Select Menu

'' Φεγγαράκι μου λαμπρό
φέγγε μου να περπατώ
να πηγαίνω στο σχολειό
να μαθαίνω γράμματα,
πράγματα, σπουδάγματα
του Θεού τα πράγματα''...........

- Ο μικρός Αντώνης είχε σηκωθεί πολύ νωρίς σήμερα. Είχε πιει όλο του το γάλα και είχε φορέσει το καλό του γαλάζιο πουκάμισο με το μπλε σκούρο παντελόνι. Θα πήγαινε πρώτη μέρα σχολείο. ''Δύσκολη χρονιά και η φετινή'' σκεφτόταν καθώς έφτιαχνε τη χωρίστρα του. Πέρυσι οι συμμαθητές του τον είχαν εκλέξει αρχηγό της τάξης. Ήλπιζε το ίδιο να γινόταν και τη φετινή χρονιά.

Το μόνο που τον προβλημάτιζε τον Αντώνη ήταν ο τσακωμός που είχε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς με το Φώτη. Αυτό το μικροσκοπικό αγόρι με τα πονηρά μάτια είχε αμφισβητήσει τις ικανότητες του μπροστά στα άλλα παιδιά. Λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια και παρά το γεγονός ότι ο Αντώνης του έριχνε 2 κεφάλια του Φώτη,θα τις έτρωγε. Ευτυχώς που μπήκε στη μέση ο Βαγγέλης,δυνατός και γεροδεμένος καθώς ήταν και ο Αντώνης γλίτωσε το ρεζιλίκι.

-Από εκείνη την ημέρα δεν ξαναμίλησε με τον Φώτη. Τον έβλεπε που έκανε παρέα με την Ντόρα, μια μαθήτρια ψηλή με μακριά μαύρα μαλλιά. Κορίτσι πλούσιας οικογένειας η Ντόρα, απορούσε ο Αντώνης τι να συζητάει με τον Φώτη από την Κυψέλη. Μια μέρα, ο φίλος του ο Χρύσανθος του είχε πει πως άκουσε τη Ντόρα να μιλάει με το Φώτη πίσω από το γυμναστήριο- εκεί που μαζεύονταν όταν ήθελαν να ξεφύγουν από τη διευθύντρια τους, την Αγγελική-Δωροθέα. Η Ντόρα έλεγε στο Φώτη να πείσουν τα άλλα παιδιά να μην ξαναψηφίσουν τον Αντώνη. Έτσι του είπε ο Χρύσανθος.

- Θύμωσε εκείνη την ημέρα ο Αντώνης. Θύμωσε τόσο πολύ που όταν η διευθύντρια τον είχε καλέσει στο γραφείο να του μιλήσει για τους ελέγχους και τους βαθμούς της τάξης, λίγο έλειψε να της αντιμιλήσει!!! Αυτός που στόμα είχε και μιλιά δεν είχε!! Αυτός που ήξερε να λέει μόνο ναι τόσο στη διευθύντρια όσο και στους υπόλοιπους καθηγητές.

- Είχε πολλούς καθηγητές το σχολείο του Αντώνη και ήταν όλοι τους με σπουδές στο εξωτερικό και με πτυχία. Ώρες ώρες δεν τους καταλάβαινε αλλά έλεγε πάντα ΝΑΙ και ήταν υπάκουος για το καλό της τάξης και της ασφάλειας. Είχε κατηγορηθεί από τα άλλα παιδιά γι΄αυτή την προθυμία και την υπάκοή του. Πιο πολύ απ όλους, τον κατηγορούσε ο Αλέξης.

- Είχε περίεργες παρέες ο Αλέξης με εξωσχολικούς μαθητές που στα δικά τους σχολεία έκαναν καταλήψεις και έπαιζαν ξύλο. Ερχόταν και στο σχολείο του Αντώνη και περίμεναν έξω από τα κάγκελα να πάρουν τον Αλέξη και να πάνε για ποδόσφαιρο. Κάθε φορά που τους έβλεπε ο Αντώνης τρόμαζε. Δεν ήθελε μπλεξίματα μαζί τους. Αυτός δεν έπαιζε ποδόσφαιρο. Δεν ήθελε να χαλάσει τα καλά του ρούχα και παπούτσια.

- Ο Σίμος πότε πότε με τον Νίκο τον Κερκυραίο τα έβαζαν μαζί τους και αντάλλασσαν ένα σωρό βρισιές. Ο Αντώνης φρόντιζε τότε να κρύβεται στο γραφείο του γυμναστή. Χορστ τον έλεγαν τον γυμναστή και ήταν πολύ καλός φίλος της διευθύντριας.
- Στο γραφείο του γυμναστή κρυβόταν και ο Κωστής που παλιά πήγαινε σε σχολείο στις Βρυξέλλες και τώρα του είχε κακοφανεί που επέστρεψε στην Ελλάδα. Απορούσε ο Αντώνης με τον κ. Χορστ που άφηνε τον Κωστή να κάθεται στη καρέκλα όλη μέρα χωρίς να γυμνάζεται ενώ σε όλους τους άλλους έβαζε τις φωνές. Αφού ακόμη θυμάται που τους είχε βάλει να τρέξουν σε δρόμο με 500 εμπόδια και κανείς από τους μαθητές δεν κατάφερε να τερματίσει....

-Μετά από εκείνη την άσκηση ο Γιάννης-οικονομολόγο τον φώναζαν στο σχολείο, γιατί ήθελε να σπουδάσει οικονομικά στο εξωτερικό- έκανε παράπονα στον μαθηματικό τους, τον κ.Βόλφγκανγκ, ότι δεν τοποθετήθηκαν καλά τα εμπόδια και σε ίση απόσταση μεταξύ τους και έπρεπε ο αγώνας να επαναληφθεί.

