Select Menu


Στο γνωστό δρομολόγιο νοτίως της Κύπρου εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά εκτός Οικοπέδου 12 κινήθηκε χθες το "Πίρι Ρέις" σε μια προσπάθεια της Τουρκίας να συντηρήσει την ένταση στην περιοχή.Σύμφωνα με το σχέδιο της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ, το "Πίρι Ρέις" θα πραγματοποιήσει έρευνες στο "Οικόπεδο G" το οποίο παρανόμως όρισε νοτίως της Κύπρου και επικαλύπτει τα Οικόπεδα 8, 9 και 12 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Οσο περισσότερο δραστηριοποιείται η Κύπρος στη Μεσόγειο τόσο θα συνεχίζεται η αντίδραση της Τουρκίας", είπε ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Εγκεμεν Μπαγίς, γνωρίζοντας βεβαίως ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίες για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για δύο ακόμη τουλάχιστον Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ. Καθώς πάντως συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι συνομιλίες Χριστόφια?Ερογλου, η Τουρκία συνέχισε να δείχνει την ενόχλησή της για την έκθεση προόδου της ΕΕ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Γ. Βερστεβέλε, δήλωσε ότι υπάρχει "μονόπλευρη ευρωπαϊκή θεώρηση" στο Κυπριακό που αποτελεί και το εμπόδιο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και ότι πρέπει η ΕΕ και η Γερμανία να στείλουν ισχυρό μήνυμα στους Ελληνοκυπρίους ώστε να υπάρξει πρόοδος στην τριμερή συνάντηση στις 30-31 Οκτωβρίου, που θα βοηθούσε τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας της Κύπρου Π. Αντωνιάδου δήλωσε χθες ότι η Noble Energy αναμένει να έχει κάποιες πρώτες ενδείξεις για την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε 73 ημέρες από την έναρξη της γεώτρησης, δηλαδή περίπου στις αρχές μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την υπουργό, εάν οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, στη συνέχεια θα γίνουν έρευνες για να διαπιστωθεί το μέγεθος των κοιτασμάτων, που μπορεί να διαρκέσουν 6 με 8 μήνες.

Η κ. Αντωνιάδου απευθύνθηκε και στην Τουρκία, σε μια "πρόσκληση ειρήνης", επισημαίνοντας ότι ο "πιθανός εντοπισμός υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου παρέχει μια χρυσή ευκαιρία σε όλες τις χώρες της περιοχής να λύσουν τις διαφορές τους".

"Μετά από μια ομαλοποίηση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων της Κύπρου και της Τουρκίας μπορεί και η Τουρκία να προσβλέπει στη στήριξη της ίδιας της Κύπρου στην ενταξιακή πορεία της προς την ΕΕ", είπε η κ. Αντωνιάδου, προσθέτοντας πως "όλοι γνωρίζουμε ότι η θέση της Κύπρου είναι για μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δεδομένου βέβαια ότι η Τουρκία θα ικανοποιήσει όλους τους όρους που τίθενται, περιλαμβανομένου και του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας".


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top