Select Menu

Νέος γύρος συναντήσεων σήμερα για την ηγεσία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς... ψάχνει αλλά δεν βρίσκει τα μέτρα των 11,5 δισ. Συνάντηση του υπ. Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τον υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, πραγματοποιήθηκε το πρωί προκειμένου να καταλήξουν στις περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ. Ακολουθεί σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κατά την οποία θα συζητηθούν οι εναλλακτικές προτάσεις των κομμάτων. Επιπλέον, υπήρξε συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη προκειμένου να προετοιμάσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους, ενόψει της συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στις 18:00 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε κοινή γραμμή.

Σε συμφωνία για τη στάση που θα τηρήσουν στην απογευματινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά την οποία θα εξεταστούν όλα τα αγκάθια που αφορούν το πακέτο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014, κατέληξαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης που συναντήθηκαν το πρωί της Δευτέρας. Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν έκαναν δηλώσεις, ωστόσο οι πληροφορίες  αναφέρουν ότι συμφώνησαν σε ορισμένα βασικά ζητήματα.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέληξαν ότι το μείζον ζήτημα είναι αυτό της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, μέχρι το τέλος του 2016, το οποίο θα πρέπει να τεθεί στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο. Ακόμη φέρεται να συμφώνησαν ότι πρέπει να προωθηθούν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ τα όποια μέτρα κριθούν αναγκαία να ληφθούν σε δεύτερο χρόνο.

Στο μεταξύ, ενοχλημένος από αυτή τη συνάντηση φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με το Real News, ενημερώθηκε αργά χθες το βράδυ από στενούς του συνεργάτες για το σημερινό ραντεβού των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς και παρά το γεγονός ότι εκ μέρους του Μαξίμου δεν έγινε κανένα απολύτως σχόλιο εν τούτοις η συνάντηση αυτή προκαλεί πολλά ερωτηματικά στο επιτελείο του Πρωθυπουργού από τη στιγμή που «κλείστηκε» ενώ είχε ήδη δρομολογηθεί η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου λίγο νωρίτερα (10:30) στην οδό Νίκης με εκπροσώπους των δυο κομμάτων και λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού των πολιτικών αρχηγών (18:00) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιείται προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα για τη διετία 2013 – 14. Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ και τα επιτελεία των τριών κομμάτων προσπαθούν, μέσω διαβουλεύσεων, να αντικαταστήσουν περικοπές 1,5 δισ., οι οποίες απορρίφθηκαν από τους Βενιζέλο και Κουβέλη.

Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters, οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει στην πλειοψηφία των μέτρων και πλέον απομένει το θέμα των περικοπών σε συντάξεις και μισθούς για να βρεθούν τα τελευταία 1,5 δισ. ευρώ.

«Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν διαφωνούν σε τίποτα, απλά συζητούν εναλλακτικές προτάσεις για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι ή τα εισοδήματα στον δημόσιο τομέα», δήλωσε η ίδια πηγή στο πρακτορείο. «Χρειαζόμαστε», πρόσθεσε, «μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την οριστικοποίηση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ».

Ωστόσο, το είδος και η ένταση των ενστάσεων και των επιφυλάξεων που διατυπώθηκαν από τον Ευ.Βενιζέλο και τον Φ.Κουβέλη στην προηγούμενη σύσκεψη εκτιμάται ότι δεν επιτρέπει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας ότι η απογευματινή σύσκεψη θα είναι και η τελευταία.

Πάντως, η τρόικα δεν πρόκειται να φύγει από την Αθήνα, έως ότου «κλείσει» το πακέτο των μέτρων και της παραδοθεί ο αναλυτικός κατάλογος των περικοπών.

Αναφορικά με τα μέτρα, οι πληροφορίες του Τύπου αναφέρουν ότι αγκάθια αποτελούν η αύξηση των ορίων ηλικίας  συνταξιοδότησης στα 67 έτη, για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για τις επικουρικές, το πλαφόν 2.300 ευρώ για το άθροισμα των συντάξιμων αποδοχών, το μαχαίρι στις διπλές συντάξεις, οι περικοπές 10% - 15% στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, το ψαλίδι 30 ευρώ στις μηνιαίες συντάξεις του ΟΓΑ. Επιπλέον διαφωνίες φέρεται να υπάρχουν για τη μείωση έως 40% στο εφάπαξ σε όλα τα ελλειμματικά ταμεία και 22,67% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.
 tvxs

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top