Select Menu

Προσπάθησα να ανοίξω κουβέντα με κάποιους φίλους τώρα στις διακοπές για την κρίση. Να πιάσω το κλίμα στο μέρος που βρισκόμουν.

Ο ένας μου μιλούσε για προφητείες που προμήνυαν το ξεπεσμό των Ελλήνων με κάποιο τρόπο, και μετά κάποια μοιραία νίκη. Ο άλλος φίλος μου παρουσίασε την άποψη ότι όλα είναι «στημένα από την αρχή» χωρίς να προσδιορίζεται τα σημείο που θεωρεί αυτός ως αρχή ούτε ποια γεγονότα  .

Το συμπέρασμα είναι καταλυτικό! Μόνο δυο κατηγορίες γεγονότων συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Τα γεγονότα που κάποιος είχε προφητεύει κάποια στιγμή στο παρελθόν. Δεν έχει σημασία που και το ποτέ έγινε η προφητεία, ούτε ποιους αφορούσε ή τις συνθήκες της εποχής, το ιστορικό υπόβαθρο, τις γνώσεις και την ιδιότητα του προφήτη ή αν η προφητεία έγινε με λόγια διπλής και τριπλής ανάγνωσης. Το ενδιαφέρον με τις προφητείες είναι ότι χρησιμοποιούνται για αναλύουν το παρόν, ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού και να περιγράψουν το οποιοδήποτε παρόν σε οποιονδήποτε χρόνο και με τρόπο αφαιρετικό, αλλά και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά στο μέλλον σε όποια κατάσταση κι αν προκύψει.

Δίπλα σε αυτά τα γεγονότα υπάρχουν τα «στημένα». Όλα είναι στημένα. Μεμονωμένα γεγονότα ή σειρές ολόκληρες διαδοχικών γεγονότων -από όπου κι αν τις πιάσει κανείς- είναι στημένες από κάποιους.

Είτε η αφετηρία είναι το σήμερα και τα γεγονότα στη Συρία, ή στην Αίγυπτο και την Λιβύη ή το 2009 με τον ΓΑΠ και τα λεφτά που υπάρχουν. Η καταστροφή με τις φωτιές στην Πελοπόννησο το 2007. Ο θάνατος του Χριστοδούλου. Το 1981 με τον Ανδρέα το 1974 στην Κύπρο, το 1922 στην Μ. Ασία 1821 ή το 1453 […] όπου κι αν κοιτάξει κάνεις όλα είναι στημένα, και δύσκολα μπορείς να αποδείξεις το αντίθετο σε κάποιον που το πιστεύει.

Αυτοί οι δυο τρόποι ανάλυσης κυριαρχούν και αμφότεροι οδηγούν στην μοιρολατρία. Βάση αυτών, όλα τα γεγονότα προϋπάρχουν της τέλεσης τους και είτε κάποιος τα έχει δει και προφητεύει, είτε κάποιος τα κατασκευάζει για να συμβούν.  Κάθε δράση είναι μάταιη και  συμβαίνει εντός του προϋπάρχοντος πλαισίου προφητειών και στημένων.

Κι αν δεν δράσεις κατά τις προφητείες είναι γιατί είσαι στημένος.

Στο σημείο αυτό η μια κατηγορία γεγονότων συμπληρώνει την άλλη με ένα όμορφο τρόπο. Καθώς οι προφητείες που κυκλοφορούν μιλούν για επερχόμενη νίκη -μετά την ήττα και τον ξεπεσμό των ελλήνων-,  το γεγονός ότι αυτή δεν έρχεται ή αργεί, οφείλετε στα «στημένα». Την ίδια στιγμή ο ξεπεσμός των Ελλήνων (που προέρχεται προφανώς από τα στημένα) θα παταχτεί με την πάροδο του χρόνου και καθώς λένε οι προφητείες η νίκη μας είναι βεβαία.

Είναι προφανές ότι αυτοί οι δυο τρόποι ανάλυσης ακυρώνουν την οποιαδήποτε ανθρώπινη πρωτοβουλία. Καμιά αλλαγή δεν πρόκειται να συμβεί με κανέναν τρόπο. Τελικά έχουν γεμίσει οι καφετέριες με νέους ανέργους που περιμένουν κάτι ασαφές αλλά οργίζονται που δεν έρχεται -όπως πάντα- λόγω των στημένων. Κάποια στιγμή η οργή ξεχειλίζει και βγαίνει στους δρόμους. Πρόσφατα με αφορμή την δολοφονία του Αλέξη Γρηγοροπουλου. Κι όμως ακόμη και αυτή η οργή είπαν ότι ήταν στημένη.

Η χώρα στο μεταξύ χρεοκοπεί περιοδικά ανά 30-50 χρόνια κυβερνάται από 3-5 οικογένειες και τα τσιράκια τους ανά τομέα και σέρνεται από εδώ κι από εκεί υπέρ των μεγάλων δυνάμεων.

Βυθισμένη σε ένα δόγμα που μαθαίνει τον λαό μας πως υπάρχει υπέρ αυτών και χάρη σε αυτούς γιατί υπάρχει προφητεία  ή γιατί είναι στημένο.

papaioannou

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top