Select Menu

Σε μερικούς κυκλώνες, πέφτει τόσο το βαρομετρικό που στο μάτι του κυκλώνα είναι μια παράδοξη ησυχία. Για αρκετούς, τέτοια φάση περνάμε όλοι σε αυτήν την χώρα, σαν να βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα. Τις γιορτές οι περισσότεροι τις περάσαμε ήσυχα με φίλους και οικογένεια, έλειπαν οι «γνωστοί». Έτσι κ’ αλλιώς, αυτοί που μας ήρθαν ή σε αυτούς που πήγαμε ήταν μόνο οι φίλοι ή η οικογένεια. Και έτσι, μεσούσης κρίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε ποιος είναι ο φίλος και ποιος ο γνωστός. Λόγω της παράδοξης ηρεμίας στο μάτι του κυκλώνα, μπορέσαμε να βλέπουμε ο ένας στον άλλον στα μάτια. Ο μόνος τρόπος να δεις τα δικά σου μάτια είναι να τα βλέπεις μέσα από ένα καθρέφτη, ή με θάρρος μέσα από τα μάτια του κοντινού σου ανθρώπου να δεις τι καθρεφτίζουν τα δικά του μάτια για σένα.

Θερμές αγκαλιές, φιλιά και ευχές , τα συζητάγαμε όλα με χαμηλούς τόνους σεβόμενοι τον πόνο από τις ψυχικές πληγές που υπεστήκαμε από τον πρώτο γύρο του κυκλώνα που μας πέρασε. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο , και άλλοι νεόφερτοι στον πόνο- πρόσφατα απολυμένοι. Τι σκέπτεσαι; Τι θα κάνεις; Τι να κάνω; Τι θα κάνει ο Έλληνας…. Σα να περιμένουμε μια απάντηση από την μητέρα: «Παιδί μου μην κάνεις έτσι, έλα μου εδώ, όλα θα πάνε καλά, για έλα εδώ για να φιλήσω το βαβά και δεν θα πονέσει πια.» Και όλοι μας ψάχναμε για τη φωνή της μάνας, για να μας πει (έστω και ας είναι ψέμα) πως όλα θα πάνε καλά.

Τελικά, άλλο ψάχναμε και άλλο βρήκαμε.

Σαν το παραμύθι του γυμνού βασιλιά, έτσι και τώρα, ξεγυμνώθηκαν όλα μπροστά στα μάτια μας και βλέπουμε όλοι σαν το μικρό παιδί που τόλμησε να δει τα πράγματα με το όνομα τους και να φωνάξει : «Ο βασιλιάς είναι γυμνός» . Η μεγάλη πίκρα δεν είναι πως βλέπαμε έναν χαζοχαρούμενο και καλόπιστο βασιλιά. Η μεγάλη πίκρα είναι πως για πρώτη φορά βλέπαμε την ουσία, και η ουσία είναι μια συμμορία από αλήτες. Πονηροί οι αλήτες.

Το συμπέρασμα, στο μάτι του κυκλώνα που τα ξεγύμνωσε όλα, είναι, για να τα πούμε με το όνομά τους. Μερικά ήδη τα ξέραμε, και τώρα τα επεξεργάσμε με μια άλλη ματιά.

