Select Menu

Τ ου Δημήτρη Μυ

Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και γεννά ακόμη πιο κακές ιδέες. Ιδέες που αντί να βοηθήσουν την επίλυση του προβλήματος, γίνονται και οι ίδιες μέρος του. Ιδέες σαν αυτές που θα διαβάσετε παρακάτω.

Ιδέα πρώτη: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προτίθεται να στείλει στην Ελλάδα 160 εθελοντές εφοριακούς προκειμένου να βοηθήσουν στη σωστή λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση σημειώνει πως «καθώς αυξάνεται η αντίδραση των δανειστών κρατών για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ταυτόχρονα αυξάνεται και η πεποίθηση ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν και νέες περικοπές από την πλευρά της Αθήνας, προκειμένου να μην πνίξει πλήρως την οικονομία».

Καθώς λοιπόν η είσπραξη των φόρων είναι σχεδόν αδύνατη, τα έσοδα του κράτους καταρρέουν. Πρέπει, λοιπόν, σύμφωνα με το Spiegel οι εφοριακοί να κάνουν επιτέλους κάτι με τα χρήματα τα οποία χρωστούν οι πολίτες.

Το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche συμβάλλει κι αυτό στη μέτρηση αντιδράσεων με τα δημοσιεύματά του λέγοντας ότι «χρειάζεται η δόμηση ενός σύγχρονου δημόσιου τομέα. Κι εδώ ακριβώς θέλει να βοηθήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Περισσότεροι από 160 εθελοντές των γερμανικών οικονομικών αρχών είναι έτοιμοι, δηλώνει ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Χανς Μπέρνχαρντ. Προϋπόθεση για τους εθελοντές ήταν η καλή  γνώση της αγγλικής γλώσσας, ενώ υπάρχουν αρκετοί που μιλούν και ελληνικά».

Ιδέα δεύτερη: Σύμφωνα με την ελληνική ιστοσελίδα defencenet.gr «αρχίζει και αποδίδει... οδυνηρά για τους Γερμανούς το εμπάργκο στα γερμανικά προϊόντα που έχουν κηρύξει οργανώσεις και φορείς: Μείωση της τάξεως του 13%, η οποία αντιστοιχεί σε 5,1 δισ. ευρώ, εμφάνισαν οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα το 2011, σύμφωνα με τον επικεφαλής Εξωτερικού Εμπορίου του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φόλκερ Τράιερ».

Η μικρότερη ζήτηση αφορά τα οχήματα και τις μηχανές και βεβαίως απεικονίζει «την επώδυνη διαδικασία προσαρμογής στην Ελλάδα και το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των Ελλήνων κατά της Γερμανίας» δήλωσε ο Φ. Τράιερ στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Για το 2012 υπολογίζεται ότι οι μειώσεις των γερμανικών εξαγωγών θα ξεπεράσουν το 17% και το συνολικό ποσό τα 17 δισ. ευρώ.

«Κομμένα πια τα δανεικά» λένε οι Γερμανοί, «κομμένα πια και τα γερμανικά προϊόντα» λένε οι καταναλωτές και το σύνθημα είναι: "Και το τελευταίο ευρώ οπουδήποτε αλλού εκτός από γερμανικά προϊόντα"

Δεν χρειάζεται αν είναι κανείς ειδικός επί των διεθνών σχέσεων για να δει πού πάει το πράγμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ούτε να έχει ειδικές ιστορικές γνώσεις για να αντιληφθεί πως και κατά την περίοδο της κατοχής δεν ήταν όλοι οι Γερμανοί Ναζί και πως πολλοί απ’ αυτούς, ίσως οι περισσότεροι, θεωρούσαν ότι επιτελούν θεάρεστο εκσυγχρονιστικό έργο εντάσσοντας την Ελλάδα στην Ευρώπη των Αρείων.

Ανεξαρτήτως των προθέσεων των Γερμανών εφοριακών και των ικανοτήτων τους, καλό θα είναι οι εμπνευστές του σχεδίου να το ξανασκεφτούν λαμβάνοντας υπόψιν και τα ανακλαστικά που δημιουργεί η ιστορική εμπειρία.

Οι εγχώριοι φορείς, επίσης, οι οποίοι υποθάλπουν το εμπάργκο κατά των γερμανικών προϊόντων καλό θα είναι να έχουν κατά νου ότι αυτή δεν είναι μια κίνηση η οποία υπαγορεύεται από συναισθηματικές - εκδικητικές φορτίσεις, αλλά είναι εργαλείο και όπλο που χρησιμοποιείται μετά από εμπεριστατωμένο υπολογισμό. Σε διαφορετική περίπτωση το μόνο που προκαλεί το «εμπάργκο» είναι η καχυποψία και το μίσος μεταξύ των κοινωνιών...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top