Select Menu

photo: fotografar@Flickr

Ένα κύμα αλλαγής και προόδου πνέει σταδιακά το τελευταίο διάστημα στη Βουδαπέστη. Μπορεί να το διαπιστώσει κανείς κάνοντας μια βόλτα στην πόλη, παρατηρώντας όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει.

Μια καινούρια γραμμή μετρό, η 4η της πόλης, δόθηκε στην κυκλοφορία στις 28 Μαρτίου 2014. Έργα πραγματοποιούνται σε όλη την πόλη, φτιάχνουν δρόμους, καινούρια πάρκα, αναστηλώνουν κτίρια. Στο διάστημα 2011-2014 που βρίσκομαι εδώ, έχουν ανοίξει πολλά ζεστά και μοντέρνα μαγαζιά.

Υπάρχει, όμως, ένα σοβαρό πρόβλημα που ακυρώνει όλες τις προσπάθειες της πόλης να γίνει μια πιο «ευρωπαϊκή πρωτεύουσα».

Το θέμα των αστέγων, που έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε όλη τη χώρα, ειδικά όμως στη Βουδαπέστη.

Αρχικά, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από οργανώσεις παροχής βοήθειας, στη Βουδαπέστη ζουν περίπου 10.000-15.000 άστεγοι, οι οποίοι αποτελούν τον μισό μόνο αριθμό από αυτόν που αντιστοιχεί σε ολόκληρη την χώρα.

Πληροφορίες που προέρχονται από την κυβέρνηση λένε πως στο διάστημα 2006-2010 περίπου 131 άνθρωποι που ήταν αναγκασμένοι να ζουν στους δρόμους της πόλης πέθαναν, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Η εικόνα στο κέντρο της πόλης μπορεί να γίνει πολύ άσχημη, με ανθρώπους να κοιμούνται ειλικρινά όπου βρούν, τις στάσεις του μετρό αλλά και το εσωτερικό του τραμ να αναβλύζουν μια αφόρητη δυσοσμία, ενώ μερικοί δεν διστάζουν να κατεβάσουν τα παντελόνια τους σε δημόσια θέα για να «ανακουφιστούν» μπροστά στο κοινοβούλιο.

Όσον αφορά τα δημόσια καταφύγια, ο αριθμός τους αυξήθηκε από 8.200 σε 11.100 το 2013. Από αυτό το νούμερο μόνο 6.000 βρίσκονται στην Ουγγαρία. Το 2013 τα δημόσια κονδύλια που χορηγήθηκαν για υπηρεσίες στους άστεγους έφτασαν τα 30 εκατομμύρια. Περίπου τρία εκκατομμύρια έλαβαν και διάφορες πολιτικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν καταλύματα και εκπαιδευτική κατάρτιση σε αυτούς τους ανθρώπους.

Όλα αυτά, όμως, φαίνονται να μην είναι αρκετά. Ο αριθμός των αστέγων υπερβαίνει ακόμα κατά πολύ τα δημόσια καταφύγια, έστω και αν η κυβέρνηση εθελοτυφλεί δηλώνοντας πως οι άστεγοι της Βουδαπέστης είναι 100% καλυμμένοι. Όσο για τη βιωσιμότητα των καταφυγίων, υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που προτιμούν να κοιμηθούν στο δρόμο. Εκτός βέβαια από τα καινούρια, που είναι ζεστά, άνετα και μοντέρνα.

Ποιά ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στους δέκα χιλιάδες αυτούς ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τις οικογένειές τους, τις ίδιες τις ζωές τους;

Στις 14 Νοεμβρίου 2013 ψηφίστηκε στη Βουλή ένας νόμος που απαγόρευε στους άστεγους να καταλαμβάνουν πάρκα, παιδικές χαρές, υπόγειες διαβάσεις, και περιοχές σε απόσταση 50 μέτρων από δρόμους της πόλης.

Ο νόμος παραχωρεί επίσης το δικαίωμα στην αστυνομία να συλλαμβάνει όσους «πιάνονται» να κοιμούνται στον δρόμο δύο φορές σε διάστημα έξι μηνών. Προβλέπει ακόμα και την επιβολή προστίμων.

Παρόμοιοι νόμοι έχουν ψηφιστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με κύρια παραδείγματα τις Ισπανία, Νορβηγία, Σουηδία.

Στην σημερινή «Ενωμένη Ευρώπη» λοιπόν, την Ευρώπη της προόδου, την Ευρώπη που σέβεται τη διαφορετικότητα φαίνεται πως έχει λησμονηθεί ένα βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Ένα χαρακτηριστικό που έχει επιτρέψει και έχει επιταχύνει την εξέλιξή μας μέσα στους αιώνες.

Η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας.

protagon.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top