Select Menu


Όλοι έχουμε αναρωτηθεί ανά καιρούς που χρωστούν τα κράτη και που βρίσκονται τόσα μετρητά που κινούνται στις χρηματαγορές αλλά δεν βλέπουμε στην καθημερινότητα. Ένα δημοσίευμα από την YAHOO για αιτήσεις αγορών έρχεται να ρίξει φώς στο θέμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, οι χρηματιστές σε όλες τις αγορές ζητούν από εταιρίες που διαθέτουν πολύ ρευστό στους λογαριασμούς τους και ειδικά μετά το 2008 έχουν διογκωθεί σημαντικά, να δώσουν μέρος των χρημάτων αυτών για να χρηματοδοτηθεί ένας νέος κύκλος ανάπτυξης και να μπορέσει να υπάρξει παραγωγή που παγκοσμίως συρρικνώνεται.

Η λίστα περιέχει 1000 εταιρίες όπως η Google, η Apple, η Samsung , η ΤΟΥΟΤΑ, Microsoft αλλά και αρκετές χρηματό-οικονομικές, που φτάνουν συνολικά το ιλιγγιώδες ποσό σε ανενεργό αποθεματικό , των 2,8 τρίς δολαρίων (περίπου 2 τρισεκατομμύρια ευρώ !!!! ).

Οι εταιρίες αντιδρούν λέγοντας πως πρόκειται για ποσά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πως θεωρούν ότι πρέπει να κινηθούν προσεκτικά στα επόμενα χρόνια , αφού η κρίση δεν δείχνει να είναι δικό τους δημιούργημα.

Σχόλιο: Είναι δεδομένο πώς καμία εταιρία δεν θα θελήσει να κάνει ένα τέτοιο βήμα και να επενδύσει μέρος του αποθεματικού της στην αγορά, όσο διογκωμένο και αν θεωρείται από τρίτους. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υποχρεωθούν από τις ίδιες τις αγορές , μέσω των μετοχών τους , έτσι ώστε να αναγκαστούν να τις στηρίξουν με διαφορετικούς τρόπους. Αν π.χ. παγώσει η αγορά και η πώληση μετοχών τους, από τους ίδιους τους κατόχους και σταματήσουν να έχουν κερδοφορίες από εκεί θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να προχωρήσουν σε κινήσεις. Μέχρι τότε... ο φαύλος κύκλος καλά θα κρατεί.

Εμείς βάζουμε το δημοσίευμα προς ενημέρωση για να ξέρουμε τελικά ποιός χρωστάει που, αλλά και ποίοι είναι τελικά εκείνοι που έχουν δεσμεύσει τόσο ρευστό.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Νίκλαν

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top