Select Menu

Η Ελλάδα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία.

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

''Ο χρόνος μας τελειώνει. Όλα πρέπει να κριθούν τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα στις 8 Αυγούστου που ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Λευκό Οίκο'' μου εκμυστηρεύτηκε άτομο που κινείται  πέριξ του Μαξίμου.

Ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία βρίσκεται η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση, η οποία αντιμέτωπη με το αδιέξοδο της μνημονιακής πολιτικής, συνειδητοποιεί ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Αλήθεια, γιατί δεν ρώτησαν τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους πολύτεκνους, τους φορολογούμενους και όσους αυτοκτόνησαν πριν αυτοκτονήσουν να τους πουν  ότι το πρόγραμμα δεν είναι δυνατόν να βγει!!!!!!!!!!


Το ''φως στο τούνελ'' που υποσχέθηκε ο Σαμαράς και το οικονομικό του επιτελείο,  αποδεικνύεται ένα μακρινό αστείο. Ενώ η απογείωση της Ελληνικής οικονομίας έχει πλέον λησμονηθεί.
 Η λίστα με τις απαιτήσεις των δανειστών δεν έχει τέλος, την ώρα που το ύψος του δημόσιου χρέους αυξήθηκε στο 160,5% και η έκθεση του ΔΝΤ όπου ομολογεί απλά, λιτά και κυνικά ότι το 2045  η Ελλάδα "μπορεί" να εισέλθει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, μια έκθεση που κυριολεκτικά θάφτηκε από τη media- κη δημοκρατία μας, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια σε μια χώρα που τώρα μοιάζει κοιμισμένη από τη ζέστη του καλοκαιριού. 

Την ώρα που οι περισσότεροι από μας, βρισκόμαστε σε κάποια κοντινή παραλία πίνοντας φραπέ και παίζοντας τάβλι ή ρακέτες, οι εξελίξεις σε Αθήνα, Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς.

Εξωτερική πολιτική και οικονομία είναι δυο συγκοινωνούντα δοχεία και η Αθήνα το γνωρίζει πολύ καλά. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει απόλυτη επίγνωση  της δυσχερούς  θέσης  στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και  μεταβαίνει στις ΗΠΑ,  σε μια βδομάδα,  σε μια προσπάθεια να λάβει στήριξη. Ένα ταξίδι που η Αθήνα προετοίμαζε από τον Μάρτιο και σκάλωνε διαρκώς,  καθώς η πρόσδεση μας στο γερμανικό άρμα  ή αλλιώς η απόλυτη υποταγή  της κυβέρνησης και κατ΄επέκταση της χώρας μας στις εντολές της Γερμανίας, οδηγούσαν την Ουάσινγκτον στη τήρηση μιας ψυχρής απόστασης από την Αθήνα.

Η κυβέρνηση επί ένα έτος είχε επενδύσει στην προστασία των Γερμανών και η ''θεία Άνγκελα'' παραγκώνισε τον ''θείο Σαμ'' ενώ την ίδια ώρα ένας οικονομικός πόλεμος ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ βρισκόταν σε εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Αντώνης εισέπραξε πολλά μεγαλοπρεπή ΟΧΙ από την αμερικάνικη πλευρά με το ΔΝΤ παράλληλα να διατηρεί μια ιδιαίτερα σκληρή στάση στο τομέα των οικονομικών - μνημονιακών εξελίξεων. 

