Select Menu

Ενα σοβαρό πλήγμα στην κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά του δημόσιου τομέα δέχθηκε χθες το μέτρο της διαθεσιμότητας. Το Πρωτοδικείο Χίου έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 13 εργαζομένων του Δήμου Χίου που είχαν τεθεί πρόσφατα σε διαθεσιμότητα, κηρύσσοντας επί της ουσίας αντισυνταγματικές τις σχετικές προβλέψεις του νομοθέτη.

Με τις υπ’ αριθμόν 35, 36 και 37 αποφάσεις, το Μονομελές Πρωτοδικείο διά της προέδρου του αποφάσισε: να δικάσει αντιμωλία των διαδίκων, να δεχθεί την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, να υποχρεώσει τον Δήμο Χίου να αποδεχθεί, προσωρινά μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί της τακτικής αγωγής και εφόσον αυτή ασκηθεί εντός 30 ημερών, τις υπηρεσίες των αιτούντων με τους αρχικούς όρους πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα. Επίσης καταδικάζει τον Δήμο Χίου σε χρηματική ποινή ύψους 100 ευρώ για κάθε ημέρα που δεν αποδέχεται τις υπηρεσίες των εργαζομένων, ενώ καταδικάζει και τα δικαστικά έξοδα 250 ευρώ για κάθε θιγόμενο κατά του Δήμου Χίου.

«Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος, αφού για πρώτη φορά πανελλαδικά ο νόμος περί διαθεσιμότητας κρίνεται και δικαστικά ουσιαστικά αντισυνταγματικός», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Χίου, Αλέκος Γαϊτάνος, αφού, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, δύσκολα πλέον θα ανατραπεί αυτή η απόφαση και κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της κύριας αγωγής που υπολογίζεται σε περίπου τρεις μήνες.

Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων: «H απόφαση αυτή αποτελεί κόλαφο στις αντισυνταγματικές επιλογές της άθλιας συγκυβέρνησης και συνιστά κατ’ ουσίαν ανατροπή της πολιτικής των απολύσεων στο Δημόσιο και ισχυρό ράπισμα των αυθαίρετων πρακτικών του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη. Η δικαίωση των εργαζομένων του Δήμου Χίου πάρθηκε σε μια περίοδο που τη χαρακτηρίζουν η ένταση της κυβερνητικής βίας και η κλιμάκωση της αυθαιρεσίας των κατασταλτικών μηχανισμών ενάντια στο διεκδικητικό κίνημα των εργαζομένων. Η δικαίωση αυτή αποτελεί μια πρώτη μεγάλη νίκη σε έναν αγώνα που ξεκίνησε μήνες πριν στους δρόμους, συνεχίστηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων και θα ολοκληρωθεί με την ολική ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των Μνημονίων και της εξαθλίωσης της κοινωνίας».

Γιώργος Παγούδης

………………………………………………………………………………

Aπόφαση-σταθμός, μόνο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί να την ανατρέψει

«Είναι ένα πλήγμα στις έωλες νομικές και αντισυνταγματικές επινοήσεις της κυβέρνησης και αποκαθίσταται η νομιμότητα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο εργατολόγος και δικηγόρος Τάσος Πετρόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι του Δήμου της Χίου μπαίνει στην ουσία της αγωγής και θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας του μέτρου της διαθεσιμότητας. Ο πρόεδρος του Πρωτοδικείου δύσκολα θα αλλάξει την απόφαση στην εκδίκαση της κύριας αγωγής που θα ακολουθήσει και αναμένεται να υιοθετήσει την ίδια νομική λογική και να δικαιώσει τους εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι τότε θα έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους, καθιστώντας στην ουσία ανενεργό το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Την ίδια στιγμή η απόφαση αυτή δημιουργεί μια θετική δικαστική διεκδίκηση για τους άλλους εργαζόμενους που έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα. «Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να ανατραπεί η απόφαση είναι η απευθείας παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με το σκεπτικό ότι συντρέχει υπέρτερος λόγος δημοσίου συμφέροντος», τονίζει ο Τ. Πετρόπουλος, που προσθέτει πως «αποτελεί δοκιμασία για τη Δικαιοσύνη, μένει να αποδειχθεί ότι δεν θα παρέμβει ο διορισμένος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και να αναιρέσει την ελεύθερη απόφαση του δικαστηρίου. Τέτοιες παρεμβάσεις διαταράσσουν οποιαδήποτε κατακτημένη κοινωνική συμμόρφωση στους νόμους και προκαλούν εύλογη προβολή αντιρρήσεων στις αποφάσεις, διότι δίνεται η αίσθηση ότι είναι υπαγορευμένες από την ίδια την εξουσία».


Ι.Π.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top