Α) Τελικά, η μεγάλη ατμομηχανή ή το μεγάλο προϊόν της Ελλάδας δεν είναι οι ελιές, το βαμβάκι ή ο τουρισμός, είναι η ΔΙΑΦΘΟΡΑ.
Β) Η διαφθορά πάντα έχει ηγεσία από αλήτες , εγκλωβισμένους στον εαυτούλη τους, ένα φαινόμενο που δεν έχει ξεπεραστεί, από το παρελθόν, σε όλη τη γη.
Γ) Για να το «παίζουν» με τον εαυτό τους, η διαφθορά δημιούργησαν ένα δυσλειτουργικό σύστημα για να δουλεύουν τα βόδια που ήταν τυφλωμένα από το ίδιο τους το ψώνιο και που ζούσαν στο παρόν χωρίς να υπολογίσουν ένα μέλλον.
Δ) Στόχος της ηγεσίας τον αλητών είναι να οδηγήσουν τα βόδια στο γκρεμό χωρίς να μπλέξουν στα πόδια των βοδιών και να πέσουν μαζί τους. Σύνθημα τις συμμορίας αυτών τον αλητών είναι : « κι έτσι ζήσαμε εμείς καλά, με τα βόδια να προχωρούν στο γκρεμό».
Ε) Το παιχνίδι της ρηχότητας δεν είναι δύσκολο να το παίξει κανείς. Οποιοδήποτε όνομα έπρεπε να δοθεί παρά να ονομάσουν το προϊόν με το όνομα του- διαφθορά. Επειδή όλα τα βόδια δεν είναι ίδια, αποφάσισαν να δημιουργήσουν διάφορα προϊόντα της διαφθοράς , για να δουν ποιο θα πουλήσει από όλα σαν κίνητρο, για να προχωρήσουν τα βόδια στο γκρεμό.
Ζ) Έτσι συμφώνησαν οι αλήτες να χωριστούν σε αρκετές ομάδες για να μασκαρέψουν την αλήθεια και δημιούργησαν ένα περίπλοκο σύστημα διαφθοράς, δίνοντας σε κάθε ομάδα της διαφθοράς ένα ψευδώνυμο – νεοφιλελεύθερο, κομμουνισμό, δεξιό, αριστερό, προοδευτικό, αναρχικό, συντηρητικό κλπ. Η αριστερή ομάδα φώναζε εναντίον των καπιταλιστών για μεγάλους αγώνες και κοίμιζαν τα βόδια (κοσμάκη) με συνωμοσίας παραμυθάκια εναντίον των παχύσαρκων. Οι δεξιοί, αντιθέτως, φώναζαν εναντίον των κακών κομμουνιστών, σοσιαλιστών, «προοδευτικών» με τα δικά τους συνομωσιακά παραμυθάκια εναντίον της χώρας και του έθνους. Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούσαν οι δεξιοί ήταν σαν οι αριστεροί να ήταν μια αλληλεγγύη από μυξιάρικα (μια μάζα βοδιών) με καμώματα, που όλο κάτι έφταιγε στην δική τους την ζωή και δεν μπορούν να καταφέρουν να κάνουν κάτι για αυτό-μια αλληλεγγύη της σαχλαμάρας που τραβούσαν τα άλλα βόδια στο γκρεμό φωνάζοντας, φωνάζοντας, φωνάζοντας.
Τα ψευδώνυμα όλων των ομάδων έγιναν μάρκες και «brand names» και οι Έλληνες με μεγάλη χαρά ψώνιζαν την «ρηχότητα του είναι», μπερδεύοντας το ρόλο τους σαν καταναλωτή, πολίτη, οικογενειάρχη, κλπ. Καλά, μην αρχίσουμε να μιλάμε για την οικογενειοκρατία, όλα αυτά είναι γνωστά …συνεχίζουμε.
Στο μάτι του κυκλώνα πολλά παράδοξα πράγματα συμβαίνουν μέσα στην παράδοξη ηρεμία του. Το βαρομετρικό χαμηλό μπορεί να διατηρηθεί μερικούς μήνες ή και μερικά χρόνια, ανάλογα πώς συσπειρώνονται οι εξωτερικοί άνεμοι. Και έτσι , οι αλήτες μας συνεχίζουν να ρίχνουν στο γκρεμό τα φοβισμένα βόδια -«Μην είσαι κορόιδο, δεν αλλάζει τίποτα, μπόρα είναι. Κάτσε καλά εκεί που είσαι βόδι, στην αριστερή πλευρά ή στην δεξιά.»

Για να πείσουν τον Έλληνα να αναλάβει το κόστος της διαφθοράς και της κρίσης, εκεί που κάποτε αποκαλούσαν τον Έλληνα λαουτζίκο ή κοσμάκη, άρχισαν να τον αποκαλούν πολίτη, για να μην εκμεταλλευτεί ο Έλληνας την παράδοξη ηρεμία του κυκλώνα και να τα δει σωστά τα πράγματα - οτι το μεγάλο προϊόν της Ελλάδας είναι η διαφθορά.

