Select Menu


Τη θέση πως στην Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί χρόνος είκοσι ετών για να μειώσει το χρέος στο 60%, κάτι που θα το έβλεπαν αμέσως οι χρηματαγορές και θα έπεφταν τα επιτόκια, αλλά και πως η Ελλάδα θα μπορούσε τώρα να τονώσει την οικονομία για να εξέλθει από την κρίση, αντί να ακολουθεί την πολιτική λιτότητας, διατυπώνει ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος και διευθυντής του διεθνώς αναγνωρισμένου Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου της Γερμανίας, Ντένις Σνόουερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Ο κ. Σνόουερ υποστηρίζει σαφώς πως κάθε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης θα πρέπει να καθορίζει μόνη της τους δημοσιονομικούς κανόνες και παρατηρεί πως αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας, στην οποία επιβλήθηκαν τα μέτρα λιτότητας και μάλιστα με πολύ περιορισμένο χρόνο εφαρμογής.

Ο γεννημένος στη Βιέννη γνωστός οικονομολόγος προτείνει στη συνέντευξή του τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής χρέους στην ευρωζώνη που θα υποδεικνύει σε κάθε κυβέρνηση το πόσο υψηλό μπορεί να είναι το έλλειμμα της χώρας και πόσο τα πλεονάσματα και με τον τρόπο αυτό κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να δίνει αξιόπιστα το μήνυμα για μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του χρέους της χώρας και όχι μόνο από έτος σε έτος.

Ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να χαράξουν αξιόπιστη πολιτική χρέους, θεωρεί πως το πρόβλημα της κρίσης χρέους είναι ανάλογο με την καταπολέμηση της κρίσης πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 και του 1980, όταν εξαιτίας της αδυναμίας των κυβερνήσεων στα χρηματοοικονομικά, είχαν συσταθεί ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες.

Ο κ. Σνόουερ απορρίπτει εμμέσως τη σύσταση οικονομικής κυβέρνησης, πιστεύοντας, όπως παρατηρεί, ότι σίγουρα κανείς Ευρωπαίος δεν θα ήθελε μακροπρόθεσμα τη μεταφορά πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μία χώρα στην άλλη για τη λύση προβλημάτων χρέους, και τονίζει πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη μέριμνα ώστε κάθε κράτος να συμπεριφέρεται το ίδιο, δημοσιονομικά υπεύθυνα.

Την αντίθεσή του σε μια κεντρική κυβέρνηση της ΕΕ, στην οποία θα παραχωρηθούν αρμοδιότητες των κρατών-μελών για τη δημοσιονομική, φορολογική και κοινωνική πολιτική, διατυπώνει εκ νέου ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ», παρατηρώντας πως η σχετική πρόταση της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκέλας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, για ευρωπαική οικονομική κυβέρνηση, αφορά στην ουσία τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, κάτι που ούτως ή άλλως ήδη γίνεται.

Ο κ. Φάιμαν τονίζει την ανάγκη για καλύτερο έλεγχο της εφαρμογής του Μηχανισμού Στήριξης και της τήρησης των όρων, προκειμένου τα υπερχρεωμένα κράτη να μειώσουν το χρέος τους, σημειώνοντας ότι ο Μηχανισμός Στήριξης είναι ένα είδος ευρω-ομολόγου, καθώς από κοινού τα κράτη-μέλη έχουν αναλάβει εγγυήσεις ύψους 500 δισ. ευρώ, κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια.

Συγχρόνως, ο ίδιος απορρίπτει την ιδέα να αναλάβουν τα κράτη-μέλη εγγυήσεις για όλα τα χρέη στην Ευρωζώνη, γιατί, όπως αναφέρει, το κόστος θα ανερχόταν σε αυτή την περίπτωση σε 4 τρισ. ευρώ, ενώ επαναλαμβάνει την από μακρού αξίωσή του για επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές το αργότερο μέχρι το 2014, καθώς και για τη σύσταση ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top