Select Menu


O ενεργειακός ρωσικός όμιλος της Gazprom πρόκειται να αγοράσει τις μισές μετοχές της South Stream Transport , που ανήκουν στην θυγατρική της με έδρα στο Βερολίνο.

Το διοικητικό συμβούλιο της Gazprom συμφώνησε ότι συνολικά 205 900 μετοχές θα πουληθούν από την Gazprom Germania στην μητρική εταιρεία , ανέφερε το RIA Novosti.

Η South Stream Transport BB είναι μια κοινοπραξία της Gazprom Germania με την ιταλική ENI , τη γαλλική EDF και την γερμανική Wintershall Holding .

Η εταιρεία πρόκειται να κατασκευάσει το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος θα διασχίσει τη Μαύρη Θάλασσα και θα εισέλθει στην ΕΕ μέσω βουλγαρικού εδάφους .

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα το φυσικό αέριο θα διοχετευθεί για πρώτη φορά στους αγωγούς του South Stream το 2016 και ο αγωγός θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα επόμενα έτη .

Το έργο , ωστόσο , έχει πρόσφατα αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων στην Ευρώπη , αλλά και στη Βουλγαρία , καθώς μερικοί προτείνουν ότι πρέπει να παγώσει λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία .

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα που αναφέρει ότι η κατασκευή του South Stream θα πρέπει να σταματήσει .

Η Gazprom επιμένει ότι οι εργασίες για το έργο θα συνεχισθούν παρά τις απειλές για οικονομικές κυρώσεις , με κάποια δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι διερευνά και επιλογές " εκτός ΕΕ " ( όπως η Τουρκία ) για να παραδώσει το φυσικό αέριο μέσω αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ:
Η South Stream Transport BB ανήκε μέχρι πρόσφατα κατά 50% στην Gazprom Germania, κατά 20% στην ιταλική ΕΝΙ, κατά 15% στην Γαλλική EDF (Electricite de France) και κατά 15% στην γερμανική Wintershall Holding.

Με την τελευταία αγορά η Ρωσική μητρική εταιρεία Gazprom γίνεται ιδιοκτήτης κατά 50% της South Stream Transport BB, που έχει έδρα στην Ολλανδία.

'Ετσι η ιδιοκτησία του έργου κατά πλειοψηφία ξεφεύγει πλήρως από την δικαστική αρμοδιότητα της Γερμανίας.

Η Γερμανική δικαιοσύνη ή η Γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την εξέλιξη του έργου.

Δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις, ούτε είναι αρμόδια για εταιρικές νομικές διαφορές ή διαιτησίες.

Προφανώς αυτό γίνεται προληπτικά, καθώς για την ώρα δεν διαφαίνονται διαφορές μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Η South Stream Transport BB ανέθεσε από τις 3 Απριλίου 2014 στην Γερμανική Siemens AG την προμήθεια ηλεκτρικών συστημάτων και συστημάτων ενδείξεων για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού.

Με άλλη απόφαση της στις 29 Ιανουαρίου 2014 ανατέθηκε η προμήθεια και η κατασκευή των αγωγών κατά 50% στην γερμανική εταιρεία Εuropipe, κατά 35% στην Ρωσική United Metallurgical Company (ΟΜΚ) και κατά 15% στην Ρωσική Severstal.

Το κόστος αυτής της σύμβασης προμήθειας αγωγών υπολογίζεται σε 1 δισ ευρώ.

'Οπως γίνεται φανερό με τα σημερινά δεδομένα η κατασκευή του αγωγού ταυτίζεται κατά 50% με γερμανικά οικονομικά συμφέροντα.

Η πρόσφατη αλλαγή ιδιοκτησίας της South Stream Transport BB ίσως υποδηλώνει προειδοποίηση προς την Γερμανία ότι αυτό υπό προυποθέσεις μπορεί ν' αλλάξει στο μέλλον.

Η Γερμανική εταιρεία Europipe όταν έπαιρνε την σύμβαση κατασκευής των αγωγών ενδεχόμενα να σκεφτόταν ότι μέρος των αγωγών θα μπορούσε να κατασκευασθεί από υπεργολάβους στην Ουκρανία με μικρότερα μεροκάματα.

Δεν μπορούσε να προβλέψει τον Ιανουάριο του 2014 τα μεταγενέστερα γεγονότα στην Ουκρανία...

Το κόστος του υποθαλάσσιου αγωγού υπολογίζεται να φτάσει τα 10 δισ ευρώ και το κόστος του υπέργειου δικτύου και των οκτώ προβλεπόμενων σταθμών συμπίεσης τα 6 δισ ευρώ, δηλαδή σήμερα κοστολογείται συνολικά σε 16 δισ ευρώ.

Το έργο προχωράει κανονικά και υπάρχουν ήδη αναφορές ότι η υποθαλάσσια χάραξη ενδέχεται να αλλάξει και ο αγωγός μπορεί να περάσει και από την Κριμαία, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του κατασκευαστικού κόστους του .