Αλλά και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δεν γίνεται ούτε στην παράδοξη ηρεμία του μάτι του κυκλώνα.

Τρέχουν τώρα οι διεφθαρμένοι παντού να δουν ποιος έχει μείνει εύπιστος και κοσμάκης και ποιος είναι ο πολίτης που ονομάζει τα πράγματα ρεαλιστικά και πρακτικά.
Αχ!.. ο βασιλιάς είναι γυμνός, δεν είναι παρά ένα τίποτα που τους ξεγέλασε όλους.

Μέσα στην παράδοξη ηρεμία, θυμηθήκαμε τα τρυφερά και στοργικά φιλιά της μάνας και του πατέρα, των συζύγων, των αδελφών και των φίλων. Τα εισπράξαμε γιατί και εμείς από την πλευρά μας τους εκτιμάμε, τους αγαπάμε και τους έχουμε μέσα στην καρδιά μας. Καταλάβαμε ότι, μιας και μας έβαλαν να είμαστε πολίτες πρέπει να έχουμε και τις συνθήκες, να έχουμε λόγο, να βρούμε το δίκιο μας και τα δικαιώματα μας σαν πολίτες και όχι τα πιόνια του διαφθαρμένου. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλάκι μας πως αυτό είναι για άλλους να το κάνουν και όχι εμείς. Το δυσλειτουργικό σύστημα και το καταστημένο είναι να το διορθώσουμε εμείς οι πολιτες, γιατί κανένας αλήτης θα το κάνει.

Καταλάβαμε ότι για να επιβιώσεις στη «ρηχότητα του είναι» θέλει πολύ κίνητρο - από καρότα για τα γαϊδούρια, φόβο για τους δειλούς και παραδόπιστους να μείνουν στη θέση τους , μέχρι την εμπορευματοποίηση τις φιλίας μας, δηλαδή η ρηχότητα χρειάζεται κίνητρο, …. Αλλά… το μεγαλείο και οι δημιουργία θέλει έμπνευση !! Άλλο να προχωράς (σα βόδι) μια προοδευτική και αναπτυξιακή σαχλαμάρα κι άλλο να δημιουργείς.

Καταλάβαμε ότι, για να σωθεί ο Έλληνας, πρέπει να ευθυγραμμιστεί πάλι με το παρελθόν του προς στο μέλλον του δημιουργώντας κάτι καινούργιο. Τι παράγει καλά ο Έλληνας που βοηθάει όλους ;;; Πολιτισμό!! Το αντίθετο της διαφθοράς. Και μάλιστα ήταν τρεις. Τρεις πολιτισμοί σε μια μικρή χώρα! Και πολύ know-how σε αυτό τον τομέα. Από τον πρώτο πολιτισμό που δημιούργησε : τον Μυκηναϊκό - Μινωικό και μετέπειτα ο Κλασσικός και ο Βυζαντινός πολιτισμός έδωσαν στους Έλληνες να αναζητάνε το μεγαλείο …. μια κουλτούρα που να εμπνεύσει και να θαυμάζει το μεγαλείο…

Έχει έρθει η τεχνολογική και η πληροφορική επανάσταση και όλο και αναπτύσσονται κι άλλες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν προς αυτή την ευθυγράμμιση, κάτι που δεν χρειάζεται λεφτά, αλλά ψυχή , αρχές, αξίες, χαρακτήρα, μεράκι και εκτίμηση για το μεγαλείο, μιας και τώρα δεν υπάρχει η «μάζα» και πρέπει να υπάρχει η ωριμότητα και μια λογοδοσία στον ίδιο σου τον εαυτό, μια αλληλεγγύη του ατόμου στο σύνολό του. Είμαστε άτομα που εκτιμάμε το μεγαλείο… Έλληνες συνδεδεμένοι με όλους… Είμαστε παντού!!!!!

