Select Menu


Έτοιμοι να κατονομάσουν όσους παρένεβησαν στο έργο τους, φέρεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πρώην οικονομικοί εισαγγελείς.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:30 η συνάντηση των δύο παραιτηθέντων οικονομικών εισαγγελέων, Γ. Πεπόνη και Σ. Μουζακίτη με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή.

Αυτή την ώρα συναντώνται με τον εισαγγελέα του Α.Π, Ιώαννη Τέντε και τον αντεισαγγελέα Φ. Μακρή. Σύμφωνα με πληροφορίες,οι ίδιοι φέρονται έτοιμοι να κατονομάσουν με συγκεκριμένα ονόματα, όσους παρενέβησαν στο έργο τους.

Επίσης, άφησαν αιχμές ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν, καθώς οι υποθέσεις που είχαν αναλάβει και διερευνούσαν βρίσκονταν στο τελικό στάδιο.

Μάλιστα, χαρακτήρισαν πρόσχημα το σχέδιο νόμου που προβλέπει αντεισαγγελέα στη θέση τους, τονίζοντας ότι ήδη υπήρχε, ως εποπτεύων ο κ. Παντελής. Όσον αφορά τις αιτιάσεις περί αναβάθμισης με το σκεπτικό ότι οι δύο εισαγγελείς ήταν αντεισαγγελείς εφετών και δεν μπορούσαν να έχουν «πανελλαδική εμβέλεια» υπενθύμισαν με νόημα τις περιπτώσεις του αρμόδιων εισαγγελέων για την ΕΥΠ και το οργανωμένο έγκλημα που έχουν τον ίδιο βαθμό όπως και στην περίπτωση του ΣΔΟΕ, με χαμηλότερο βαθμό, ο οποίος είναι εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα ο κ. Τέντες είχε διατάξει επείγουσα προκαταρτική εξέταση για να ερευνηθούν οι καταγγελίες των δύο παραιτηθέντων εισαγγελέων. Η έρευνα ανατέθηκε στον  Φώτη Μακρή. Ο κ. Τέντες τον καλεί να διερευνήσει κυρίως το σημείο της επιστολής παραίτησης των δύο, όπου αναφέρουν ότι δεν είναι «εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση».

Το παρασκήνιο της παραίτησης των Πεπόνη - Μουζακίτη

Εντωμεταξύ, πολλαπλές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και πλήθος αντιδράσεων έχουν προκαλέσει από χθες οι ηχηρές παραιτήσεις των οικονομικών εισαγγελέων Γ.Πεπόνη και Σπ.Μουζακίτη, καθώς η επιστολή παραίτησης των δύο ανδρών άφησε πολλά ερωτηματικά αλλά και υπόνοιες για πολιτικές παρεμβάσεις και πιέσεις από «πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα».

Σημειώνεται ότι ο αντεισαγγελέας Εφετών Γ.Πεπόνης είχε στα χέρια του την περίφημη λίστα των 14.700 μεγαλοφειλετών του Δημοσίου, η οποία και είχε αποτελέσει σημείο τριβής του με τον υπ.Οικονομικών κ.Βενιζέλο, με τον οποίο δεν διατηρούσαν τις καλύτερες των σχέσεων. Υπενθυμίζεται ότι η λίστα είχε φτάσει με καθυστέρηση στα χέρια του Οικονομικού Εισαγγελέα και αφού προηγουμένως είχε αποστείλει στο υπ.Οικονομικών τρία διαδοχικά αιτήματα, απειλώντας ακόμη και με την επιβολή κυρώσεων.

Άνθρωποι που τον γνωρίζουν ήδη από τα πρώτα του βήματα μιλούν για έναν άνθρωπο που δε διστάζει να έλθει σε σύγκρουση με συμφέροντα και κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ παράλληλα απολαμβάνει το προφίλ του «αδιάφθορου» που του είχε αποδοθεί από τα ΜΜΕ, λόγω της συμμετοχής του στη διελεύκανση σκανδάλων όπως αυτά του παραδικαστικού, των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο και των εξοπλιστικών.

Νομικές πηγές επισημαίνουν στο "R" πως οι παραιτηθέντες εξέφρασαν ως «καπέλωμα» και πολιτική παρέμβαση την προωθούμενη ανάθεση των καθηκόντων οικονομικού εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέσω του πολυνομοσχεδίου στη Δικαιοσύνη και ως εκ τούτου παραιτήθηκαν πριν τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομικών κ.κ. Παπαϊωάννου και Βενιζέλος απάντησαν πάντως πως ο κ.Πεπόνης είχε δώσει την έγκριση του στο προσχέδιο που του είχε τεθεί υπ'όψιν.

Μεταξύ των υποθέσεων που χειρίστηκαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς είναι και αυτές που αφορούν τις καταγγελίες για παραποίηση των στοιχείων του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού οικονομικών Δημήτρη Κουσελά για την ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων, τις καταγγελίες, με αφορμή την παραίτηση Σπινέλη από την θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, για ύπαρξη παραμηχανισμού εντός του υπουργείου που αδρανοποιεί την διαδικασία είσπραξης προστίμων, που επιβλήθηκαν, μέσω του προγράμματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, αλλά και τις καταγγελίες για τις παράνομες 'εκπτώσεις' που εφαρμόζουν εφοριακοί για τις πληρωμές οφειλών στο Δημόσιο, τη διερεύνηση καταγγελιών περί συμμετοχής του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού σε εταιρία που φέρεται να εμπλέκεται με ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων, όπως και τις καταγγελίες για δανειοδοτήσεις τραπεζών προς τα δύο μεγάλα κόμματα, με εγγυήσεις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top