Select Menu

Συνθήκες αντίστοιχες με εκείνες τηςΚαλιφόρνια επικρατούσαν πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια στην Ανταρκτικήσύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ μελέτησαν τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στις νοτιότερες περιοχές της Γης κατά την Ηώκαινοπερίοδο, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 55 εκ. έτη και διήρκεσε περίπου 20 εκ έτη.

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τη συγκεκριμένη παλαιοντολογική περίοδο οφείλεται στις υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης, οι οποίες προκάλεσαν κλιματικές αλλαγές αντίστοιχες με αυτές που βιώνουμε σήμερα.

Κατά την Ηώκαινο περίοδο, η υπερθέρμανση του πλανήτη ήταν τέτοια που στην Ανταρκτική επικρατούσαν θερμοκρασίες παρόμοιες με εκείνες της Καλιφόρνια σήμερα.

Αναλυτικότερα, η μέση θερμοκρασία στην Ανταρκτική ήταν περίπου 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις πολικές περιοχές του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού η μέση θερμοκρασία άγγιζε τους 22 βαθμούς Κελσίου όσο δηλαδή στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS και διενεργήθηκε στο πλαίσιο των ερευνών κατανόησης των κλιματικών μεταβολών στην Ανταρκτική.

Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση δύο σπάνιων χημικών ισοτόπων από απολιθωμένα όστρακα της Ηωκαίνου περιόδου που συλλέχθηκε στη νήσο Σέϋμουρ, ένα μικρό νησί κοντά στις ακτές της Ανταρκτικής.

Κρυπτόν
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια δεύτερη μελέτη για την Ανταρκτική, επιτεύχθηκε η χρονολόγηση των αρχαίων πάγων της Ανταρκτικής με τη χρήση του ευγενούς αερίου Κρυπτού, το οποίο εμφανίστηκε στη Γη όταν ο πλανήτης μας “χτυπήθηκε” από κοσμική ακτινοβολία.

Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε Κρυπτό-81, ένα ραδιοϊσότοπο του στοιχείου που παρήχθη από κοσμική ακτινοβολία και το οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο σε φυσαλίδες μέσα στους πάγους της Ανταρκτικής.

Σε αντίθεση με τη συμβατική, αλλά ασταθή μέθοδο της χρονολόγησης με άνθρακα-14, το κρυπτόν δημιουργεί χημικές αντιδράσεις και έχει χρόνο ημιζωής 230.000 έτη, πέντε φορές μακρύτερη από εκείνη του άνθρακα-14.

Πλέον οι επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν αρχαιότερους πάγους από τα δείγματα ηλικίας 800.000 ετών που έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα. Οι προσπάθειες ραδιοχρονολόγησης με κρυπτόν έχουν διαρκέσει πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Και αυτή η δεύτερη έρευνα με επικεφαλής τον Κρίστο Μπούιζερτ, ερευνητή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top