Select Menu


Μέσα σε λίγες και δεύτερος ανώτερος δικαστικός λειτουργός, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και του αρμόδιου Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου Νικ. Μαύρος τάχθηκε υπέρ της παραγραφής του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας, το οποίο αποδίδεται στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο για την υπόθεση των υποβρυχίων τύπου 214.

Ο εισαγγελέας εισηγείται προς το δικαστικό συμβούλιο ότι ως προς το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, πρέπει να παύσει οριστική η δίωξη σε βάρος του Τσοχατζόπουλου, λόγω παρόδου της αποσβεστικής προθεσμίας, καθώς έχουν παρέλθει δύο και πλέον κοινοβουλευτικές σύνοδοι της Βουλής χωρίς να κινηθεί καμιά διαδικασία σε βάρος του, άποψη την οποία είχε εκφράσει και ο ανακριτής της υπόθεσης, Αρεοπαγίτης Βασ. Λαμπρόπουλος.

Παράλληλα, ο κ. Μαύρος ασπάστηκε και την άποψη του Λαμπρόπουλου, ότι το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αποδίδεται στον Τσοχατζόπουλο, δεν μπορεί να εκδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά από τα Τακτικά Δικαστήρια.

Έτσι ο εισαγγελέας εισηγείται προς στο Δικαστικό Συμβούλιο ότι πρέπει να αρθεί η διαφωνία που έχει ανακύψει μεταξύ του Λαμπρόπουλου και της Βουλής υπέρ του ανακριτή.

Σχετικά με το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ο κ. Μαύρος τονίζει ότι για το αδίκημα αυτό ο Τσοχατζόπουλος πρέπει να δικαστεί από τα Ποινικά Τακτικά Δικαστήρια, καθώς κατά το χρόνο τέλεσης του αδικήματος δεν ασκούσε υπουργικά καθήκοντα.

Το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο θα συνέλθει μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να αποφανθεί οριστικά με βούλευμα.

Νωρίτερα το Capital ανέφερε τα εξής:

“Παραγεγραμμένο θεωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής του Πενταμελούς Συμβουλίου του Αρείου Πάγου Βασίλης Λαμπρόπουλος το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για το οποίο η αρμόδια επιτροπή της Βουλής είχε αποφασίσει την δίωξη του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο κ. Λαμπροπουλος κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από ενδελεχή μελέτη της δικογραφίας αφού διαπίστωσε πώς έχουν παρέλθει 2 κοινοβουλευτικές σύνοδοι της Βουλής συνεπώς το αδίκημα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών είναι ήδη παραγεγραμμένο.

Έτσι μετά την υπόθεση του Βατοπαιδίου που κρίθηκε επίσης παραγεγραμμένη οι δικαστικές αρχές που κλήθηκαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά , για δεύτερη φορά φαίνεται να καταλήγουν πώς ο σκόπελος της παραγραφής είναι απροσπέλαστος παρά τα όποια νομικά τεχνάσματα επιλέγουν οι πολιτικές ηγεσίες ώστε να επιδείξουν «έργο κάθαρσης».

Τι θα γίνει με το ξέπλυμα

Ο ανακριτής όσον αφορά στο αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος διαπιστώνει πώς θα πρέπει να δικαστεί από την τακτική δικαιοσύνη και όχι από Ειδικό Δικαστήριο δικαιώνοντας αυτούς που εκτιμούν πώς και το συγκεκριμένο αδίκημα έχει προβληματική νομική διαχείριση εν προκειμένω.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για το ίδιο αδίκημα κατηγορείται και ο Τάσος Μαντέλης για την υπόθεση Ζήμενς, στην τακτική δικαιοσύνη και αυτός, όμως υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από νομικές πηγές και ανώτερους δικαστές.

Κι αυτό γιατί θα πρέπει να κριθεί εάν το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος βάσει του νόμου του ΄97 (εφόσον μιλάμε για αδικήματα τα οποία έχουν τελεσθεί την περίοδο 1997-2003) απορροφάτε από το αδίκημα της δωροδοκίας.

Έτσι στην περίπτωση του πρώην Υπουργού δεν μπορεί να σταθεί κατηγορία ξεπλύματος σε περίπτωση που δεν υπάρχει δωροδοκία, όπως εκτιμά η μια νομική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση η δικογραφία βρίσκεται τώρα στα χέρια του εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου Νικ. Μαύρου( αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου) , ο οποίος θα υποβάλλει την πρότασή του προς το Πενταμελές Συμβούλιο.

Η τελική κρίση των δικαστών θα διατυπωθεί σε βούλευμα.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η θέση του αρεοπαγίτη- ανακριτή, τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ,όπως στην περίπτωση του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη (σ.σ. κατηγορείται για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemenς) θα ασκηθεί και σε βάρος του Α. Τσοχατζόπουλου ποινική δίωξη για το κακούργημα που αφορά σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος”.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top