Select Menu

Στις επιχειρήσεις των Αμερικανών με βασανιστήρια τρομοκρατών… εν πτήσει βοηθούσαν πολλές κυβερνήσεις, κάποιες εκ των οποίων μη αναμενόμενες…

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά τουλάχιστον 54 ήταν τα κράτη που συνεργάστηκαν με τη CIA στις διαβόητες παράνομες πτήσεις, με τις οποίες μεταφέρθηκαν σε μυστικά κέντρα κράτησης και βασανίστηκαν, αφού προηγουμένως είχαν απαχθεί από μυστικούς πράκτορες, οι ύποπτοι για τρομοκρατία.

Μάλιστα το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι χώρες, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί από τον τότε πρόεδρο Τζόρτζ Μπους ως «άξονας του κακού», όπως το Ιράν και η Συρία, μετείχαν στην όλη επιχείρηση.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που δημοσίευσε ο «Guardian» περιλαμβάνονται στην 213 σελίδων έκθεση με τίτλο «Παγκοσμιοποιώντας τα βασανιστήρια», που συνέταξε έπειτα από πολυετή έρευνα η ανθρωπιστική οργάνωση «Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης της Ανοικτής Κοινωνίας», η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Το πλέον σημαντικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η συμμετοχή των κυβερνήσεων στις μυστικές πτήσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ήταν τόσο διευρυμένη και εκτεταμένη ώστε να καθίσταται σαφές πώς οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους χωρίς την υποστήριξη αυτή.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το γεγονός ότι ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπους φέρουν ακέραια της ευθύνη για την άδεια που έδωσαν να παραβιάζονται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και να βασανίζονται οι παρανόμως φυλακισμένοι ύποπτοι, ενώ η ατιμωρησία των υπευθύνων μέχρι σήμερα παραμένει ένα ζήτημα εξέχουσας σημασίας», επισημαίνει η έκθεση της νεοϋορκέζικης οργάνωσης.

Οι χώρες που συνεργάστηκαν

Μεταξύ των κρατών που μετείχαν στην επιχείρηση ήταν το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, στις οποίες, εδώ και καιρό, έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη μυστικών φυλακών όσο και η χρήση βασανιστηρίων. Ωστόσο η έκθεση της οργάνωσης περιλαμβάνει κράτη όπως η Ιρλανδία, η Ισλανδία και η Κύπρος, τα οποία κατηγορούνται ότι παρείχαν συγκαλυμμένη υποστήριξη στο πρόγραμμα επιτρέποντας τη χρήση του εναέριου χώρου τους και των αεροδρομίων τους.

Ο Καναδάς, από την πλευρά του, όχι μόνο επέτρεψε τη χρήση του εναέριου χώρου του, αλλά έδωσε στη CIA πληροφορίες που οδήγησαν στην απαγωγή Καναδού υπηκόου, ο οποίος κρατήθηκε και βασανίστηκε για ένα χρόνο.

Αν και ο Μπους είχε πει ότι ανήκουν στον άξονα του κακού, Ιράν και Συρία αποτέλεσαν έναν από τους πλέον συνηθισμένους προορισμούς των πτήσεων, ενώ η Τεχεράνη φέρεται να παρέδωσε 15 υπόπτους στην Καμπούλ, λίγο μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα πάντως με την έκθεση της οργάνωσης το Ισραήλ και η Νορβηγία δεν μετείχαν στις πτήσεις, όπως άλλωστε η Ρωσία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία. Αντίθετα, Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία και την Αυστρία μετείχαν, ενώ Πολωνία, Λιθουανία και Ρουμανία «φιλοξένησαν» και μυστικά κέντρα κράτησης.

……………………………………………………………………………………….

Και η Ελλάδα στο κόλπο

Η χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση, επέτρεψε τη χρήση του εναέριου χώρου της και των αεροδρομίων της για τις επίμαχες πτήσεις. Μάλιστα, εκτός από την έκθεση της οργάνωσης, σύμφωνα με αναφορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2006, εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τις 64 στάσεις που πραγματοποίησαν τα αεροσκάφη της CIA στα ελληνικά αεροδρόμια. Πολλές απ” αυτές τις πτήσεις προέρχονταν ή είχαν τελικό προορισμό χώρες που συμμετείχαν ενεργά στη μεταφορά, την κράτηση και τον βασανισμό των απαχθέντων υπόπτων.

Η έκθεση της οργάνωσης επίσης επισημαίνει ότι δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δικαστικές διώξεις σε βάρος όσων επέτρεψαν τη χρήση των αεροδρομίων και του ελληνικού εναέριου χώρου από τα αεροσκάφη.


Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top