Select Menu


Ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται μετά τις ανακοινώσεις για τις αλλαγές στη συλλογή αποδείξεων, εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να τεκμηριώνονται το μέρος των εισοδημάτων που καταναλώνεται και που αποταμιεύεται.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος, αναφέρει ότι η τεκμηρίωση «δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ’ όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ)».

Σημειώνεται ότι για το θέμα των αποδείξεων, η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Βενιζέλου αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα (για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ).

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Βενιζέλου, έχει ως εξής:

«Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ανακοίνωση της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών να συλλάβει με απλές και πρακτικές κινήσεις τη φοροδιαφυγή και να περιορίσει την παραοικονομική δραστηριότητα, αντί να βρει την ενθάρρυνση των μέσων ενημέρωσης, προκάλεσε πλήθος πρώιμων αντιδράσεων.  Εάν η Ελλάδα θέλει να φύγει από την αδιέξοδη δημοσιονομική κατάσταση και να λειτουργήσει ως πραγματικό κράτος δικαίου, διαφάνειας και ισονομίας, πρέπει όλοι οι Έλληνες να συμφωνήσουμε γύρω από μερικές δυσάρεστες αλήθειες:
  • Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ή καταναλώνεται ή αποταμιεύεται. Από τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών προκύπτουν οι αναγκαίες ενδείξεις για τα ποσοστά κατανάλωσης και αποταμίευσης, ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο.
  • Η ρύθμιση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα είναι πολύ απλή: το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους.
  • Αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ’ όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ).
  • Το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ).
  • Αυτός ο απλός κανόνας, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, θα αποκαταστήσει την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα μας σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.
  • Αν δεν παρέμβουμε δραστικά στις πρακτικές και τις νοοτροπίες της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, όλα όσα αγωνιζόμαστε να κάνουμε για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας της χώρας θα είναι μάταια.
Μία τέτοια όμως παραδοχή είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη. Για αυτό δεν θα την κάνουμε. Δεν το δικαιούμαστε απέναντι στις θυσίες, στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας».

Διευκρινίσεις για τις αποδείξεις και από τον Η. Πλασκοβίτη

Διευκρινίσεις για το θέμα των αποδείξεων έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης. Ο κ. Πλασκοβίτης, είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις μεγαλύτερης αξίας από το 25% του εισοδήματός τους, όπως προβλέπεται σήμερα προκειμένου να αποφύγουν το «πέναλτι» του 10% επί της διαφοράς, ξεκαθάρισε, όμως, ότι το ποσοστό αυτό δεν θα ανέρχεται στο 50% του εισοδήματος. 

Ο κ. Πλασκοβίτης, μιλώντας στον Σκάι, είπε πως το ποσοστό των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέξουν οι φορολογούμενοι, δεν έχει οριστεί ακόμη. Τόνισε ακόμη ότι μένει να οριστούν μια σειρά από θέματα γύρω από το μέτρο, όπως το περιεχόμενο των δαπανών που περιλαμβάνονται στις αποδείξεις, το απαραίτητο ποσοστό συλλογής τους επί του εισοδήματος, καθώς και το ποσοστό της πρόσθετης φορολόγησης στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις μικρότερης αξίας από αυτές που υποχρεούται. Σύμφωνα με τον κ. Πλασκοβίτη, όλα αυτά θα οριστικοποιηθούν στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στη Βουλή.

Το θέμα, σχετικά με το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέξει κάθε φορολογούμενος, προέκυψε έπειτα από τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος σε φορολογούμενους με εισόδημα των 100.000 ευρώ και των 60.000 ευρώ, έκανε λόγο για υποχρέωση συλλογής αποδείξεων της τάξης των 60.000 ευρώ και 30.000 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή ποσοστά 60% και 50% επί του εισοδήματος…

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Πλασκοβίτης είπε πως «δεν ήταν συγκεκριμένες αλλά ένα παράδειγμα». «Το ποσοστό θα είναι λογικό. Θα προκύπτει με στατιστικό τρόπο στην βάση της κατανάλωσης που κάνει ο μέσος φορολογούμενος», τόνισε σχετικά.

