Select Menu


Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης ότι η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία το καθεστώς νήσων στο Αιγαίο και ότι είναι κοντά στην υπογραφή συνυποσχετικού τονίζοντας ότι οι διερευνητικές επαφές γίνονται μόνο για την υφαλοκρηπίδα.

Με αφορμή την ενημέρωση που έκανε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας & Εξωτερικών, σχετικά με τις θέσεις και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ως νέος υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Λαμπρινίδης έστειλε αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα, τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Παράλληλα, ο κ. Λαμπρινίδης μίλησε πολλές φορές για την ανάγκη συναίνεσης ενώ έδωσε έμφαση και στο θέμα της συστράτευσης τόσο των ελλήνων διπλωματών όσο και του απόδημου Ελληνισμού ώστε, όπως είπε, να αλλάξει η άδικη για την Ελλάδα εικόνα και να σταλεί προς τα έξω η εικόνα μιας χώρας δυναμικής, συντονισμένης που σχεδιάζει μακροπρόθεσμα πάνω σε ένα καμβά.

«Βρισκόμαστε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα. Ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για καθεστώς νήσων στο Αιγαίο και υπογραφή συνυποσχετικού. Οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται, είναι σε εξέλιξη αλλά δεν ισχύει τίποτα από αυτά που διαρρέονται. Όταν θα είμαστε κοντά σε συμφωνία θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση. Ας μην δίνουμε λοιπόν το δικαίωμα, σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτό το κλίμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινίδης και πρόσθεσε:

«Εμείς προχωράμε με αυτοπεποίθηση. Δεν φοβόμαστε. Η εξομάλυνση είναι ωφέλιμη και για τις δύο χώρες. Η Τουρκία δεν άλλαξε συμπεριφορά. Οι διερευνητικές επαφές διεξάγονται με εντατικό ρυθμό. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα». Ταυτόχρονα, ο κ. Λαμπρινίδης έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά την στάση της στο Κυπριακό πρόβλημα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία κρατά το κλειδί της λύσης. Θα πρέπει ο τουρκικός στρατός κατοχής να εγκαταλείψει άμεσα, οριστικά και αμετάκλητα το νησί. Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού είναι αντίθετες με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και υπονομεύουν τις προσπάθειες. Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν κρούει την πόρτα της Ευρώπης είναι σαφές από όλους ότι πρέπει να γίνει πιο ευρωπαϊκή».


«Το Κυπριακό είναι στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής κυβέρνησης και στηρίζει όλες τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού επί τη βάσει του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η λύση του Κυπριακού πρέπει να αποφασιστεί από τους Κύπριους για τους Κύπριους», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της Χάλκης, σημειώνοντας ότι και από συζητήσεις που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, φαίνεται να έχουν γίνει κάποια ενθαρρυντικά βήματα από πλευράς Τουρκίας. Πρόσθεσε όμως ότι δεν τα θεωρεί επαρκή, αλλά δείχνουν μια αλλαγή νοοτροπίας και διάθεσης και αυτό είναι πολύ θετικό.

Ο κ. Λαμπρινίδης έδωσε έμφαση στην ενεργοποίηση όλου του διπλωματικού σώματος με κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως είπε, ώστε να αλλάξει η εικόνα της χώρας, από τις άδικες επιθέσεις που κάποιες μπορεί να είναι καλοπροαίρετες άλλες όμως γίνονται κακοπροαίρετα.

Για το λόγο αυτό, σήμερα, διοργανώνεται ημερίδα με την συμμετοχή όλων των ελλήνων διπλωματών στην οποία θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στα προβλήματα των ελλήνων διπλωμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τα συζήτησε μαζί τους, τον απασχολούν, δεν υποσχέθηκε λύσεις που δεν μπορεί να προσφέρει αλλά είναι δεδομένη η θέληση του να λυθούν. Συστράτευση εξάλλου θα ζητήσει και από το άλλο ζωντανό και ενεργό κομμάτι της Ελλάδας που διαπρέπει στο εξωτερικό, «τον απόδημο Ελληνισμό έτσι ώστε όλοι μαζί, μια γροθιά να δώσουμε τη μάχη που αξίζει για τη χώρα.»