Περίπου πριν από ένα μήνα και ενώ η Gazprom αποχωρεί από τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ,  ταυτόχρονα  η συνεργασία με τον TAP είναι γεγονός, η Ουάσιγκτον μοιάζει να αλλάζει στάση. Η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά τελικώς οριστικοποιείται για τις 8 Αυγούστου. Στο μεταξύ μια άλλη κίνηση που δείχνει ότι το κλίμα από την πλευρά των Αμερικάνων αλλάζει, ήταν η επίσκεψη του υπουργού οικονομικών και ανθρώπου εμπιστοσύνης του Ομπάμα, Τζακ Λιού, στην Αθήνα, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη Σόιμπλε. 
Ο Τζακ Λιού, ο ''αντι- Σόιμπλε''  όπως τον αποκαλούν λόγω της διαφορετικής οπτικής του  για τη δημοσιονομική πολιτική, έφτασε στην Αθήνα μετά τη σύνοδο των G-20 στη Μόσχα με σκοπό να μάθει από πρώτο χέρι τι συζητήθηκε με το γερμανό ΥΠΟΙΚ αλλά και να διερευνήσει τις εναλλακτικές οδούς για την έξοδο από τη κρίση. Μια έξοδο που  δεν θα έρθει χωρίς ανταλλάγματα. Ενέργεια, ορυκτός πλούτος, Κυπριακό τα ανταλλάγματα όπως φαίνεται. 

Εν μέσω, λοιπόν, θέρους και καύσωνα, το Μαξίμου με την επίσκεψη στον  Λευκό Οίκο ελπίζει στη σωτηρία. Μια σωτηρία που φαίνεται να επιθυμούν κι οι ΗΠΑ στα πλαίσια του ιδιότυπου αμερικανογερμανικού μπρα ντε φερ. Ο Λιού ήταν ξεκάθαρος απέναντι στις δηλώσεις λιτότητας του Σόιμπλε μιλώντας για ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο πως μετά την 8η Αυγούστου ο Σαμαράς θα επισκεφτεί ξανά τις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα τη Ν.Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ , όπου θα απευθύνει το βασικό χαιρετισμό. Εκεί θα έχει μια δεύτερη συνάντηση με τον Ομπάμα, ενώ παράλληλα θα μιλήσει με επιχειρηματίες και επενδυτές. Φαίνεται ότι το σκληρό γερμανικό ευρώ απομακρύνεται και το Μαξίμου αναφωνεί ''καλώς ήρθες δολάριο'' . Στα πλαίσια του φλερτ Ελλάδας -ΗΠΑ εξελίσσεται και το φλερτ Ελλάδας- Ισραήλ καθώς μέσα στο φθινόπωρο Έλληνες αξιωματούχοι θα επισκεφτούν το Τελ Αβίβ με σκοπό την αναθέρμανση των σχέσεων και την επίτευξη συμφωνιών. 

Παράλληλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος - που παραδοσιακά διατηρεί καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ- βρίσκεται από χθες στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, προετοιμάζοντας τη συνάντηση Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο. 

To σίγουρο είναι ότι έχουμε εισέλθει σε μια ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση όπου κανείς δεν μπορεί να προδικάσει με σιγουριά τι θα κερδίσει και τι θα χάσει η Αθήνα. Κυπριακό, Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά και ΑΟΖ θα βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης  με φόντο την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας μας και μια Ευρώπη που παραπαίει. 
Στο παρά ένα των γερμανικών εκλογών και ενώ η Αθήνα στρέφει το βλέμμα προς τις ΗΠΑ, το φως της δημοσιότητας βλέπουν και διάφορα, περίεργα δημοσιεύματα που μιλούν για σωτήρες και απρόσμενες εξελίξεις μέσα στον Αύγουστο. Ξεχνούν, ίσως ότι οι σωτήρες πάντα θέλουν ανταλλάγματα για την υπηρεσία που θα προσφέρουν.
Και στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεν μπορώ παρά να μη  θυμηθώ  πολιτικό αναλυτή από το εξωτερικό όταν πριν τρεις μήνες μου είχε μιλήσει για μια ιδιότυπη κοσσοβοποίηση της χώρας  μας.Μια κατανομή σε επαρχίες επιρροής.  Καθώς όλοι διεκδικούν κομμάτι από το φιλέτο Ελλάς και γνωρίζουν ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος της.....Άρα;; 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top