Select Menu

Προσφυγή στο ΣΔΟΕ κατά της Ελληνικός Χρυσός και της Eldorado Gold για φοροδιαφυγή ύψους 30 εκατ. ευρώ ετοιμάζουν κάτοικοι της Β.Α. Χαλκιδικής.

Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα για παράνομη μεταφορά, αποθήκευση σε εταιρεία χωρίς άδεια, και διακίνηση από το λιμάνι Θεσσαλονίκης, επικίνδυνων τοξικών από τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι Χαλκιδικής.

Και οι δύο υποθέσεις αφορούν τα συμπυκνώματα από την Ολυμπιάδα και...
το Στρατώνι, που, σύμφωνα με αναφορά που έχει κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές, ξεκινούν για τη Θεσσαλονίκη σαν αδρανή και φτάνουν, μέσα από κατοικημένες περιοχές και χαρακτηρισμένες ως NATURA, στην εταιρεία «Balkan Logistics», στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Σίνδου Θεσσαλονίκης, από την οποία φορτώνονται με κοντέινερ σε πλοία, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, με προορισμό την Κίνα.
Το δελτίο αποστολής με τον «σιδηροπυρίτη» και το ανοιχτό τριαξονικό

Στην αναφορά - καταγγελία προς τις αρμόδιες αρχές επισημαίνεται ότι πρόκειται για ιδιαίτερα τοξικά συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη που εμπεριέχουν χρυσό και στέλνονται στην Κίνα για να αποσπαστεί το πολύτιμο μέταλλο. Δηλώνονται, όμως, ως απλά συμπυκνώματα σιδηροπυρίτη, ώστε οι Ελληνικός Χρυσός και Eldorado Gold να αποφύγουν την καταβολή φόρων στο Ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα να κερδίζουν έως 121,4 εκατ. ευρώ, χωρίς να υποχρεώνονται να καταβάλουν τον αναλογούντα φόρο, που εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το φορτίο δηλώνεται σαν σιδηροπυρίτης, αν και πρόκειται για τον ιδιαίτερα τοξικό αρσενοπυρίτη, ώστε να μεταφέρεται με απλά φορτηγά, χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, με σκοπό τη μείωση του κόστους. Σχετική καταγγελία έχει κατατεθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, αλλά, μέχρι στιγμής, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, επισημαίνουν οι κάτοικοι της Β.Α. Χαλκιδικής.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν δύο ατυχήματα. Η διαφυγή του υλικού από φορτηγό στη Ρεντίνα τον προηγούμενο μήνα, και η άρνηση καπετάνιου στο λιμάνι Θεσσαλονίκης να φορτωθούν στο πλοίο του κοντέινερ με συμπυκνώματα, μετά από διαρροή σε ένα από αυτά.

Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική δήλωσαν χθες ότι έχουν ασφαλείς πληροφορίες πως από τον έλεγχο στα δείγματα του φορτίου, μετά το ατύχημα στη Ρεντίνα, διαπιστώθηκε σε αυτά υψηλή τοξικότητα, που καθιστά το υλικό επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Καταγγέλλουν ότι μετά το ατύχημα στη Ρεντίνα, η Ελληνικός Χρυσός άρχισε να μεταφέρει τα τοξικά συμπυκνώματα σε κοντέινερ, ενώ πριν χρησιμοποιούσε απλά φορτηγά, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, αν και περνούσαν μέσα από κατοικημένες περιοχές και περιοχές NATURA.

Υπογράμμισαν, επίσης, ότι και οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Balkan Logistics στη ΒΙΠΕ Σίνδου όπου αποθηκεύεται το φορτίο πριν φορτωθεί στα πλοία, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, επίσης δεν έχει άδεια, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία SEVESO ΙΙ, αλλά υπέβαλε τη σχετική αίτηση μετά το ατύχημα της Ρεντίνας. Καταγγέλλουν, τέλος, ότι η διακίνηση του τοξικού υλικού γίνεται από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης χωρίς να προηγηθεί ουσιαστικός έλεγχος, παρά μόνο με τον έλεγχο των συνοδευτικών εγγράφων.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top