Select Menu

Τρεις είναι οι ουσιαστικές διαφορές απόψεων που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχετικά με το νέο πρόγραμμα παρεμβάσεών της στις αγορές κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Financial Times.

Το πρόγραμμα έχει ως κύριο στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού των χωρών της περιφέρειας και τη διατήρηση της συνοχής στην Ευρωζώνη και την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκαν στο εκτελεστικό συμβούλιο της Τράπεζας οι εισηγήσεις τριών επιτροπών που είχαν συσταθεί προκειμένου να εξετάσουν το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας οι τρεις επιτροπές είχαν μεγάλο εύρος απόψεων με το ποιο σημαντικό να εντοπίζεται στο πως θα μπορεί η ΕΚΤ να επιβάλει τους όρους που θα θέσει η ΕΕ στις χώρες που θα ζητήσουν την αγορά των ομολόγων τους από τη Φρανκφούρτη. Με βάση αυτές τις διαφορές θα πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα, το εκτελεστικό συμβούλιο να συντάξει ένα σχέδιο το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του αυτές τις διαφορές μεταξύ των εισηγήσεων.

Διαφορές απόψεων υπάρχουν και σχετικά με το αν θα έπρεπε να ανακοινώσει ρητά ένα πλαφόν στα spreads μεταξύ των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων και των ομολόγων των άλλων χωρών, αλλά και με το πώς θα μετρά η ΕΚΤ τον βαθμό που οι αποδόσεις των ομολόγων ενσωματώνουν τον «κίνδυνο μετατρεψιμότητας».

Το σχέδιο του συμβουλίου θα παρουσιαστεί εντός της επόμενης εβδομάδας στους επικεφαλής 17 εθνικών κεντρικών τραπεζών που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν στο σχέδιο την Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ το Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν δήλωσε το ότι δεν πιστεύει πως είναι το μόνο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που αισθάνεται άβολα με την ιδέα ενός ρητού πλαφόν.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top