Select Menu



Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 100 σπίτια καταστράφηκαν κοντά στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, ενώ χιλιάδες πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι περίπου 100 φωτιές τροφοδοτούνται από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους και εξακολουθούν να μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ένας 63χρονος άντρας πέθανε από καρδιακή προσβολή την Πέμπτη, ενώ προσπαθούσε να σώσει το σπίτι του από τη φωτιά σε μια παράκτια κοινότητα σε μικρή απόσταση βόρεια του Σίδνεϊ. Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε κέντρα εκκένωσης στις δυτικές παρυφές της πόλης.

Προειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης παραμένουν σε ισχύ για τις πυρκαγιές στο Blue Mountain και στην Κεντρική Ακτή βόρεια του Σίδνεϊ. Τόσο η αστυνομία όσο και η υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης ανέφεραν ότι οι καταστροφές μόλις 100 σπιτιών θα μπορούσε να θεωρηθεί «τύχη» δεδομένου του μεγέθους της απειλής από τις πυρκαγιές .

Με ξηρό καιρό και με τεράστια έκταση γης , η Αυστραλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε μεγάλες πυρκαγιές . Το 2009 , οι πυρκαγιές στη Βικτόρια σκότωσαν 173 ανθρώπους και προκάλεσαν καταστροφές 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του Αλέκου Μάρκελλου, δημοσιογράφου της ομογένειας: «Αυτό που συμβαίνει στην Αυστραλία θυμίζει Αρμαγεδδών: 100 πύρινα μέτωπα, εκ των οποίων τα 20 ανεξέλεγκτα, βρίσκονται αυτήν την ώρα σε εξέλιξη στην Πολιτεία της Ν.Ν. Ουαλίας. Περικυκλωμένο από φλόγες είναι το Σίδνεϊ, ενώ εκατοντάδες είναι τα καμένα σπίτια.

Νωρίς το πρωί (ώρα Ελλάδος), επιβεβαιώθηκε ο πρώτος νεκρός, ένας άνδρας 63 ετών, ο οποίος υπερασπιζόταν το σπίτι του από τις φλόγες, ενώ ο πρωθυπουργός της Πολιτείας Φάρελ χαρακτήρισε νωρίτερα την πιθανότητα να μην υπάρχουν θύματα ως θαύμα, αν συμβεί, γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία και την επικινδυνότητα της κατάστασης».

«Τα μέτωπα εκτείνονται από τα Β/Α σύνορα της Πολιτείας με την Κουινσλάνδη μέχρι τα Ν/Δ σύνορα με τη Βικτώρια σε μια έκταση περίπου ίση με την Ελλάδα. Οι ταχύτητες των ανέμων είναι απίστευτες, κάτι που δυσχεραίνει στο μέγιστο τις προσπάθειες των πυροσβεστών» τονίζει.









Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top