Select Menu

Φορολογικούς θησαυρούς αρκετών, ίσως και εκατοντάδων, εκατομμυρίων ευρώ κρύβουν οι χιλιάδες offshore εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή έχουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από ελέγχους μόνο σε 34 σχετικές υποθέσεις από τις συνολικά 315 υπεράκτιες εταιρείες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών, έχουν βεβαιωθεί συνολικά πρόστιμα ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Τα πρόστιμα…

Εκτός όμως από τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό των ελέγχων, εξακολουθεί να παραμένει αδιευκρίνιστο πόσα από τα ήδη καταλογισθέντα πρόστιμα έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία.

Το εντυπωσιακότερο είναι ότι η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του ΥΠΟΙΚ έχει καταγράψει 6.575 offshore εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αποδεικνύοντας τα τεράστια περιθώρια συλλογής φορολογικής ύλης από τις εταιρείες αυτές, που αποτελούν κατά παράδοση μια μορφή νόμιμης φοροαποφυγής.

Και όλα αυτά, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει και φέτος διαπιστωμένο πρόβλημα εσόδων και τα τελευταία τρία χρόνια ξεσπά συνεχώς σε μισθούς και συντάξεις και βαριά φορολογία… οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Τα παραπάνω στοιχεία επικαλείται ο Γ. Στουρνάρας, σε έγγραφη απάντησή του στη Βουλή και τον βουλευτή της Ν.Δ. Βύρωνα Πολύδωρα, και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην υπογραφή Συμβάσεων Ανταλλαγής Φορολογικών Πληροφοριών με χώρες που έχουν χαρακτηριστεί για το έτος 2013 μη συνεργαζόμενες: «Εχουν υπογραφεί συμβάσεις με το Γκέρσεϊ, το Γιβραλτάρ και τις Νήσους Κουκ (οι οποίες δεν έχουν τεθεί σε ισχύ), ενώ έχουν μονογραφηθεί οι Συμβάσεις με τον Μαυρίκιο, το Τζέρσεϊ, τη Σαμόα, τις Νήσους Κέιμαν και τις Βερμούδες».

Δεν «αλιεύονται πληροφορίες»

Ο υπουργός Οικονομικών σπεύδει να συμπληρώσει, ωστόσο, ότι «το αίτημα διοικητικής συνδρομής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι ενέργεια “αλίευσης” πληροφοριών από το συμβαλλόμενο κράτος προς το οποίο αυτό αποστέλλεται».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των υπεράκτιων εταιρειών ήρθε εκ νέου στη δημοσιότητα, μετά την αποκάλυψη ότι στη ΔΟΥ Κύμης έχουν εντοπιστεί 24 εξωχώριες εταιρείες, ενώ άλλες 161 υπάρχουν στη ΔΟΥ Κρανιδίου. Μετά την προφανή αδυναμία (;) των τοπικών εφοριών να κάνουν ελέγχους, οι υποθέσεις αυτές έχουν ανατεθεί από πέρυσι σε Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών και εκκρεμούν ακόμη.

Στην ερώτηση πάντως του κ. Πολύδωρα για το αν μπορεί να γίνει έλεγχος των εταιρειών αυτών μέχρι φυσικών προσώπων, ο κ. Στουρνάρας αποφεύγει να απαντήσει ξεκάθαρα. Υποστηρίζει απλά ότι πλέον, με βάση διατάξεις που ψηφίστηκαν στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων από τους δανειστές, «ένα νομικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, εφόσον ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο του φορολογικού έτους».

Πενιχρά τα εισπρακτικά αποτελέσματα

Οι ταπεινοί Ελληνες πολίτες τρέμουν στη θέα του γραμματοκιβωτίου που κρύβει μέσα του νέα χαράτσια (ΔΕΗ, ΦΑΠ κ.λπ.) και η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για την άρση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς. Κάποια άλλοι ωστόσο απολαμβάνουν το κοκτέιλ τους δίπλα στην πισίνα της έπαυλής τους καθώς το… ακίνητο δεν τους ανήκει, αλλά είναι ιδιοκτησία κάποιας οffshore. Η συντριπτική πλειονότητα των υπεράκτιων εταιρειών έχει συστήσει ένα… άτυπο κίνημα «δεν πληρώνω», γνωστό και ως «εις υγείαν των κορόιδων» καθώς εκμεταλλεύεται την αδυναμία ή και την αδιαφορία των ελεγκτικών μηχανισμών να εισπράξουν τους προβλεπόμενους φόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Ιανουαρίου, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 16.580 offshore εταιρείες, αλλά μόλις 965 υποβάλλουν δήλωση ειδικού φόρου επί των ακινήτων για την οποία είναι υπόχρεες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά της πομπώδεις εξαγγελίες των υπουργών Οικονομικών ότι θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή και την προαναγγελία για το τέλος της ασυδοσίας των offshore, τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι πενιχρά.

• Το 2003 υποβλήθηκαν 383 δηλώσεις και ο αντίστοιχος φόρος ήταν 4,8 εκατ. ευρώ.
• Το 2004 υποβλήθηκαν 411 δηλώσεις και ο φόρος ήταν 3,6 εκατ. ευρώ.
• Το 2005 υποβλήθηκαν 352 φορολογικές δηλώσεις, 3 εκατ. ευρώ ο φόρος.
• Το 2006 υποβλήθηκαν 311 δηλώσεις, 3,1 εκατ. ευρώ ο φόρος.
• Το 2007 υποβλήθηκαν 275 δηλώσεις με τον φόρο να φτάνει σε 2,8 εκατ. ευρώ.
• Το 2008 υποβλήθηκαν 239 δηλώσεις και ο φόρος έφτασε τα 3,4 εκατ. ευρώ.
• Το 2009 υποβλήθηκαν 201 δηλώσεις και το ποσό του φόρου ήταν 3,4 εκατ. ευρώ.
• Το 2010 υποβλήθηκαν 1.177 δηλώσεις και ο αντίστοιχος φόρος ήταν 3,4 εκατ. ευρώ.
• Το 2011 υποβλήθηκαν 998 δηλώσεις με αντίστοιχο φόρο 877.651 ευρώ.
• Το 2012 υποβλήθηκαν 965 δηλώσεις και ο φόρος που εισπράχθηκε έφτασε τα 345.201 ευρώ.

Βίντεο με σχετικές δηλώσεις του Βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου επι του θέματος


Επιμελεια: logiosermis.net
Πληροφορίες απο efsyn.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top