Select Menu


Η Γαλλία ξυπνάει..

Είναι δεδομένο ότι η Γαλλία ανήκει στις χώρες που διακατέχεται από το σύνδρομο της αυτοκρατορίας, καθώς υπήρξε μια χώρα με πολύ μεγάλη δύναμη και εξουσία σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Ο ρόλος της στον 21ο αιώνα , έδειξε ότι βρέθηκε σε μια δεινή θέση τόσο διπλωματικά όσο και από στρατιωτικής αξιολόγησης. Αποτέλεσμα ήταν να περιθωριοποιηθεί από την Γερμανία και να μειωθεί ο δραστικός ρόλος της στο ΝΑΤΟ από Βρεττανία.

Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν και ειδικά μετά την επέμβαση στην Λιβύη με απόφαση Σαρκοζί, η Γαλλία δείχνει να θέλει να πάρει και πάλι τα σκήπτρα εκμεταλλευόμενη την αδράνεια της Γερμανίας λόγω εκλογών αλλά και την καταψήφιση βοήθειας από Βρετανία στο θέμα της Συρίας. Η Γαλλία σύμφωνα με δηλώσεις Ολάντ, παραμερίζει το γεγονός πως δεν υπάρχει ακόμα απόφαση από ΟΗΕ και δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει μαζί με ΗΠΑ σε μια δράση στην περιοχή. Ταυτόχρονα κάνει αλλαγές σε ηγεσίες υπηρεσιών , ξοδεύει πολλά χρήματα για τεχνολογική ανάπτυξη υπηρεσιών πληροφορίας και λειτουργεί σχεδόν "αδρανοποιητικά" σε πιθανές "φλέγουσες συγκρούσεις" μεταξύ άλλων χωρών (π.χ. Ρωσία - Βρετανία)

Τα κέρδη της πολλαπλά. Πρώτον θα επηρεάσει μια περιοχή που ήδη πολυεθνικές της έχουν τοποθετήσει ως πεδίο δράσης τους, συν φυσικά ότι θα μπει ενεργά πλέον ως ένα δυναμικό έθνος στην χάρτα ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή που άλλες χώρες άλλωστε μειώνουν το στρατιωτικό τους δυναμικό , η Γαλλία αναπτύσσει ισχυρές δυνάμεις , με απόδειξη το τι έγινε στην Λιβύη όπου κυριολεκτικά μόνη της ξεκίνησε και διατήρησε δράσεις μέχρι την σύμπραξη των υπολοίπων.

Στην μέχρι στιγμής εικόνα, λοιπόν: Η Γερμανία φαίνεται να διστάζει λόγω εκλογών αλλά και κάποιας κόντρας με ΗΠΑ, η Ε.Ε. γενικά δεν μπαίνει σε δράσεις, το ΝΑΤΟ περιμένει την απόφαση του ΟΗΕ, η Βρετανία αρνείται... Είναι ίσως η ευκαιρία της Γαλλίας για πρώτη φορά μετά το 1778 να δράσει μαζί με ΗΠΑ εκτός συμφώνων και συμμαχιών , αποκαθιστώντας μια εικόνα ισχυρής δύναμης-που μην γελιόμαστε-θα έχει μεγάλο αντίκτυπο πέρα από το ΝΑΤΟ.. και εντός της Ε.Ε. Μια χώρα με αποδεδειγμένα ισχυρή στρατιωτική δύναμη δεν περιθωριοποιείται. Είναι γνωστό άλλωστε πως η Διπλωματία είναι τόσο ισχυρή όσο η δύναμη στρατού που την στηρίζει.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Owner of IISCA (www.iisca.eu)

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top