Select Menu

Εκποίηση κρατικής περιουσίας σε 6 φάσεις !

Μια παραλλαγή του  σχεδίου που ανεπιτυχώς είχε ακολουθηθεί, τη δεκαετία του ’90, ένα «γερμανικής έμπνευσης» σχέδιο, φέρεται να έχει κερδίσει έδαφος στην καρδιά της γερμανικής κυβέρνησης, ένα σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι πλέον στενοί σύμβουλοι της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, και με το οποίο εκτιμούν πως θα … διασωθεί η Ελλάδα και θα διασφαλιστεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Το περί ου ο λόγος  σχέδιο μάλιστα, το οποίο αποκαλύπτει  σήμερα η γαλλική εφημερίδα La Tribune, φέρει την κωδική ονομασία «Eureca»,  με τη διαφορά πως αυτό που υποτίθεται ότι … βρήκαν οι οικονομολόγοι της φράου Μέρκελ, ένα think tank με επικεφαλής τον κύριο Μάρτιν Γουίτινγκ (Martin Wittig), Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου Roland Berger, έχει ως προτεραιότητα την αποφυγή χρεοκοπίας της Ελλάδας με «εχέγγυο» την κρατική περιουσία. «Συνταγή» που στην περίπτωση της Ανατολικής Γερμανίας δεν λειτούργησε …

Σε κάθε περίπτωση  οι εμπνευστές του «Eureca» θεωρούν  πως εάν ιδιωτικοποιηθούν τα κρατικά  περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, και το χρέος θα μειωθεί και οι Έλληνες πολίτες θα ανακουφιστούν από τα βάρη χωρίς κοινωνικές αναταραχές που θα επιφέρουν αναπόφευκτα πιθανά νέα μέτρα λιτότητας.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο περιλαμβάνει 6 βήματα, αρχής γενομένης  από την καταγραφή της δημόσιας περιουσίας, τη συγκέντρωσή της σε έναν φορέα διαχείρισης και την προσπάθεια εκποίησής τους.

Οι «σοφοί» της  φράου Μέρκελ έχουν αποτιμήσει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους (τράπεζες, ακίνητα,  λιμάνια, εταιρείες κοινής ωφέλειας) σε τουλάχιστον 125 δισ. ευρώ!

Όλα αυτά «μπαίνουν» υπό τη σκέπη μιας εταιρείας (υπάρχει  σχετικό νεοπαγές Ταμείο στην Ελλάδα), μια εταιρεία που στη συνέχεια θα εξαγοραστεί από έναν ευρωπαϊκό θεσμό, (ενδεχομένως την υπό σύσταση «οικονομική διεύθυνση»;) ο οποίος θα βρει τα κεφάλαια από χρηματοδότηση των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Αυτός ο θεσμός θα οργανώσει τις ιδιωτικοποιήσεις των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.

Τα 125 δισ. ευρώ που υποτίθεται πως ‘αξίζουν’ τα ελληνικά κρατικά assets θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθεί μέρος του χρέους. Υπολογίζεται πως έτσι αυτό θα μειωθεί στο 88% του ΑΕΠ από το 145% που είναι ήμερα. Κάτι που αυτομάτως θα οδηγήσει την Αθήνα ξανά στις αγορές.

Με παράλληλες κινήσεις μέρος των υπεραξιών από τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα επανεπενδυθεί στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα στα επόμενα 3 ή 4 χρόνια να επιστρέψει η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης κι έτσι να αποπληρώνει/εξαγοράζει ακόμα ένα ποσοστό της τάξης του 1% ετησίως από το εξωτερικό της χρέος. Έτσι έως το 2018 το χρέος θα έχει πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Με το σχέδιο αυτό οι Σοφοί της Μέρκελ εκτιμούν ότι μειώνονται δραματικά και οι πιθανότητες κερδοσκοπίας εις βάρος της Ελλάδας ή της ζώνης του ευρώ.

Το ερώτημα είναι γιατί άραγε να πετύχει στην Ελλάδα του 2011 ένα σχέδιο που δεν «έπιασε» στη Γερμανία του 1990

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top