Select Menu


Την ώρα που στην Αθήνα περίσσευαν τα καλά λόγα του Έλληνα υπουργου Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλου για τον νεο-οθωμανό Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α.Νταβούτογλου που αμφισβητεί ευθέως δικαιώματα και κυριαρχία της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ξεσπούσε μια άνευ προηγουμένου κρίση στις ρωσοτουρκικές σχέεσεις, η οποία οδήγησε στην ματαίωση του ταξιδιού του προέδρου της Ρωσίας Β.Πούτιν στην Τουρκια και πρακτικά το "πάγωμα" των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

Αιτία η τουρκική στάση στο θέμα της Συρίας και αιτία φαίνεται ότι ήταν η απαγωγή του συριακού μεταφορικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά, τα οποία προσγείωσαν το αεροσκάφος στην Άγκυρα! Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία τολμά να κάνει κάτι τέτοιο και μόνο το γεγονός ότι ακυρώθηκε η επίσκεψη του προέδρου Β.Πούτιν, η οποία προετοιμαζόταν επί πολλούς μήνες, δίνει μια πρόγευση του το πρόκειται να ακολουθήσει από πλευράς Μόσχας για αντίποινα.

Από την Αθήνα, όπου απολάμαβεν την ζεστή φικοξενία του ΥΠΕΞ ο Α.Νταβότουγλου δήλωσε με θράσος "χιλίων πιθήκων" ότι "Στο αεροσκάφος υπήρχουν είδη, τα οποία δεν είναι νόμιμα" χωρίς να διευκρινίζει τι δεν ήταν νόμιμο, αφού δεν υπάρχει καμία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να απαγορεύει διακίνηση παντός είδους υλικού προς την Συρία.

Μάλιστα ο Α.Νταβούτογλου έσπευσε να τονίζει ότι "Το θέμα αυτό δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας", αλλά μάλλον οι Ρωσοι έχουν διαφορετική άποψη: Πέρα από ένα οξύτατο διάβημα ακολούθησε την απαγωγή του αεροσκάφους και ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Τu-160 πέταξαν στην Μαύρη Θάλασσα κοντά στα σύνορα με την Τουρκία (άλλη πηγή από την Μόσχα αναφέρει ότι ήταν Tu-22M).

Mε απίστευτο θράσος ο Α.Νταβούτογλου υποστήριξε ότι "Εδώ και πολλές εβδομάδες ανακοινώσαμε πως δεν θα επιτρέπει τη διέλευση στρατιωτικού υλικού προς τη Συρία, μέσω του εναέριου χώρου της και τόνισε πως το αεροσκάφος της Συρίας , εξαναγκάσθηκε να προσγειωθεί λόγω πληροφοριών που είχαν φτάσει στη χώρα περί μεταφοράς στρατιωτικού υλικού.

Το αεροσκάφος που μετέφερε 35 επιβάτες απήχθη από F-4Ε της τουρκικής Αεροπορίας και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Εσένμπογκα της Άγκυρας για να υποβληθεί σε έλεγχο και εν συνεχεία κρατήθηκε.

Ο Νταβούτογλου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της χώρας του , από την Αθήνα είπε ότι το αεροσκάφος “Δεν τήρησε τους κανόνες της διεθνούς αεροπλοίας και γι΄αυτό το προσγειώσαμε”.

Μόσχα: «Οι Τούρκοι κακοποίησαν Ρώσους στο Airbus»

Οργίλη είναι η αντίδραση του Κρεμλίνου στην τουρκική «αεροπειρατεία» με την απαγωγή του συριακού Airbus 320 ενώ αυτό επέστρεφε βάσει προγραμματισμένης πτήσης από τη Μόσχα στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα οι τουρκικές αρχές με σχεδόν συνοπτικές διαδικασίες να δώσουν εσπευσμένα την άδεια έτσι ώστε αυτό να απογειωθεί ξανά σήμερα τα ξημερώματα.

Η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα μόλις έγινε γνωστό ότι το συριακό αεροσκάφος με 35 επιβάτες και μέλη πληρώματος εκ των οποίων οι 17 τουλάχιστον ήταν Ρώσοι, προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Άγκυρας Esenboğa έκανε έντονο διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαιτώντας από τις τουρκικές αρχές να εξηγήσουν τους λόγους της ενέργειας αυτής.

Αυτό όμως που εξόργισε τη Μόσχα ακόμη περισσότερο ήταν οι πληροφορίες ότι οι τουρκικές αρχές προπηλάκισαν δύο Ρώσους επιβάτες όταν αυτοί αρνήθηκαν να υπογράψουν ένα έγγραφο το οποίο δεν ήταν δυνατό να γνωρίζουν τι περιείχε.

«Τέσσερα άτομα στο αεροσκάφος ξυλοκοπήθηκαν, δύο μέλη του πληρώματος και δύο επιβάτες στην προσπάθεια των τουρκικών αρχών να τους πιέσουν έτσι ώστε να υπογράψουν κάποια έγγραφα», δήλωσε η Sherin Azis μέλος του πληρώματος στο ρωσικό Russia Today News.

«Δεν ξέραμε το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών. Ήμασταν φοβισμένοι και για την τύχη του κυβερνήτη. Το είχαν πάρει μαζί τους και τον απειλούσαν με σύλληψη εάν δεν υπέγραφε ένα έγγραφο αναγκαστικής προσγείωσης», συμπλήρωσε η ίδια.

Η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα έστειλε αμέσως στο αεροδρόμιο ανθρώπους για να βοηθήσουν τους Ρώσους πολίτες που επέβαιναν σε αυτό, οι τουρκικές αρχές όμως τους απαγόρευσαν να προσεγγίσουν το αεροσκάφος ή τους επιβάτες με αποτέλεσμα να φύγουν άπρακτοι προκαλώντας νέο εκνευρισμό στη Μόσχα.

Τελικά το «μυστήριο» των εγγράφων λύθηκε. Όπως ανέφεραν μέλη του πληρώματος αυτό περιείχε την απαίτηση των τουρκικών αρχών να δηλώσει ο κυβερνήτης ότι κανένα τουρκικό μαχητικό δεν αναμίχθηκε στην επιχείρηση αυτή και ότι το συριακό Airbus προσγειώθηκε στην Άγκυρα ύστερα από μηχανικό πρόβλημα!

Τους ζήτησαν δηλαδη να πουν ψέματα και τους απείλησαν για αυτο.

Μέσω τηλεφώνου μια επιβάτης η Fatima al-Saman δήλωνε: «Εάν δεν συμφωνήσουμε με αυτούς τους όρους θα πάρουν τον κυβερνήτη ως όμηρο. Ο κυβερνήτης τώρα έχει επιστρέψει στο αεροσκάφος και μας είπε ότι εάν δεν υπογράψει το χαρτί ότι το αεροπλάνο μας έκανε αναγκαστική προσγείωση θα τον συλλάβουν».

Όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ το αεροσκάφος περικυκλώθηκε αμέσως από ένοπλους μασκοφόρους οι οποίοι πραγματοποίησαν έλεγχο σε όλο το φορτίο ενώ το ενδιαφέρον τους επικεντρώθηκε σε κάποια δέματα που έφερε μαζί του ένας επιχειρηματίας και τα οποία είχε αγοράσει από τη Ρωσία. Τα δέματα αυτά περιείχαν τηλεπικοινωνιακό υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς όπως δήλωσαν οι Τούρκοι αλλά αυτό είναι συζητήσιμο.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top