Select Menu


Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Δεν υπάρχουν χρήματα για τις αρχαιολογικές εργασίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Κι αν δεν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές, δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των σταθμών.

Αυτό υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, που καλούν την ανάδοχο εταιρεία, την «Αττικό Μετρό», να δηλώσει πόσα χρήματα υπάρχουν διαθέσιμα για το ανασκαφικό έργο. Οπως λένε, η «Αττικό Μετρό» διατείνεται ότι υπάρχουν 8 εκατ. ευρώ, αν και το σύνολο του εναπομείναντος ανασκαφικού έργου απαιτεί 30 εκατ. ευρώ.

Ενα από τα επιχειρήματα που είχε προβάλει η «Αττικό Μετρό» τον περασμένο Σεπτέμβριο για να απολύσει 54 εργαζόμενους στο αρχαιολογικό τμήμα ήταν ότι απέμειναν μόνο 8 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση των σωστικών ανασκαφών στους σταθμούς του μετρό. Οι δύο υπεύθυνες Εφορείες αρχαιοτήτων, η 9η ΕΒΑ και η ΙΣΤ' ΠΚΑ, έχουν διαμηνύσει ότι για την ολοκλήρωση του αρχαιολογικού έργου απαιτείται η πρόσληψη 500 εργατοτεχνιτών και 80 ατόμων επιστημονικού προσωπικού (αρχαιολόγοι, συντηρητές, σχεδιαστές κ.λπ.).

«Ακόμη και με τις ελάχιστες αμοιβές που προβλέπει ο νόμος, τα 8 εκατ. ευρώ δεν φτάνουν», δηλώνουν στην «Ε» οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, και ζητούν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα. Κατ' αρχάς, στο αν υπάρχουν τα χρήματα για τη συνέχιση των σωστικών ανασκαφών.

Οπως λένε, κανείς δεν δίνει αυτή τη στιγμή μία υπεύθυνη απάντηση γύρω από αυτό το θέμα, το οποίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των σταθμών. Αν δεν υπάρχουν χρήματα, ποιες ενέργειες έχουν γίνει για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις;

Αν υπάρχουν τα χρήματα, γιατί η «Αττικό Μετρό» ήθελε να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού και γιατί δεν ξεκινούν οι εργασίες στα άλλα εργοτάξια, πέραν της Βενιζέλου, όπου ακόμη είναι άλυτο το θέμα της μετακίνησης ή όχι των βυζαντινών αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί εκεί;

Οπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, θα μπορούσαν ήδη να είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο οι ανασκαφικές εργασίες στο εργοτάξιο του σταθμού «Αγία Σοφία» (ξεκίνησαν τέλη Σεπτεμβρίου), με αποτέλεσμα να χαθεί ένα τρίμηνο κατά το οποίο επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες. Εξαιτίας αυτού, οι εργασίες θα μετατεθούν για το 2014 και πάλι όταν το επιτρέψει ο καιρός.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top