Select Menu


Η ανανεώσιμη παλιρροϊκή ενέργεια που παράγεται σε μια θαλάσσια λωρίδα στη βορειότερη άκρη της Σκωτίας είναι ικανή να ηλεκτροδοτήσει τη μισή χώρα, υποστηρίζουν μηχανικοί που εργάζονται στην περιοχή Pentland Firth.

Οι μηχανικοί υπολογίζουν ότι στα στενά ανάμεσα στις ακτές της Σκωτίας και τα νησιά Όρκνεϊ το παλιρροϊκό ενεργειακό δυναμικό ανέρχεται σε 1,9 Γιγαβάτ, ανώτερο από την ισχύ μιας πυρηνικής μονάδας τύπου Magnox.

Σε μελέτη που εκπόνησαν μηχανικοί από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Εδιμβούργου αναλύεται διεξοδικά ο τρόπος ανάπτυξης και αποδοτικής εκμετάλλευσης της παλιρροϊκής ενέργειας της περιοχής.

Η περιοχή του Pentland Firth είναι από τις πρώτες υποψήφιες για την εγκατάσταση κατάλληλων μονάδων χάρη στα παλιρροϊκά κύματα που είναι από τα ταχύτερα στα βρετανικά νησιά.

Οι μηχανικοί υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια το εκμεταλλεύσιμο παλιρροϊκό δυναμικό στα 1,9 Γιγαβάτ (από 4,2 GW του συνόλου) σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις που κυμαίνονταν από 1 ως 18 Γιγαβάτ αλλά βασίζονταν είτε σε υπεραπλουστεύσεις είτε σε ακατάλληλα μαθηματικά μοντέλα.

Η εκμετάλλευση του παλιρροϊκού δυναμικού των στενών του Pentland Firth απαιτεί την εγκατάσταση γεννητριών κατά μήκος ολόκληρου του περάσματος. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στη θαλάσσια ζωή και μεταφορές έχουν εντοπιστεί κατάλληλες περιοχές από το UK Crown Estate(χαρτοφυλάκιο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας της Βρετανίας), το οποίο θα τις μισθώσει στους εγκαταστάτες.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος αξιολόγησης της κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας της Βρετανίας (PerAWAT).

Η ενέργεια των ωκεανών στην ευρωπαϊκή ατζέντα
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις εχθές η Ελληνίδα επίτροπος αρμόδια για θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής, Μαρία Δαμανάκη και ο Γερμανός επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ παρουσίασαν ένα σχέδιο δράσης με στόχο την ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ωκεάνιας ενέργειας στην Ευρώπη.

Όπως επισήμαναν η Μ. Δαμανάκη και ο Γκ. Έτινγκερ, η αξιοποίηση της ωκεάνιας ενέργειας θα συμβάλει στην απεξάρτηση της οικονομίας της ΕΕ από τον άνθρακα και θα εξασφαλίσει αξιόπιστες και ασφαλείς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με τη Μ. Δαμανάκη, οι θάλασσες και οι ωκεανοί διαθέτουν το απαιτούμενο δυναμικό για τη δημιουργία τεράστιας οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων απασχόλησης.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία φόρουμ για την ωκεάνια ενέργεια, το οποίο θα συγκεντρώνει τεχνογνωσία, θα διευκολύνει τις επαφές των ενδιαφερομένων μερών, για την ανάπτυξη του τομέα και την ενίσχυση της συνεργασίας, ενώ αναμένεται να δώσει ώθηση στη νέα «γαλάζια ενέργεια» με στόχο την πλήρη εκβιομηχάνισή της.

econews

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top