Select Menu

Για να πετύχει, λέει [ο Habermas], η Ευρώπη, θα πρέπει να ταιριάξει η δημοκρατία με τον καπιταλισμό. Αν αυτό δεν γίνει, θα είμαστε σε μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης

O Habermas, όπως και πολλοί από εμάς διέπονται από μιά αμφιθυμία γύρω από το "φιλελεύθερο" και το "αριστερό" που, φυσιολογικά, συνιστά την ένταση αυτού που ονομάστηκε στη Δύση "δημοκρατία" (έχει σχέση με την αθηναϊκή ; –πιστεύω όχι).

Σήμερα όμως δεν μιλάμε για τέτοια ένταση, αλλά για την κατάλυσή της από τον νεοφιλελευθερισμό.
Eπομένως, η προβληματική του Habermas έχει μάλλον υπερκερασθεί από τα πράγματα.
H μονιμοποίηση της καταστάσεως ανάγκης έχει προ πολλού και από άλλους διαπιστωθεί.
Eίναι ένα ζήτημα που με έχει κεντρίσει ιδιαίτερα και έχω αρχίσει και το ψάχνω.
Γι αυτό και τα ακροθιγή περί Carl (Schmitt) ή/και Karl (Marx):

Π.χ. O G. Agamben (ιταλός, μή νομικός), 70 και βάλε χρόνια μετά τον Benjiamin, που έγραφε το 1942 ότι «η κατάσταση εξαίρεσης … έγινε ο κανόνας », υποστηρίζει (και αυτός) στο "Kατάσταση εξαίρεσης" (2003 ! ), ότι «η κατάσταση εξαίρεσης [ανάγκης] όλο και περισσότερο εμφανίζεται ως τεχνική διακυβέρνησης παρά ως έκτακτο μέτρο, αλλά και επιτρέπει να φανεί η φύση της ως συστατικού παραδείγματος της έννομης τάξης ».

Στην αρχή του βιβλίου του (ο Agamben) έχει ως motto: Quare siletis juristae in munere vestro ?  (μεταφρασμένο ως: Γιατί σεις οι νομομαθείς σωπαίνετε για όσα σας αφορούν ; ).
H μεταφράστρια σημειώνει την καταγωγή του motto από το ρητό του πρώτου ( ; ) διεθνολόγου (1558)
Alberico Gentili :  Silete theologi in munere alieno  (Σωπάστε θεολόγοι για πράγματα που δεν σας αφορούν.  Πράγματα = οι διακρατικές σχέσεις ειρήνης - πολέμου).
Όπως, σημειώνει, και την ήδη παραλλαγή του από τον Carl Schmitt (1948 ! ) σε : Silete iurisconsulti in munere alieno

 (Σωπάστε νομομαθείς για πράγματα που δεν σας αφορούν, εννοώντας: πέρασε η εποχή του δικαίου, τώρα αποφασίζουν οι τεχνοκράτες στην υπηρεσία των ισχυρών και των προπετών).

Tώρα, άν διαβάσουμε στην 1η σελ. του τελευταίου "Nυστεριού" (Nοέμβριος 2011), άρθρα της συστατικής πράξεως του ESM (European Stability Mechanism), τότε καταλαβαίνουμε ότι το πράγμα έχει προχωρήσει.

Έχουν περάσει στην θεσμοθέτηση χώρου μη υπαγομένου στο δίκαιο, αλλά που ο έκνομος ένοικός του (το ESM) παράγει για τους άλλους δίκαιο !!! 
Δηλαδή το (όπως λένε οι νομικοί) "πραγματικό" "πειρατής" δεν νομιμοποιείται μόνο, αλλά και παράγει δίκαιο για τους άλλους !!!

                                     –  Quare siletis juristae in munere vestro ?


« Xάρης Bασιλείου ».-

ΣΗΜ. "Ι": Δυστυχώς, για τους αναγνώστες του ithacanet, δεν έχουμε γράψει κάτι για την υπόθεση ESM , εδώ, με δική μας ευθύνη. Κάτι που έχουμε κάνει στο αδελφό έντυπο "Νυστέρι"
Με αφορμή  το κείμενο του φίλου Χάρη, να το κάνουμε, όπως μας το έστειλε άλλος φίλος:

