Select Menu


Μπορεί το φως που «τρεμοπαίζει» να είναι ενοχλητικό όμως ερευνητές στην Μ. Βρετανία βρήκαν ένα τρόπο να εκμεταλλευτούν τις ιδιότητες του. Αναπτύσσουν μια μέθοδο με την οποία παλμοί φωτός που «τρεμοπαίζει» μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα ασύρματα με τρόπο ανάλογο που το κάνει η συμβατική τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης δεδομένων Wi-Fi. Η τεχνολογία ονομάζεται VLC και υπόσχεται ταχύτερη μετάδοση δεδομένων από εκείνη του Wi-Fi.

Δεδομένα που τρέχουν με ταχύτητες... φωτός


Η αποθήκευση και επεξεργασία των δεδομένων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές γίνεται ψηφιακά με βάση το δυαδικό σύστημα, δηλαδή κάθε δεδομένο λαμβάνει την τιμή 0 ή την τιμή 1. Αποδείχθηκε ότι είναι εφικτό να κωδικοποιηθούν δεδομένα στο φως μεταβάλλοντας τον ρυθμό με τον οποίο τα λαμπάκια τύπου LED αναβοσβήνουν ώστε να δίνουν διαφορετικές αλληλουχίες του 0 και του 1. Η ένταση των LED αλλάζει τόσο γρήγορα που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να συλλάβει αυτές τις μεταβολές και έτσι η ένταση μοιάζει να είναι σταθερή.


Ομάδες ερευνητών από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Εδιμβούργου πραγματοποιούν πειράματα στα οποία επιχειρούν παράλληλη μετάδοση δεδομένων χρησιμοποιώντας συστοιχίες από λαμπάκια LED με κάθε λαμπάκι να μεταδίδει διαφορετικό όγκο και περιεχόμενο δεδομένων.


«Στην καρδιά αυτής της τεχνολογίας είναι μια νέα γενιά υψηλής φωτεινότητας LED»
αναφέρει ο Χάραλντ Χάας, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, επικεφαλής μιας εκ των ερευνητικών ομάδων. Η ομάδα του Χάας έχει καταφέρει να επιτύχει μετάδοση δεδομένων μέσω των LED με ταχύτητα 100 Megabytes/δευτερόλετπο που είναι ταχύτερη από πολλές ευρυζωνικές συνδέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ερευνητές στην Γερμανία έχουν πετύχει στο εργαστήριο ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων με LED λευκού φωτός που αγγίζουν τα 500 ΜΒ/δευτερόλεπτο!

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top