Αχχ..!! Αυτό το μεγαλείο τι είναι;;; Το μεγαλείο είναι η ζωή ολόκληρη… Όπως ο πρώτος αστροναύτης που είδε την γη από το διάστημα. Η στιγμή που, έστω ένας άνθρωπος είδε με τα ίδια του τα μάτια αυτή την εικόνα, είναι η στιγμή που άλλαξε την αντίληψη της πραγματικότητας για όλους και από τότε όλα άλλαξαν . Θυμάστε τι είπαμε πριν; «Ο μόνος τρόπος να δεις τα δικά σου μάτια είναι να τα βλέπεις μέσα από ένα καθρέφτη, ή με θάρρος μέσα από τα μάτια του κοντινού σου ανθρώπου να δεις τι καθρεφτίζουν τα δικά του μάτια για σένα.»

Αυτός ο αστροναύτης έβλεπε μπροστά του ολόκληρη τη γη, σαν ένα γαλάζιο μάτι να του μιλούσε, όχι σαν έναν άψυχο καθρέφτη, αλλά σαν μια μπάλα να αιωρείται στην μέση της ύπαρξής του και την σύνδεσή του: «Παιδί μου, δες το μεγαλείο… δες … εδώ είναι ή ζωή… ευθυγραμμίσου με το παρελθόν και το μέλλον σου, ειδάλλως, όντως , δεν έχει κανένα νόημα η δική σου η ζωή. Η σκέψη σου αξίζει όσο διατηρείς αυτήν την ευθυγράμμιση, μια αλληλεγγύη του ατόμου στο σύνολο του, μια σύνδεση καρδιάς».

Αργήσαμε να το καταλάβουμε.. , λογοπιαστήκαμε από μπαγιάτικα μοντέλα και από τους ρηχούς και διεφθαρμένους , για να συντηρήσουμε το κατεστημένο …αντί για κάτι σωστό, αλλά για «αυτό που με συμφέρει». Ας συνδεθούμε και να συντονιστούμε να διώξουμε αυτή την ρηχότητα από μέσα μας και να δημιουργήσουμε.. για το μεγαλείο… της ζωής!!! Αυτός είναι και ο λόγος της ύπαρξης του ανθρώπου. Χαζή ήταν η μάνα Φύση που σε έκανε σκεπτόμενο ον;… Σε έκανε να είσαι ώριμο άτομο για να εκτιμήσεις αυτό το μεγαλείο και να το μεταδώσεις στην οικογένεια και στους φίλους σου …και μια μέρα, εμείς οι άνθρωποι σε από όλο το πλανήτη, θα είμαστε περήφανοι να το μοιράσουμε αυτό μεγαλείο σε όλο τον γαλαξία… αυτό το φως της ζωής…

Αλλά, για τώρα, μέσα στην παράδοξη ηρεμία του μάτι του κυκλώνα και του κατεστημένου ... ναι ..., όποιος θέλει μπορεί να δει τα αστέρια, αλλά καλύτερα ένα φιλί στο μάγουλο στους κοντινούς σου - αυτούς που σε καταλαβαίνουν, και βέβαια παραμέρισε τους ρηχούς, κυνήγα τους…, μερικοί να τοποθετηθούν πίσω από κάγκελα…. ντροπή να τους αφήσουμε να μολύνουν και να δηλητηριάσουν με την ρηχότητα τους μια καινούργιο γενιά… θα μας χαλάσουν την ευθυγράμμιση προς το μέλλον.

Ψηλά το κεφάλι όλοι! Έρχεται ο δεύτερος γύρος του κυκλώνα! Ας το κάνουμε μια μπόρα για μας και κόλαση γι΄αυτούς που το αξίζουν. Και καλή μας χρόνια!!!

Γειτονιά Μας - Αναβάθμιση πολιτισμού, αλλαγή νοοτροπίας και σε όσους επιθυμούν … και έναν τέταρτο πολιτισμό !!!

Ευχαριστούμε στην Λιλή για την επιμέλεια!!!

Από: Αναστασία Χριστάκου Γκρίτζαλη

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top