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε τις απόψεις τους και στα άλλα εθνικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

O Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

"Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα δεν πρέπει να γίνει κρίση Εθνικής Κυριαρχίας και κρίση Εθνικής Ασφάλειας για την Ελλάδα." Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Αντικείμενο της συνεδρίασης της επιτροπής ήταν η ακρόαση του υπουργού των Εξωτερικών κ. Σταύρου Λαμπρινίδη, προς τον οποίο ο Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ έθεσε τα ακόλουθα θέματα:

1 Πρέπει να τελειώσει άμεσα η μυστική διπλωματία, που χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα την στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής. Η ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων πρέπει να είναι τακτική και πλήρης και οι συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) να είναι τακτικές και να έχουν ως αντικείμενο όλες τις Εθνικές προτεραιότητες.

2 Στα Ελληνοτουρκικά: Ουδείς γνωρίζει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Και η μεν ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει ότι συζητείται μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ενώ οι Τούρκοι επιμένουν ότι συζητούνται ζητήματα του νομικού καθεστώτος νησιών του Αιγαίου.

3 Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει μέχρι τώρα σοβαρή και πλήρη απάντηση για την άρνησή της να προωθήσει το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ενώ πολύ πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει άμεσα σε συνομιλίες με τις γειτονικές χώρες για τον καθορισμό της Τουρκικής ΑΟΖ.

4 Για το Κυπριακό: Οι δηλώσεις Ερντογκάν στα κατεχόμενα αποτελούν βάναυση καταπάτηση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου και ωμή και ακραία προσβολή της θεσμικής νομιμότητας ολόκληρου του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίζεται σε "χλιαρές" δηλώσεις. Αλλά πρέπει, με συντονισμένες ενέργειες, να αναδείξει το θέμα σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα.

5 Για το πρόβλημα των Σκοπίων: Ο πρωθυπουργός, με κάθε ευκαιρία, συναντάται στο εξωτερικό με το Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι. Τι έχει αποκομίσει από αυτές τις διαδοχικές συναντήσεις ο κ. Παπανδρέου; Μήπως δίνουμε, έτσι, άλλοθι στη σκοπιανή πλευρά, η οποία με το στήσιμο των αγαλμάτων στα Σκόπια και στο Μοναστήρι δείχνει ότι κυριαρχείται από ιδεολογήματα που θυμίζουν την Ευρώπη του μεσοπολέμου;

6 Για τις σχέσεις με την Αλβανία: Η αλβανική κυβέρνηση επιχειρεί με μεθοδεύσεις να αλλοιώσει και να υπονομεύσει τη διαδικασία της απογραφής σε ό,τι αφορά στο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλές δυνατότητες για να παρέμβει στο διπλωματικό επίπεδο και να προστατεύσει αποτελεσματικά τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, που είναι Εθνική μειονότητα, αναγνωρισμένη από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και από την εσωτερική νομική τάξη της γειτονικής μας Αλβανίας.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα ένα σημαντικό μέρος του αλβανικού ΑΕΠ δημιουργείται από τα εμβάσματα που στέλνουν στην Αλβανία πολίτες του κράτους αυτού που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Bγήκε ο Λαμπρινίδης και είπε τα...καθιερωμένα (πλεον) κουραφέξαλα, ως καθώς πρέπει υπουργός εξωτερικών αντ´αυτού, ξέρετε ποιού, βγήκε και ο Παναγιωτόπουλος και επεσήμανε τα αυτονόητα, ως καθώς πρέπει αντιπολίτευση, ώσπου ο Εφιάλτης επιτέλους να φανεί,και οι Μήδοι επιτέλους να διαβούνε...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top