Select Menu


Έχουν περάσει οκτώ μήνες από τότε που ένας ψαράς από τη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι βρήκε ένα μοναδικό άγαλμα του θεού Απόλλωνα, που ήταν χαμένο επί αιώνες, ωστόσο η τύχη του αγνοείται.

Ο Απόλλωνας της Γάζας λίγες ημέρες μετά την ανεύρεσή του ξαπλωμένος πάνω σε μια κουβέρτα με... Στρουμφάκια

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα άγαλμα βάρους 500 κιλών που βρέθηκε στη θάλασσα, περίπου 100 μέτρα από την ακτή, τον Αύγουστο του 2013, εμφανίστηκε για λίγο στον ιστότοπο eBay προς πώληση για 500.000 δολάρια -τιμή πολύ χαμηλότερη της πραγματικής του αξίας-, στη συνέχεια κατασχέθηκε από την αστυνομία, αλλά πλέον δεν είναι γνωστό που βρίσκεται.

Για να σωθεί, ο γυμνός Απόλλωνας πρέπει να υποβληθεί αμέσως στις απαραίτητες για την αποκατάστασή του εργασίες τις οποίες έχουν ήδη προσφερθεί να εκτελέσουν πολλά μουσεία - της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων και το Λούβρο, της Βρετανίας και της Ιταλίας. Δεν μπορούν όμως να το κάνουν εξαιτίας της διεθνούς διπλωματίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Επίσημα, η Δύση δεν συνομιλεί με τη Χαμάς καθώς δεν αναγνωρίζεται παρά μόνο ως τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά για να σώσει τον Απόλλωνα, ο οποίος κινδυνεύει να «εξαφανιστεί» ώστε να πουληθεί σε κάποιον ζάπλουτο συλλέκτη με στόχο να βγει η ισλαμιστική οργάνωση από την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει έπειτα από την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο, η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να διαπραγματευτεί μόνον με αυτήν.

Αυτό που απασχολεί περισσότερο τη Χαμάς είναι η πιθανή αξία του αγάλματος, η οποία όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί. Τα χάλκινα αγάλματα που έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας είναι σχετικά λίγα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μπρούντζινα αγάλματα του θεού Απόλλωνα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα είναι μόλις τρία - ο Απόλλωνας του Πειραιά ο οποίος εντοπίστηκε το 1959, ο Απόλλωνας του Πιομπίνο που βρέθηκε στην ομώνυμη ιταλική πόλη το 1832 και σήμερα φιλοξενείται στο Λούβρο, και ο Απόλλωνας της Πομπηίας που ανακαλύφτηκε το 1977 - τότε η αξία αυτού του νέου Απόλλωνα της Γάζας δεν αποκλείεται να είναι ανεκτίμητη.

Εκτός από τη Χαμάς, για τον Απόλλωνα της Γάζας ενδιαφέρεται και η Παλαιστινιακή Αρχή. «Η κυβέρνηση της Χαμάς είναι παράνομη, δεν έχει καμία αρμοδιότητα αναφορικά με την πολιτισμική και αρχαιολογική κληρονομιά της Γάζας» τονίζει ο παλαιστίνιος υπουργός Πολιτισμού Ανουάρ Αμπού Εϊσέχ.

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στην UNESCO Ελίας Σανμπάρ υπογραμμίζει από τη πλευρά του ότι οι επικεφαλής της Χαμάς «δεν μπορούν να το πουλήσουν γιατί με το που εμφανιστεί στη διεθνή αγορά θα κατασχεθεί».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top