Select Menu


Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr

Στην Ρωσία των 143 εκατ. καταναλωτών και των σχετικά υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στρέφονται ολοένα και περισσότερες ελληνικές εταιρείες, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την εντυπωσιακή άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης και να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων στην εσωτερική αγορά.

Η ρώσικη οικονομία παρά τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητές της παραμένει μια από τις πολλά υποσχόμενες του πλανήτη, καθώς σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς που υπερβαίνουν το 3%. Επιπλέον, οι εταιρείες που θα αποκτήσουν παρουσία στη Ρωσία μπορούν να επεκταθούν ευκολότερα στις γειτονικές αγορές της Λευκορωσίας και του Καζακστάν, λόγω της Τελωνειακής Ένωσης που έχουν υπογράψει τα τρία αυτά κράτη. Δεν είναι τυχαίο πως πολυεθνικές-κολοσσοί όπως η Coca-Cola, τα McDonald's και η Pizza Hut εντείνουν τις προσπάθειές τους για μεγαλύτερη διείσδυση στην ρωσική αγορά, επενδύοντας δισεκατομμύρια ευρώ.

Αισιοδοξία

Εξίσου δυναμικά σχέδια για τη Ρωσία έχουν και οι ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούν πως παρά τον σκληρό ανταγωνισμό, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια επέκτασης της παρουσίας τους.



Μια από αυτές είναι η Vivartia, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία καταστημάτων Goody's και Everest στη Μόσχα, με την έναρξη λειτουργίας τους να τοποθετείται στις αρχές του 2014.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γ. Αρτινός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων καθώς, όπως είπε, το ενδιαφέρον των ξένων για ελληνικά προϊόντα και ελληνικά εμπορικά σήματα είναι αυξημένο.

Ανάλογες προσπάθειες καταβάλλει και η Παγωτά Δωδώνη, η οποία είναι σε τελικές συζητήσεις με υποψήφιους συνεργάτες, οι οποίοι με τη μέθοδο του master franchise θα αναλάβουν την ευθύνη για την ανάπτυξη του δικτύου της στην ρωσική αγορά.

Στελέχη της εταιρείας, η οποία ανήκει στην NBGI τον επενδυτικό βραχίονα της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρουν στην «Η» ότι, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί το «μπλόκο» της ρώσικης κυβέρνησης στην εισαγωγή ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι αισιόδοξα, ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα έχει επιτευχθεί συμφωνία και θα έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες για την είσοδο στη ρώσικη αγορά.

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως στην παρούσα φάση εξετάζονται δύο σενάρια για τον τρόπο διείσδυσης. Το πρώτο αφορά σε απευθείας εξαγωγές προϊόντων από την Ελλάδα και ανάθεση σε τοπικό συνεργάτη της διανομής τους και το δεύτερο αφορά στην ανάθεση σε τοπική βιοτεχνία της παραγωγής των προϊόντων της, και συμφωνία με τοπικό συνεργάτη για τη διανομή τους.

Το δεύτερο σενάριο φαίνεται πως κερδίζει έδαφος λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν τους τρεις τελευταίους μήνες με τις εξαγωγές ελληνικών γαλακτοκομικών προς τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αυτή τη στιγμή ειλημμένη απόφαση.

Επενδύσεις

Τις ευκαιρίες που αναδύονται στη ρώσικη αγορά επιδιώκει να αδράξει και η βορειοελλαδίτικη εταιρεία ανελκυστήρων Kleemann Hellas, η οποία στις αρχές του 2013 προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας, αναβαθμίζοντας την παρουσία της, καθώς μέχρι τότε διατηρούσε γραφείο αντιπροσώπευσης.

Εκτός απ' όσες φιλοδοξούν να εισέλθουν για πρώτη φορά, τη θέση τους εργάζονται να ενισχύσουν και αυτές που έχουν ήδη παρουσία, όπως η «Chipita» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, η οποία διατηρεί παραγωγική μονάδα στην Αγ. Πετρούπολη, η Πλαστικά Κρήτης και η Coca- Cola HBC της οικογένειας Δαυίδ, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη άμεση επένδυση στη Ρωσία.

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, η αξία των ελληνικών επενδύσεων υπολογίζεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ, από τις περίπου 70 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη ρωσική επικράτεια.

Εξαγωγές - Μεγάλα περιθώρια για τη γαλακτοβιομηχανία

Σημαντικές προσπάθειες για μεγαλύτερη διείσδυση στη ρωσική αγορά κάνουν και οι Έλληνες εξαγωγείς, οι οποίοι ελπίζουν ότι η πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ και οι δηλώσεις του για προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χώρων άνοιξαν τον δρόμο για άρση του «εμπάργκο» που έχει επιβάλει η Ρωσία στα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα και στα κρεατοσκευάσματα. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, οι οποίες παρά τις διακυμάνσεις αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλες, ειδικά για τα ελληνικά τρόφιμα τα οποία ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητα και την ξεχωριστή τους γεύση.

imerisia.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top