρουν πολλούς πολιτικά ανεγκέφαλους. Αν σκοπεύει το πολιτικό σύστημα να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος, προς την κατεύθυνση των αντιλήψεων Μεϊμαράκη, τότε καλύτερα να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, μέχρι που ο λαός θα επιβάλει μόνος του το δικό του Σύνταγμα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top