- Ο μαθηματικός κάλεσε τον Γιάννη στο γραφείο. Μάλιστα ήρθε και ο κηδεμόνας του, ο Κώστας που άφησε τις δουλειές του στο Κολωνάκι για να τρέξει στο σχολείο και να ενημερωθεί.
Αρχικά φοβήθηκε ότι ο λόγος που τον κάλεσαν ήταν η Αννούλα, το άλλο του πνευματικό παιδί αλλά η Αννούλα ήταν ήσυχη τον τελευταίο καιρό. Έκανε παρέα με μια ομάδα παιδιών που λέγονταν εκσυγχρονιστές, παιδιά του Κολωνακίου κι αυτά και ενώ έπιναν φρέντο, συζητούσαν για την αριστερά κι άλλα φιλοσοφικά θέματα.

- Ο Γιάννης- ο οικονομολόγος- κατόπιν εντολής του μαθηματικού και σε συνεννόηση με τον κηδεμόνα του,ορίστηκε ο γενικός διαπραγματευτής του σχολείου. Αυτός θα διαπραγματευόταν τους όρους της εκδρομής, τις τιμές στο κυλικείο κι άλλα οικονομικά θέματα. Προς μεγάλη απογοήτευση των μαθητών όμως,η διαπραγμάτευση του Γιάννη δεν πήγε καλά. Οι τιμές αυξήθηκαν και εκδρομή στις αγορές δεν θα πήγαιναν. Ο Γιάννης κάθε εβδομάδα τους έδινε και νέα ημερομηνία γι΄αυτή την περιβόητη εκδρομή που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

-Και όλα αυτά είχαν αντίκτυπο στη δημοτικότητα του Αντώνη, γιατί οι άλλοι μαθητές τα έβαζαν μαζί του. Ήθελαν επιτέλους αυτή την εκδρομή. Και ο Αντώνης την ήθελε. Θα τους έκανε καλό να πάνε στις αγορές.'' Όλα κι όλα'' χτύπησε τη γροθιά του πάνω στη σχολική του τσάντα, ''φέτος θα έβαζε τον Βαγγέλη ως πιο γεροδεμένος να τρίξει τα δόντια του Γιάννη'' το είχε αποφασίσει.'' Ή πάμε εκδρομή στις αγορές ή να πας να βρεις τον μπαμπά σου στο Κολωνάκι'' θα του έλεγε ο Βαγγέλης.
- Βυθισμένος σ΄αυτές του τις σκέψεις ο Αντώνης ξεκίνησε για το σχολείο.

''Κάθε κατεργάρης στο πάγκο του'' άκουσε τη φωνή του Κυριάκου να φωνάζει όταν έφτασε στο προαύλιο. Ο Κυριάκος, αδερφός της Ντόρας είχε οριστεί επιμελητής κι όποιος δεν καθόταν στη θέση είχε εντολή από τη διεύθυνση να τον διώξει από το σχολείο.

-'Ολοι ήταν εκεί στη μεγάλη αυλή όταν ο Αντώνης μπήκε μέσα. Ο Βαγγέλης με τον σάκο του γεμάτο κρουασάν για το διάλειμμα. Η Ντόρα με μια μεγάλη κορδέλα στα μαλλιά και τον Φώτη πίσω της. Ο Κώστας που ερχόταν από τη Ραφήνα αρκετά μαυρισμένος και ξεκούραστος - έτσι του φάνηκε- μαζί με τον Πάκυ και τον Ευριπίδη. Ο Γιάννης με ένα χαρτοφύλακα και ένα περίεργο χαμόγελο,μόλις είχε κατέβει από το γραφείο του κ. .Βόλφγκανγκ. Η Άννα με την παρέα των εκσυγχρονιστών. Ο Αλέξης ντυμένος κι αυτός με πουκάμισο....

''Κάτι περίεργο συμβαίνει'' σκέφτηκε ο Αντώνης κι άρχισε να ιδρώνει.

-''Ποιος θα πει την προσευχή’’;; ακούστηκε κοφτή η φωνή της διευθύντριας.

''Εγώ'' πετάχτηκε ο Αλέξης και ο Αντώνης έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του.

'' Όχι, δεν γίνεται να πεις εσύ την προσευχή'' θέλησε να φωνάξει, αλλά η φωνή δεν έβγαινε από το στόμα του.

''Από πότε έγινες υπάκουος και θα λες και την προσευχή'' ούρλιαζε ο Αντώνης αλλά η φωνή δεν έβγαινε.
-Ένιωθε να πνίγεται... προσπαθούσε να φωνάξει.... χέρια τον εμπόδιζαν.... χέρια που ένιωθε να τον τραντάζουν.

''Πρόεδρε'' , ακούστηκε η φωνή του Χρύσανθου...''πρόεδρε ξύπνα, έχουμε εξελίξεις''.

''Όνειρο ήταν'' σκέφτηκε ο Αντώνης όταν άνοιξε τα μάτια του και είδε ότι βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου.

''Πρόεδρε,ο Αλέξης πήγε στον αγιασμό και ασπάστηκε σταυρό'', είπε ο Χρύσανθος.'' Τον έχουν πρώτο θέμα σε όλα τα κανάλια''.

Ο Αντώνης πάγωσε.... Ή μήπως δεν ήταν όνειρο, αναρωτήθηκε!

Σας φιλώ γλυκά

Η Οχιά με μπλε ποδιά και τσάντα σχολικιά!!!

www.madata.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top