Select Menu


 Από το ΓΕΕΘΑ ανακοινώθηκε ότι η τουρκική κορβέτα F-502 TCG “BΑNDIRMA”, προερχόμενη από Ανατολική Μεσόγειο κοντά στο "Οικόπεδο 12" και το κοίτασμα "Αφροδίτη", κινούμενη αρχικά μεταξύ Κάσου και  Κρήτης και στη συνέχεια Βόρεια Κρήτης σε διεθνή ύδατα, εισήλθε την 29 Ιανουαρίου (20:15) σε Ελληνικά Xωρικά Ύδατα μεταξύ Ν. Μήλου και Ν. Φολέγανδρου.

Στη συνέχεια με βόρεια πορεία κινήθηκε μεταξύ Ν. Σίφνου και Ν. Αντίπαρου, έφτασε κοντά στις ακτές της Αττικής, αλλά δεν πλησίασε και εξήλθε την 30 Ιανουαρίου (01:15) μεταξύ Ν. Τήνου και Ν. Μυκόνου κατευθυνόμενη στο λιμάνι της Σμύρνης.

Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούσαν το τουρκικό πλοίο,  καθόλη τη διάρκεια του πλου του. Ο συμβολισμός που επιχειρούν οι Τούρκοι είναι σαφής, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Α.Νταβούτογλου: "Α.Μεσόγειος και Αιγαίο είναι ενιαίος χώρος επιχειρήσεων".

Η κορβέτα είναι κλάσης D'Estienne d'Orves A69, δηλαδή είναι μία από τις έξι μεταχειρισμένες κορβέτες που παρέλαβε από την Γαλλία το τουρκικό Ναυτικό.

Πρόκειται για αδελφό σκάφος της TCG Bodrum (F-501) που τον Αύγουστο του 2009 είχε αφήσει "ενθύμιο" το θόλο του σόναρ στην βυθό έξω από το Καστελλόριζο.

Έχει μήκος 80 μέτρα, πλάτος 10,3 και βύθισμα 5,3. Η πρόωσή της εξασφαλίζεται από 2 κινητήρες ντήζελ SEMT Pielstick 12PC2V400 ισχύος 8,9 μέγκαβατ, που κινούν δυο τετράφυλλες προπέλες.

Η μέγιστη ταχύτητά της φτάνει τους 24 κόμβους, ενώ αν πέσει στους 15 ή στους 18 εξασφαλίζει μέγιστη ακτίνα δράσης 4.500 και 3.000 ναυτικά μίλια αντίστοιχα. Το πλήρωμά της αποτελείται από 7 αξιωματικούς και 83 υπαξιωματικούς/ναύτες.

Η σουίτα των αισθητήρων της αποτελείται από ένα ραντάρ επιτήρησης αέρος/επιφάνειας DRBV 51A, ένα ραντάρ ελέγχου πυρός DRBC 32E, ένα ραντάρ ναυτιλίας DECCA 1226 και ένα σόναρ πλώρης DUBA 25 (προφανώς είναι αυτό που βρίσκεται τώρα κολλημένο στον ύφαλο). Το δε πακέτο της ηλεκτρονικού πολέμου αποτελείται από ένα ραντάρ αναχαίτισης ARBR 16, δυο εκτοξευτές δολωμάτων τύπου Dagaie και ένα σύστημα αντιμέτρων SLQ-25 Nixie.

Ο οπλισμός της αποτελείται από  2 αντιπλοϊκούς πύραυλους MM38 Exocet, 1 ναυτικό πυροβόλο των 100 χλστ. σε πύργο CADAM με σύστημα ελέγχου πυρός Najir, 2 πυροβόλα των 20 χλστ., 4 πολυβόλα των 12,7 χλστ. 4 τορπίλες τύπου L3 ή L5 και έναν εκτοξευτή ανθυποβρυχιακών ρουκετών των 375 χλιστ.

Ο κατευνασμός "τρέφει" την τουρκική επιθετικότητα και στην θάλασσα


Την τουρκική επιθετικότητα και την σχεδόν καθημερινή παραβίαση των εναέριων συνόρων από τα μαχητικά της τουρκικής Αεροπορίας, την έχει διαδεχτεί μία πρωτοφανής τουρκική επιθετική κίνηση τα τελευταία 4 χρόνια και στην θάλασσα.

Από τον Ιανουάριο του 2008 που μια τουρκική φρεγάτα προσέγγισε σε απόσταση βολή πυροβόλου το σπίτι του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Ραφήνα μέχρι σήμερα, ένα κρεσέντο επιθετικών κινήσεων στη Αιγαίο αδιανόητο σε άλλες εποχές, έχει διαδεχτεί μια σχετική ηρεμία που υπήρχε τουλάχιστον δυτικά του 25ου Μεσημβρινού από το 1974 μέχρι σήμερα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία προσπαθεί να «σπρώξει» το ελληνικό Ναυτικό και να προχωρήσει σε προβολή ισχύος ελάχιστα μίλια έξω από τις βάσεις του ΠΝ. Όλα αυτά φυσικά οφείλονται στην ίδια αιτία στην οποία οφείλονται οι καθημερινές παραβιάσεις των εναέριων συνόρων μας, το γεγονός δηλαδή ότι  δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ελληνική αντίδραση το 2008 όταν συνέβη το πρώτο περιστατικό. 