Η μεγάλη κλοπή με τις αποδείξεις

Με μια και μόνο κίνηση, χωρίς καμία προειδοποίηση, μόλις 3 μήνες πριν τελειώσει ο χρόνος μαθαίνουμε ότι το ποσοστό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουμε δεν θα είναι 25%, αλλά ως και 50%, όχι για να πάρουμε επιστροφή αλλά για να μην πληρώσουμε επιπλέον φόρο.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ... ΤΕΛΟΣ!

Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι ενώ η σφαίρα έφυγε αλλά η κυβέρνηση δεν σημάδεψε καν. Με λίγα λόγια δεν είπαν ακόμη ποιο θα είναι το ακριβές ποσοστό ανά φορολογική κλίμακα, απλά ότι θα είναι από 30% ως και 50%
Έτσι για να έχετε μια πρόγευση, μέχρι επιτέλους να αποφασίσουν να μας πούνε δείτε παραδείγματα με το ίδιο εισόδημα και με τον φόρο κλιμακωτά από 30 ως 50%

ΕΙΣΟΔΗΜΑ (MEIKTA)     ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ 25%        ΜΕ 30%       ΜΕ 40%        ΜΕ 50%
          3.000                         750                   900          1.200          1.500
          8.000                       2.000                 2.400         3.200          4.000
          12.000                     3.000                 3.600         4.800          6.000
          17.000                     4.250                 5.100         6.800          8.500
          25.000                     6.250                 7.500        10.000        12.500
          30.000                     7.500                 9.000        12.000        15.000
          35.000                     8.750                10.500       14.000        17.500
          40.000                   10.000                12.000       16.000        20.000
          45.000                   11.250                13.500       18.000        22.500

Τι σημαίνουν οι νέες ανακοινώσεις. Όπως και πριν έτσι και τώρα αν κάποιος φορολογούμενος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό των αποδείξεων, τότε επιβαρύνεται με 10% επί του ποσού που του λείπει. Δηλαδή, αν κάποιος πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις της τάξης των 12.000, αλλά τελικά συγκεντρώσει 8.000 τότε για τις 4.000 που του λείπουν θα επιβαρυνθεί με φόρο 400 ευρώ.

Προσέξτε μια λεπτομέρεια, πολύ βασική. Οι αποδείξεις υπολογίζονται με βάση το μεικτό εισόδημα. Κάτι που σημαίνει ότι επί των καθαρών το ποσοστό είναι μεγαλύτερο.
Δηλαδή ένας μισθωτός με εισόδημα 40.000 ευρώ θα πρέπει στο πιο αισιόδοξο σενάριο (με 30%) να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 12.000. Όμως στην τσέπη αυτού του μισθωτού δεν μπαίνουν 40.000 αλλά 31.600 ευρώ (φόρος κλίμακας 8.400).
Αν ισχύσει το χειρότερο σενάριο με το ποσοστό στο 50%, τότε αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 20.000 ευρώ! Τα 2/3 των καθαρών του εισοδημάτων θα πρέπει να τα ... καταναλώσει ώστε να μην πληρώσει επιπλέον φόρο!

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Ξεχνάμε τις φοροαπαλλαγές για δίδακτρα, ενοίκια κλπ. ΠΡΟΣΕΞΤΕ!
Αυτές τις αποδείξεις, για το ενοίκιο, τον γιατρό, τα δίδακτρα, τα ασφάλιστρα κλπ. Πλέον τις συνυπολογίζουμε με τις υπόλοιπες (αυτό πέρυσι δεν γινόταν). 

Δηλαδή. Αν κάποιος στο τέλος του χρόνου έχει συγκεντρώσει 12.000 ευρώ σε αποδείξεις από super market, ρούχα ή ό,τι άλλο, και έχει 4.500 ευρώ αποδείξεις ενοικίου, και άλλα 1.500 ευρώ αποδείξεις π.χ. από οδοντίατρο και άλλα 1.200 ευρώ για ασφάλιστρα αμέσως, αμέσως έχει συγκεντρώσει αποδείξεις 19.200 ευρώ.
Πρέπει όμως να γίνουν κάποιες διευκρινήσεις. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει τις αποδείξεις για ιατρικές δαπάνες για παράδειγμα στο ταμείο τους, τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; 

 

 Πηγή 1 - 2

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top