Select Menu

Μπορεί τα νομοσχέδια SOPA και PIPA να μπήκαν με συνοπτικές διαδικασίες στο συρτάρι μετά τις έντονες αντιδράσεις, ωστόσο οι νομοθέτες είναι πάντα έτοιμοι για να μας... εντυπωσιάσουν.
Ένα νέο αυταρχικό σχέδιο νόμου ετοιμάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες που δίνει το δικαίωμα της «κατασκοπείας» στο όνομα της ασφάλειας του διαδικτύου.

Το «Cyber Intelligence Sharing and Protection Act» (CISPA) αφορά σε θέματα ασφαλείας του διαδικτύου και το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στο Κογκρέσο για ψήφιση.

Το νομοσχέδιο, το οποίο προωθείται στο όνομα του πολέμου ενάντια στο «έγκλημα στο διαδίκτυο», δίνει την δυνατότητα στις αρχές, αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείας να παρακολουθούν και να λογοκρίνουν τους χρήστες.

Επιπλέον θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «νομικό όπλο» στα χέρια των αρχών ώστε να κλείσουν σελίδες που δημοσιεύουν πληροφορίες ή αρχεία «υψίστης ασφαλείας».
Το CISPA θα παρέχει ουσιαστικά τη δυνατότητα να καταστρατηγηθεί η ισχύουσα νομοθεσία προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Ωστόσο ο Μπάρακ Ομπάμα επέλεξε να κάνει την έκπληξη και λόγω φυσικά της προεκλογικής περιόδου εξέδωσε ανακοίνωση που σημειώνει πως το νομοσχέδιο δεν προσφέρει εγγυήσεις προς τους πολίτες ότι δεν θα καταπατά τα δικαιώματά τους.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι το CISPA θα επιτρέψει την κυβέρνηση και την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών απρόσκοπτη πρόσβαση στους Αμερικανούς «προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα, θυσιάζοντας ατόμων ιδιωτικής ζωής και των ατομικών ελευθεριών.

"Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να θεωρηθεί νομικά υπεύθυνος για την αποτυχία για την προστασία προσωπικών δεδομένων επαρκώς", αναφέρει η δήλωση.

"Η ευρεία προστασία ευθύνη όχι μόνο αφαιρεί ένα ισχυρό κίνητρο για τη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, υπονομεύει επίσης ενδεχομένως την οικονομική, την εθνική ασφάλεια του έθνους μας, και το δημόσιο συμφέρον της ασφάλειας."

Ο Λευκός Οίκος αναγνωρίζει την ανάγκη για νομοθεσία στον κυβερνοχώρο αλλά επιμένει ότι με ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να «ενισχυθεί η ασφάλεια χωρίς να υπονομεύεται η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των ατομικών ελευθεριών."

mediagate

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top