Select Menu


Ελληνόπουλα «εκτόξευσαν» τον δορυφόρο τους με επιτυχία κι έφυγαν από τη Μόσχα με το «χάλκινο μετάλλιο»! Ο λόγος για τον καθηγητή Φυσικής στο 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, Γιώργο Κοντέλλη, και δέκα μαθητές του οι οποίοι, αφού κέρδισαν τις εντυπώσεις στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών της Microsoft Ελλάς με το μοντέλο δορυφόρου που παρουσίασαν, κατάφεραν να πάρουν το 3ο βραβείο στην κατηγορία του πιο δημοφιλούς και πρωτοπόρου έργου στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που έγινε στη ρωσική πρωτεύουσα από 20 έως 25 Μαρτίου 2011.

«Στη Μόσχα έγινε ουσιαστικά η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ελληνικής συμμετοχής στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κατασκευής CanSat τον περασμένο Αύγουστο στη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ Αντόγια στη Νορβηγία» είπε μιλώντας στην «Espresso» ο κ. Κοντέλλης:

«Τότε ο μικρός δορυφόρος με το όνομα Ικαρομένιππος (Icaromenippus) είχε ταξιδέψει σε ύψος 1.000 μέτρων και είχε επιστρέψει στη Γη με τη βοήθεια ενός αλεξίπτωτου. Πρόκειται για έναν δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού που ζυγίζει 350 γραμμάρια. Τα παιδιά είχαν προσαρμόσει τον βασικό μηχανισμό του δορυφόρου, δηλαδή έναν μίνι ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν πομπό και αισθητήρες οι οποίοι μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες και να μετρήσουν σε πραγματικούς αριθμούς την πίεση, τη θερμοκρασία, την υγρασία, τους ρύπους της ατμόσφαιρας στην οποία θα βρίσκεται ο δορυφόρος» σημείωσε ο καθηγητής Φυσικής.

Ο ίδιος εξήγησε ότι στάθηκε αδύνατο να μεταφερθούν στη ρωσική πρωτεύουσα πολλά από τα εξαρτήματα του CanSat, οπότε στην πράξη δεν ήταν εφικτή η εκτόξευση: «Για τον λόγο αυτό, παρουσιάσαμε με εποπτικό υλικό τη λειτουργία του CanSat προκειμένου να γίνει κατανοητή και να εκτιμηθεί από την επιτροπή του διαγωνισμού».

Ο κ. Κοντέλλης είπε ότι θα ήταν πρωτοποριακό και ενδιαφέρον για τα παιδιά να διδάσκονται την κατασκευή ενός δορυφόρου CanSat: «Θα μπορούσε να μπει ως μάθημα επιλογής στα σχολεία η κατασκευή ενός τέτοιου δορυφόρου» επισήμανε και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον κ. Γιώργο Τάταρη για την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφεραν στην τελική παρουσίαση.

Η ομάδα της Μυτιλήνης διάλεξε το όνομα Ικαρομένιππος για τον δορυφόρο της επειδή έτσι λεγόταν ο ήρωας του πρώτου βιβλίου επιστημονικής φαντασίας που έγραψε στην αρχαιότητα (160 μ.Χ.) ο σοφιστής Λουκιανός ο Σαμοσατεύς. Πρόκειται για παρωδία των ταξιδιωτικών μυθιστορημάτων που ήταν αγαπητά κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους, ένα είδος σατιρικής επιστημονικής φαντασίας. Πραγματεύεται ένα φανταστικό ταξίδι του Ικαρομένιππου στη Σελήνη, την οποία ο Λουκιανός παρουσιάζει κατοικημένη από περίεργα όντα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top