Select Menu


«Όταν ήρθαν να πάρουν»

Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν κομμουνιστής

Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν τσιγγάνος.

Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν Εβραίος.

Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει.

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ χαρακτηρίστηκε ως ο σημαντικότερος συγγραφέας του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1898 και ήταν γιος εύπορης οικογένειας εβραϊκής καταγωγής. Το 1933, με την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, αυτοεξορίστηκε και μετά τον πόλεμο, το 1948, επέστρεψε στην Ανατολική Γερμανία, όπου και πέθανε το 1956. Ίδρυσε το "Μπερλίνερ Ανσάμπλ" μαζί με τη γυναίκα του Ελένε Βάιγκελ.

 Όταν το 1935 ως το 1939 έγραφε στην εξορία τα μονόπρακτα που περιέχονται στο "Τρόμος και αθλιότητα του τρίτου Ράιχ" δεν είχε αποκαλυφθεί όλη η φρίκη της φασιστικής εξουσίας.

Ο Μπρεχτ αποδεικνύει το πώς ο φασισμός χρησιμοποιώντας την απειλή, το φόβο και τη βία κατόρθωσε να παράγει δειλούς και καταδότες, να εξευτελίσει και να διαλύσει οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές σχέσεις με λίγα λόγια να εξανδραποδίσει έναν ολόκληρο λαό.

Στις σκηνές του έργου "Τρόμος και αθλιότητα του τρίτου Ράιχ"που περιλαμβάνει 24 μονόπρακτα που έγραψε ο Μπρεχτ εξόριστος,μάς δείχνει με διαύγεια που φτάνει ως τη φρίκη, πως "πολύ πριν φανούν από πάνω μας τα βομβαρδιστικά", οι γερμανικές πόλεις δεν ήταν κατοικήσιμες.

Ο Σπιούνος αποτελεί τη 10η σκηνή.


http://papastrateio.gr
Αρτεμις Ζήση για τον www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top