Select Menu

Απ’ όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν υπάρχει καλοκαίρι που να μην υπάρχουν πυρκαγιές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Θυμάμαι δεκάδες εκατοντάδες φωτιές. Την μια φταίει η γιαγιά που μαγείρευε έξω κι ένας σπινθήρας από την θράκα έπεσε σε κούτσουρα, την άλλη κάποιος χωρικός έκαιγε ξερά χόρτα και δεν τα έλεγξε, άλλοτε πάλι κάποιος ασυνείδητος πέταξε το τσιγάρο του ή ένα μπουκάλι που αποτέλεσε αιτία φωτιάς. Οι πιο…υποψιασμένοι μιλάνε για εργολάβους που λιγουρεύονται οικόπεδα ή πράκτορες “εχθρικής” οπωσδήποτε εθνικότητας που θέλουν να βλάψουν την χώρα. Οι πιο ψύχραιμοι για ελλιπή μέτρα δασοπυρόσβεσης και οπωσδήποτε για τον ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό, που έχει καταντήσει σύντομο ανέκδοτο. Κανείς δεν μας μίλησε όμως για τις συμβάσεις και τους διαγωνισμούς των πυροσβεστικών οχημάτων. Όπως συμβαίνει με τους αμυντικούς εξοπλισμούς, ομοίως υπάρχουν σκοτεινά σημεία και για την “πληγή” της δασοπυρόσβεσης. Κάποιοι ζημιώνουν το δημόσιο και παράλληλα κάποιοι άλλοι πλουτίζουν

Στο περιοδικό “Hot Doc” γίνονται τρομερές αποκαλύψεις. Από την μια υπάρχουν πιλότοι που έριχναν νερό σε…βράχια για να γράφονται ώρες υπηρεσίας, ενώ φαίνεται πως το ελληνικό κράτος προτιμά να νοικιάζει ιδιωτικά ελικόπτερα (άραγε ποιοι ήταν οι ωφελούμενοι;), ενώ αυτά της πυροσβεστικής σκουριάζουν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στις μεγάλες φωτιές του 2007 τα ελικόπτερα δεν πήραν ποτέ εντολή για να πετάξουν. Το ψάρι βέβαια βρωμάει από το κεφάλι. Γι’ αυτό οι μεγαλύτερες ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν σε πολιτικά πρόσωπα που απαρτίζουν κατά καιρούς το διακομματικό επιτελείο της Πυροσβεστικής.

Κάτι σημαντικό που προκύπτει από την δημοσιογραφική έρευνα του περιοδικού είναι ότι έχουν διαβιβαστεί στην Βουλή ερωτήματα από εισαγγελέα, σχετικά με ευθύνες υπουργών της τότε κυβέρνησης Καραμανλή. Από τότε δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Ποιος μας λέει ότι αυτοί που πλουτίζουν με τις συμβάσεις οχημάτων, δεν το κάνουν με τον πλέον αισχρό τρόπο, δηλαδή ποντάροντας σε καταστροφές; Γιατί να μην πει κανείς ότι τις υποκινούν κιόλας; Αλλιώς γιατί δεν έχουν προωθηθεί οι δικογραφίες και δεν έχει γίνει πιο ένθερμα διερεύνυση της υπόθεσης;

Στην Ελλάδα της ατιμωρησίας, πέρα όλων των άλλων, κάποιοι παίζουν εις βάρος της ποιότητας ζωής, με το να καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον σαν να τους ανήκει, κρυμμένοι πίσω από τις θεσμικές θέσεις και τα αξιώματα. Μεγαλύτερη “ασύμμετρη απειλή” αποτελούν αυτοί που κάνουν buisness με ιδιωτικές εταιρείες, ρήτρες και εξοπλισμούς. Που δεν κάνουν τους απαραίτητους χειρισμούς, δεν παίρνουν τα χρήσιμα μέτρα και δεν δίνουν τις καίριες εντολές, με τρόπο τόσο ηλίθιο αν όχι δόλιο, που σου δίνουν κάθε λόγο να τους υποψιάζεσαι ως εγκέφαλους σε εγκληματική ομάδα.

Ρίξτε μια ματιά στον αριθμό και τα αίτια πυρκαγιών μόνο για την τελευταία δεκαετία (συγκεκριμένα από το 2000-2009).

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top