Select Menu

Τι κρύβεται πίσω από τις κωδικές ονομασίες ''Super League'' και ''υγιείς χώρες''. Κρυφές συναντήσεις Ευρωπαίων Πρωθυπουργών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μέλη του νέου ευρωπαικού ''κλάμπ'' θα είναι όσες χώρες δεχτούν να παραχωρήσουν κυριαρχικά τους δικαιώματα. Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα. Με ληστρικά επιτόκια Ιταλία, Βέλγιο και ακόμα και στην Γερμανία πιέζουν οι αγορές

Καταιγιστική μορφή παίρνουν πλέον οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη που ετοιμάζεται να παίξει ''μπάλα'' επιπέδου ''Super League''.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε Πρωθυπουργοί ευρωπαικών κρατών έκαναν μυστικές συναντήσεις, σύμφωνα με τον ευρωπαικό τύπο, για να επεξεργαστούν το γερμανικό αυτό σχέδιο που θα καταθέσουν οι Μέρκελ και Σαρκοζί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, αλλάζοντας για πάντα την Ευρώπη που ξέρουμε.

Τι αλλάζει :


- Δημιουργείται ένα νέο γκρουπ από τα ισχυρά κράτη εντός και εκτός της ευρωζώνης
- Θα ονομάζονται ''υγιείς χώρες'' και θα είναι το νέο κέντρο αποφάσεων και διοίκησης της Ευρώπης.

Πιο αποκαλυπτική για τις επερχόμενες αλλαγές είναι η γερμανική ''Welt'' που ξεκαθαρίζει ότι τα ''υγιή'' κράτη που θα θελήσουν να μπουν στην ''Super League'' θα πρέπει πρώτα να αποδεχτούν :

- Αυστηρά κριτήρια για το δημόσιο χρέος τους
- Έλεγχο, εως και συνδιαμόρφωση του προυπολογισμού τους.

Ανοίγει ο δρόμος για το ευρωομόλογο της σωτηρίας


Η ουσία είναι πως βρισκόμαστε στο τέλος μιάς σκληρής διαπραγμάτευσης με πρωταγωνιστές τις Γερμανία και Γαλλία και το έπαθλο λέγεται ευρωομόλογο και Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα..
''Όσο περισσότερο αποκηρύσσουν δημοσίως οι Γερμανοί τις επερχόμενες αλλαγές τόσο ζυγώνει η ώρα τους'' εξηγούν έμπειροι διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Welt η Μέρκελ, με αυτές τις προυποθέσεις, θα συναινέσει στο να αλλάξει πολιτική η ΕΚΤ, και να αγοράζει μαζικά ομόλογα των κρατών μελών της ευρωζώνης κρατώντας έτσι χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού τους.
Το επόμενο βήμα θα είναι και η έκδοση ευρωομολόγου, ή ''ομολόγου σταθερότητας'' όπως θα ονομάζεται, με το οποίο θα δανείζονται τα κράτη για να γλιτώσουν από τα τοκογλυφικά επιτόκια των αγορών.

Η χώρα μας, σύμφωνα με διαρροές από τις Βρυξέλλες θα βρεθεί μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα.
Ή θα συρθούμε στο νέο ευρωπαικό σχήμα που θα το ακολουθούμε λαχανιασμένοι ή θα βρεθούμε απ' έξω, μόνοι μας σε ένα διεθνές περιβάλλον που ολόενα φουσκώνει και φουρτουνιάζει.

Όλα θα γίνουν και πιθανότατα θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.Άλλωστε οι αγορές δεν περιμένουν, αντιθέτως σφίγγουν τη θηλειά δανεισμού, με αποκορύφωμα την σημερινή απειλή της Moody's για όλη την Ε.Ε

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top