Το ESM είναι ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. European Stability Mehanism.
Το κείμενο της συμφωνίας έχει συνταχθεί από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο και πρέπει να επικυρωθεί από τα 17 κράτη μέλη του ευρώ μέχρι τις 31/12/2011.
Κάποια ενδιαφέροντα άρθρα που προβλέπει αυτός ο θεσμός είναι:
-(Αρθρο 8)  Ξεκινάει με αρχικό κεφάλαιο 700 δις
- (Αρθρο 9.3) Τα μέλη (χώρες) δεσμεύονται αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα να πληρώνουν οποιοδήποτε ποσό τους ζητηθεί μέσα σε 7 ημέρες από την ημέρα που θα τους ζητηθεί.
- (Αρθρο 10.1) Το "Board of Governors" μπορεί να αποφασίσει να αλλάξει το ποσό του κεφαλαίου και να τροποποιήσει το (Αρ.8) αναλόγως
- (Αρθρο 27.2) Το ESM έχει τη πλήρη νομική δυνατότητα να λαμβάνει μέρος σε νομικά γεγονότα
- (Αρθρα 27.3 και 27.4)  Το ESM, η ιδιοκτησία του, η χρηματοδότησή του και τα περιουσιακά του στοιχεία χαίρουν ασυλίας από κάθε δικαστική διαδικασία, έρευνα, επίταξη, κατάσχεση, απαλλοτρίωση, δήμευση ή άλλου είδους προσβολή από οποιαδήποτε εκτελεστική, δικαστική, διοικητική ή νομική ενέργεια.
-(Αρθρο 30.1) Οι πράξεις των διοικητών, των συμβούλων (των φυσικών προσώπων - μέλων) του ESM είναι απρόσβλητες από νομικές διαδικασίες, και τα επίσημα έγγραφά τους χαίρουν απορρήτου (είναι απαραβίαστα)
------
Το κείμενο της συνθήκης είναι στο site της ευρ. επιτροπής και μόνο στα αγγλικά.
( http://consilium.europa.eu/media/1216793/esm%20treaty%20en.pdf)
ΜηντομπεδέψουμεμετοEuropean Financial Stability Mechanim (EFSM)  καιτοEuropean Financial Stability Facility (EFSF).
Το ESM είναι μόνιμο, χωρίς ημερομηνία λήξης!
Όπως προανέφερα, αυτό το πράγμα θα πρέπει να ψηφιστεί στα εθνικά κοινοβούλια (προφανώς νύχτα).
Τα μέσα τηρούν σιωπή ιχθύος για το περιεχόμενο.
Κάποιο γερμανοί έφτιαξαν ένα video για να το διαδώσουν
( http://www.youtube.com/watch?v=rxMOW94V6xQ )
Υπάρχουν υπότιτλοι και κείμενα σε άλλες γλώσσες, αλλά όχι στα ελληνικά.
( http://www.courtfool.info/en_ESM_the_new_European_dictator.htm )
( http://www.courtfool.info/en_ESM_a_coup_d_etat_in_17_countries.htm )
-----
Σπύρος

=====

Είπατε τίποτα;
Χρειάζεται μετάφραση ο όρος "παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση";
Προσέξτε το άρθρο (27.2) Το ESM έχει τη πλήρη νομική δυνατότητα να λαμβάνει μέρος σε νομικά γεγονότα.
Παρεμβαίνει σε ΟΛΑ τα νομικά γεγονότα, δηλ. ακόμα και στο σύνταγμα, και όχι μόνο σε οικονομικά θέματα.

Αυτό πρέπει να ψηφιστεί ως το τέλος του Δεκέμβρη και κανείς δεν μιλά.

Μετά από όλα αυτά, καταλάβατε, γιατί βάλαμε σήμερα, σε προτεραιότητα τη γνωριμία με τη σκέψη του Καρλ Σμιτ, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, εξέφραζε τη λύπη του, για το γεγονός ότι "το πνεύμα του Χέγκελ είχε εγκαταλείψει το Βερολίνο και μετεγκατασταθεί "στη Μόσχα μέσω του Καρλ Μαρξ και του Λένιν" (Carl Schmitt, Der Begriff des Politischen (1932). Kάτι εκλεκτικές πολιτικές συγγένειες δεν κρύβονται. Εμείς νομίζουμε πως είναι αντίθετες (Ναζισμός - Σταλινισμός-Λενινισμός).
Ο μαρξιστής MAX ADLER υπερασπίζεται στο συνέδριο των αυστριακών σοσιαλιστών, τη δικτατορία του προλεταριάτου, επιστρατεύονταςτον Καρλ Σμιτ.
Για τον Άντλερ και τον Σμιτ, η δημοκρατία είναι δικτατορία κατά την "εγγενή της τάση"!!!
"η ουσία της πολιτικής δημοκρατίας είναι η δικτατορία μιας τάξης επί της άλλης, χάρη στην απόφαση της πλειοψηφίας". Max Adler, Zur Diskussion der neuen Parteiprogramms (1926).

Για το τι εννοούν "πλειοψηφία", είναι μια άλλη ιστορία.

Η βορειοευρωπαϊκή κουλτούρα ξεκινά από δικές της αφετηρίες, που αφορούν τον Μακιαβέλλι και τον Χομπς. Στην Ελλάδα, γνωρίζοντας την ελληνική, ξέρουμε από που πηγάζει η λέξη "πολιτική" και το τι θα πει "δημοκρατία". Στην πραγματικότητα, όπου στις βόρειες γλώσσες, εμείς μεταφράζουμε  "δημοκρατία" αυτοί γράφουν τη λατινική λέξη republica.

Χάθηκαν ή χαθήκαμε στη μετάφραση των λέξεων "πολιτική" και "δημοκρατία".

(Εικόνα: Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top