Το τουρκικό σκάφος για μία ακόμη φορά προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι το τουρκικό Ναυτικό μπορεί να κάνει ότι θέλει στο Αιγαίο ακόμα και μερικά μίλια από τα ελληνικά νησιά, ακόμα και στην καρδιά του Αρχιπελάγους, στις Κυκλάδες, χωρίς φυσικά να σέβεται τους διεθνείς κανόνες που ορίζουν την αβλαβή διέλευση, δηλαδή σταθερή πορεία, χωρίς μεταβολές, με σταθερή ταχύτητα και τα οπλικά του συστήματα μαζί με τους αισθητήρες του εκτός λειτουργίας.

Το γεγονός ότι το τουρκικό πλοίο πραγματοποίησε ουσιαστικά μία τεράστια εκτροπή της πορείας του, αφού ο τελικός προορισμός του είναι η Σμύρνη, αποδεικνύει ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν τυχαία αλλά προσχεδιασμένη με σαφέστατο πολιτικό μήνυμα όπως ήταν και οι υπόλοιπες ανάλογες κινήσεις του τουρκικού Ναυτικού. 

Από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση από το 2008 που ξεκίνησαν αυτά τα περιστατικά έχει επιλέξει την παθητική αντιμετώπισης τους, με την αποστολή ενός πλοίου «συνοδείας» το οποίο επιτηρεί τα τουρκικά πλοία όταν κάνουν την «περατζάδα» τους είτε διαμέσω των Κυκλάδων είτε όταν πλησιάζουν την Αττική σε απόσταση βολής πυροβόλου.

Φυσικά κανένας δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να διατάξει την προσβολή με πυρά των τουρκικών πλοίων, όμως η Αθήνα θα μπορούσε να βρεί άλλους τρόπους για να στείλει το μήνυμα της στην Άγκυρα.

Μία χαμηλού κινδύνου και σύννομη λύση θα ήταν η αποστολή δύο μαχητικών της ΠΑ να πετάξουν  πάνω από το τουρκικό πλοίο που πλέει εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Μία χαμηλή πτήση όπως αυτές που οι Τούρκοι έχουν πραγματοποιήσει σε ελληνικά πλοία στο κεντρικό Αιγαίο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από κανένα ως κλιμάκωση ή ελληνική πρόκληση. Μία τέτοια υπέρπτηση θα ήταν τουλάχιστον το πρώτο μήνυμα της Ελλάδας στην τουρκική προκλητικότητα στην θάλασσα. Για το τι θα ακολουθούσε την επόμενη φορά θα μπορούσε να μείνει  μετέωρο αφήνοντας τους Τούρκους να προβληματίζονται αυτή την φορά. 

Πάντως είναι χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία 4 χρόνια τα τουρκικά πλοία έχουν αυξήσει σημαντικά τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα επανειλημμένως με αυξητικούς ρυθμούς. Από 90 παραβιάσεις το 2009 οι τουρκικές προκλήσεις αυξήθηκαν στις 133 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων το 2010 και στις 206 το 2011. Και  όλα αυτά όταν η Ελλάδα την ίδια περίοδο δεχόταν την «επίθεση φιλίας» του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι παραβιάσεις αυξήθηκαν το 2011 περίοδο όπου ο Ερντογάν κατάφερε να ελέγξει πλήρως τις Ένοπλες Δυνάμεις και φυσικά δεν μπορεί πια να σταθεί η δικαιολογία ότι οι στρατιωτικοί κάνουν ότι θέλουν χωρίς να συμβουλεύονται την κυβέρνηση. Δυστυχώς για τον Ερντογάν και τους υπέρμαχους της ελληνοτουρκικής προσέγγισης τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.

Ακολουθούν οι πίνακες με τις τουρκικές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από το 2009 μέχρι το 2011 όπως έχουν καταγραφεί από το ΓΕΕΘΑ 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2009
ΜΗΝΑΣΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ12
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-
ΜΑΡΤΙΟΣ-
ΑΠΡΙΛΙΟΣ-
ΜΑΙΟΣ9
ΙΟΥΝΙΟΣ4
ΙΟΥΛΙΟΣ5
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ10
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ5
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ3
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ10
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ32
ΣΥΝΟΛΟ90
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010
ΜΗΝΑΣΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ11
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ0
ΜΑΡΤΙΟΣ10
ΑΠΡΙΛΙΟΣ4
ΜΑΙΟΣ15
ΙΟΥΝΙΟΣ8
ΙΟΥΛΙΟΣ5
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ0
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ3
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ10
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ4
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ63
ΣΥΝΟΛΟ133

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011

ΜΗΝΑΣΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 61
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ14
ΜΑΡΤΙΟΣ27
ΑΠΡΙΛΙΟΣ16
ΜΑΙΟΣ24
ΙΟΥΝΙΟΣ6
ΙΟΥΛΙΟΣ8
AΥΓΟΥΣΤΟΣ4
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ8
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ12
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ7
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ19
ΣΥΝΟΛΟ206

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top