Select Menu

Σε εξηγήσεις κάλεσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μυλόπουλο, έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο οποίο κατηγορείται για σπατάλη στη διαχείριση των οικονομικών της Εταιρείας Διαχείρισης της Πανεπιστημιακής Περιουσίας του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Εταιρεία του Πανεπιστημίου διέθεσε 1,3 εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνιση της κατασκήνωσης που διατηρεί το Ίδρυμα στην Χαλκιδική, 30.000 ευρώ για να ανακαινιστούν οι τουαλέτες του Ιδρύματος, 230.000 ευρώ για τη διαρρύθμιση ενός καταστήματός του κ.λπ.

Το θέμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού κ.Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε τη διερεύνησή του. Η συνάντηση των πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα γίνει το πρωί της Πέμπτης.

«Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται και η ελληνική πολιτεία αναγκάζεται να περικόπτει λειτουργικές δαπάνες των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας, απαιτείται άπλετο φως στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος από τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και τους κατά νόμον υπευθύνους», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Παιδείας κ.
Αρβανιτόπουλος.

«Γι' αυτόν τον λόγο», συνέχισε ο υπουργός Παιδείας, «κάλεσα τον Πρύτανη του ΑΠΘ και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της 'Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως περιουσίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Μυλόπουλο, στο υπουργείο, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα, για να λάμψει η αλήθεια».


Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, από την άλλη πλευρά, ενέκρινε την Τετάρτη ομόφωνα τον απολογισμό και ισολογισμό της Εταιρείας Διαχείρισης της Πανεπιστημιακής Περιουσίας, ενώ αιτιολογήθηκε από την πλευρά του πρυτανικού συμβουλίου και το πώς και γιατί καταβλήθηκαν τα παραπάνω ποσά.

Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της Συγκλήτου, η ανακαίνιση της κατασκήνωσης του Ιδρύματος ξεκίνησε επί προηγούμενης πρυτανείας και καταβλήθηκαν στη διάρκεια του περασμένου έτους τα ποσά που προέκυπταν από συμβατικές υποχρεώσεις, ενώ οι χρεώσεις που αναφέρονται για τις τουαλέτες της πρυτανείας αφορούν έναν ολόκληρο όροφο με κουζίνες και ένα μέρος των εγκαταστάσεων του ίδιου κτιρίου καθώς και την αποκατάσταση δαπέδων που είχαν καεί στη διάρκεια πυρκαγιάς.

Στη διάρκεια της Συγκλήτου μάλιστα, μέλη του Ιδρύματος έκαναν λόγο για «κίτρινη επίθεση» σε βάρος της διοίκησης, εκφράζοντας δυσφορία τους για σειρά δημοσιευμάτων του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Εισαγγελική παρέμβαση

Εντούτοις, το δημοσίευμα προκάλεσε και την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Μπακέλος, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα, Λάμπρο Τσόγκα, τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα.

Όπως έγινε γνωστό, τα αδικήματα που θα διερευνηθούν αφορούν αυτά της απιστίας στην υπηρεσία και της υπεξαίρεσης.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top