Select Menu


Οι αλλαγές στην Μέση Ανατολή, φαίνεται ότι πλέον τρέχουν πάρα πολύ γρήγορα. Με την μεσολάβηση του νέου καθεστώτος της Αιγύπτου - ο λαός της οποίας ζητά από την κυβερνησή του να ακυρώσει την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ - τα δύο μεγάλα στρατόπεδα των Παλαιστινίων, Χαμάς και Φατάχ, ήλθαν σε μεταξύ τους συμφωνία μετά από 4 χρόνια σκληρής εμφύλιας διαμάχης. Η Χαμάς ήλεγχε την εξουσίας στην Γάζα, ενώ η Φατάχ στην Δυτική όχθη, μετά τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει, λόγω των εκλογών, των οποίων τα αποτελέσματα δεν έγιναν αποδεκτά από το εξωτερικό, αφού σήμαιναν νίκη της Χαμάς.


Το Ισραήλ αντέδρασε αμέσως, λέγοντας ότι η "Παλαιστινιακή Αρχή"δεν μπορεί να έχει ειρήνη και με την Χαμάς και με το Ισραήλ,ενώ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, συμπλήρωσε λέγοντας ότι: "ελπίζω ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα κάνει την σωστή επιλογή - την ειρήνη με το Ισραηλ. Ενώ στο ίδιο κλίμα ήταν και η αντίδραση των ΗΠΑ, αξιωματούχος των οποίων είπε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση Παλαιστινιακής Ενότητας, θα πρέπει να απαρνηθεί την βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ, κάτι το οποίο η Χαμάς δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να κάνει.

Η κίνηση αυτή των δύο κομμάτων των Παλαιστινίων, έρχεται μετά από ένα μήνα συνεχών διαδηλώσεων στα Παλαιστινιακά εδάφη - κατά τα προτυπα των "εξεγέρσεων" στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο, στις οποίες οι συμμετέχοντες ζητούσαν την επανένωση των δύο πλευρών.

Αυτή η εξέλιξη φαίνεται ότι θα προκαλέσει πονοκέφαλο στο Ισραήλ, το οποίο ήδη βρίσκεται υπό τρομερή διεθνή πίεση, καθώς δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί την Φατάχ κατά της Χαμάς, ούτε σαν ... δικαιολογία για να αποδεικνύει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να αυτοκυβερνηθούν. Οι εξελίξεις στην περιοχή αναμένονται ραγδαίες, ιδιαίτερα εάν μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, προκύψει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top