Select Menu


Η συνέλευση του Καντονιού (Landsgemeinde) είναι η συνάθροιση του εκλογικού σώματος του Καντονιού του Glarus και το μέγιστο νομοθετικό του σώμα. Κατά την διάρκεια της συνέλευσης λαμβάνει χώρα η εκλογή του Κυβερνήτη, του ανώτατου αξιωματούχου του Καντονιού και του βοηθού του, μεταξύ των μελών ενός πενταμελούς συμβουλίου του οποίου τα μέλη έχουν εκλεχθεί μέσω ψηφοφορίας. Μέσω ψηφοφορίας αναδεικνύονται επίσης οι δικαστές και ο δημόσιος κατήγορος.

Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να υποστηρίξει μια πρόταση, να προτείνει μια τροπολογία, να προκαλέσει την απόρριψη ή την αναβολή της υιοθέτησης μιας πρότασης ή να την στείλει πίσω για αναθεώρηση. Αυτό το γεγονός διαφοροποιεί την συνέλευση του Glarus από άλλες συνελεύσεις και ψηφοφορίες στις οποίες τα μέλη του εκλογικού σώματος μπορούν να ψηφίσουν μόνο υπέρ ή κατά μιας πρότασης χωρίς να έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν με άμεσο τρόπο τις τοπικές πολιτικές επιλογές. Κάθε άτομο με δικαίωμα ψήφου μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να θέσει μια πρόταση στην συνέλευση χωρίς να απαιτείται προηγουμένως να συλλέξει υπογραφές.

Η συνέλευση του Καντονιού (Landsgemeinde) λαμβάνει χώρα σε ανοιχτό χώρο, την πρώτη Κυριακή του Μαΐου στην πλατεία Zaunplatz του Glarus. Υπάρχουν θέσεις για όσους επιθυμούν να παραβρεθούν στην συνέλευση ως παρατηρητές. Την συνέλευση διευθύνει ο Κυβερνήτης, ο ανώτατος αξιωματούχος του Καντονιού ο οποίος στηρίζεται στο σπαθί του κατά την διάρκεια της δημόσιας συζήτησης. Είναι αυτός που ξεκινά την συνέλευση με έναν λόγο και στην συνέχεια καλεί το εκλογικό σώμα να ορκιστεί. 

Τα θέματα της συνέλευσης μαζί με μια συνοπτική ενημέρωση διανέμονται με την μορφή ενός φυλλαδίου σε κάθε οικία στην οποία κατοικεί τουλάχιστον ένας κάτοικος του Καντονιού με πολιτικά δικαιώματα. Σε αυτό το φυλλάδιο περιέχονται οι συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα στο συμβούλιο του Καντονιού. Επιπλέον ο προϋπολογισμός και ο οικονομικός ισολογισμός του Καντονιού περιλαμβάνονται στο παραπάνω φυλλάδιο.

Στα μέλη του εκλογικού σώματος έχουν μοιραστεί χρωματιστές κάρτες τις οποίες υψώνουν στο αέρα προκειμένου να δηλώσουν την προτίμηση τους. Ο Κυβερνήτης είναι αυτός που εκτιμά την πλειοψηφία. Αν δεν είναι σίγουρος μπορεί να συμβουλευτεί τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της Κυβέρνησης αλλά η τελική του απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top