Ο αγωγός θα κατασκευαστεί από κυλινδρικούς χαλύβδινους σωλήνες μήκους 12 μέτρων με διάμετρο 813 χιλιοστών του μέτρου και πάχος 39 χιλιοστών.

Οι σωλήνες του υποθαλάσσιου τμήματος αντέχουν πίεση ίση με 284 bar (284 φορές πολλαπλάσια της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια της θάλασσας).

Το μήκος του υποθαλάσσιου τμήματος προβλέπεται να φτάσει τα 931 χιλιόμετρα και οι αγωγοί θα τοποθετηθούν σε μέγιστο βάθος έως 2200 μέτρα.

Ο αγωγός θα κατασκευασθεί σταδιακά έως το 2018 και θα περιλαμβάνει δίκτυο 4 σωλήνων , που θα τοποθετηθούν σε παράλληλη χάραξη.

Κάθε σωλήνας θα μεταφέρει κάθε χρόνο 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με την δυναμικότητα του αγωγού σε πλήρη λειτουργία να φτάνει στα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κάθε χρόνο .

Το Ευρωπαικό κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα μη δεσμευτικό ψήφισμα με σκοπό να σταματήσει το έργο με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.

Στο παρελθόν για τον ίδιο σκοπό γινόταν επίκληση περιβαλλοντολογικών λόγων και δήθεν παραβάσεων της περιβαλλοντολογικής νομοθεσίας της ΕΕ, καθώς ο αγωγός θα περάσει μέσα από την Βουλγαρία, χωρίς να έχει γίνει ικανοποιητική μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, όπως επιβάλει η νομοθεσία της ΕΕ.

Για την ματαίωση της κατασκευής του αγωγού δρουν παρασκηνιακά πολλά διεθνή συμφέροντα, καθώς όταν κατασκευασθεί θα ανταγωνίζεται τον αγωγό Νabucco με προβλεπόμενο κόστος 12 έως 16 δισ ευρώ.

H μητρική Gazprom Ρωσίας για την ολοκλήρωση του έργου θα χρειασθεί επενδυτικά κεφάλαια τουλάχιστον 16 δισ ευρώ.

Αυτό ίσως εξηγεί και την επιμονή της Ρωσίας να πληρώσει η Ουκρανία τα χρέη της για το φυσικό αέριο που της προμήθευσε η Gazprom.

Tα περίπου 3 δισ ευρώ του πρόσφατου χρέους της Ουκρανίας προς την Gazprom θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του πρώτου από τους 4 παράλληλους σωλήνες του αγωγού έως την προβλεπόμενη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2015.

Στη συνέχεια από την πώληση του διερχόμενου αερίου θα προκύψουν έσοδα και το έργο πιθανότατα θα αυτοχρηματοδοτηθεί .

Η κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού προβλέπεται να αρχίσει το φθινόπωρο του 2014.

Οι πρώτοι σωλήνες θα ταξιδέψουν στην απαραίτητη ποσότητα (450.000 μετρικοί τόνοι χαλύβδινων σωλήνων) από το εργοστάσιο της Europipe στο Ruhr της Γερμανίας έως την Βάρνα και το Μπουργκάς στις ακτές της Βουλγαρίας .

Ως εδώ τα σχέδια φαίνονται καλά.

Τι θα συμβεί όμως μετά τις ευρωεκλογές, αν το ευρωκοινοβούλιο συνεχίσει με οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί μετα τις προεδρικές εκλογές της, που προγραμματίζονται και αυτές την 25 Μαίου 2014?

θα μπορέσει η βαριά βιομηχανία της Γερμανίας να παράγει τις αναγκαίες ποσότητες σωλήνων, αν ξαφνικά διακοπεί η ροή του φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας?

θα μπορέσουν οι σωλήνες να παραδοθούν εγκαίρως και με νομική ασφάλεια στη Βουλγαρία για να αρχίσει το έργο?

'Η μήπως θα προκύψει το "ασήμαντο" γεγονός στη Βουλγαρία?

Αν οι αγωγοί φτάσουν στην Βουλγαρία σε μικρότερη ποσότητα από την αρχικά προβλεπόμενη , μήπως κάποιοι αποφασίσουν να τους δεσμεύσουν ή να τους πουλήσουν για να χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση του Nabucco, που περνάει και αυτός από την Βουλγαρία?

H Boυλγαρία είναι το κλειδί του ιστορικού γρίφου...

Μας έχει συνηθίσει σε αναβολές έργων και διαθέτει αδύναμη και διεφθαρμένη κυβέρνηση.

Θυμάστε τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη?

Kατασκευάστηκε ποτέ, αν και φτηνότερος?

Πληροφορίες απο novinite.com  και rbth.gr
Επιμέλεια και απόδοση: Son Ofeon

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top