Select Menu


«Οι εξελίξεις στην Τουρκία με τρομάζουν», δήλωσε ο Γερμανό πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ, ενώπιον του εμβρόντητου Τούρκου ομολόγου του Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Γκάουκ στην Τουρκία.

Ο Γερμανός πρόεδρος δεν «μάσησε» τα λόγια του, κατηγορώντας ανοιχτά την τουρκική κυβέρνηση για τις παρεμβάσεις της στη δικαιοσύνη και για επίδειξη αυταρχικής συμπεριφοράς, με αφορμή το κλείσιμο του Twitter και του YouTube.

Ο Γερμανός πρόεδρος μίλησε για καταπάτηση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών στην Τουρκία. «Έπρεπε να κλείσετε το Twitter και το YouTube; Γιατί ο πρόεδρος του Συνταγματικού σας Δικαστηρίου υποχρεώθηκε να ασκήσει δημόσια κριτική στην κυβέρνησή σας; Γιατί επεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη;», ρώτησε ο Γερμανός πρόεδρος τον Γκιουλ, ο οποίος τον κοίταζε αμήχανα.

Ο Γκιουλ, όμως, τελικά, αντεπιτέθηκε, υπενθυμίζοντας στον Γερμανό πρόεδρο τους θανάτους Τούρκων μεταναστών από Γερμανούς νεοναζί. Ο Γκάουκ απάντησε ότι δεν θεωρεί τη χώρα του τέλεια.

Μιλώντας, αργότερα, σε τουρκικό πανεπιστήμιο, ο Γερμανός πρόεδρος επιτέθηκε και πάλι στην κυβέρνηση Ερντογάν. «Όταν η κυβέρνηση επιχειρεί να επηρεάσει τις δικαστικές αποφάσεις, προς όφελός της και να αποφύγει αποφάσεις που δεν την ικανοποιούν, σας ρωτώ, πως διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης;», είπε.

Σχολιάζοντας δε τους νέους νόμους, που ψήφισε η κυβέρνηση Ερντογάν και δίδουν υπερεξουσίες στη ΜΙΤ, αλλά και επιβάλουν την πάταξη των διαδηλώσεων, είπε: «Παραδέχομαι ότι οι εξελίξεις αυτές με τρομάζουν και αυτό γιατί η ελευθερία του λόγου και ελευθεροτυπία στην Τουρκία είναι ήδη περιορισμένες».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top