Select Menu


Στο τραπέζι των -ανεπίσημων- συζητήσεων που γίνονται αυτή την περίοδο στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους είναι και το θέμα της επαναγοράς ελληνικού χρέους, όπως είπε την Παρασκευή από το Νταβός της Ελβετίας ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Αξίζει να συζητηθεί η ιδέα να επαναγοράσει η Ελλάδα το χρέος της σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το Reuters.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία ιδέα που συζητείται, όχι επισήμως [...] Η ιδέα, όπως και άλλες, αξίζει κάποια συζήτηση».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ακόμα ότι η ολοκληρωμένη λύση-πακέτο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, που αναμένεται τους επόμενους δύο μήνες, θα βοηθήσει να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές.

«Αυτό θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως κατά το τέλος της χρονιάς, να επιστρέψουμε με εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας», πρόσθεσε σε συνέντευξή του στο Reuters Insider.

Παρατήρησε ακόμα ότι χρειάζεται να ενισχυθούν η «δύναμη πυρός» και η ευελιξία του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF.

Η ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος της, είπε ο υπουργός, θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να έχει οικονομική ανάπτυξη και πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, προσθέτοντας ότι η επιτυχία στους τομείς αυτούς θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές, αν είναι κατάλληλες οι συνθήκες σε αυτές, αργότερα στη διάρκεια του έτους.

Ο υπουργός επέμεινε στην επίσημη πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ 3% το 2011, αλλά πρόσθεσε: «Να δούμε, αν μπορούμε να εκπλήξουμε την αγορά».

Σε σχέση με το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως περιμένει οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του και να μειώσουν το επιτόκιο, για να γίνει διατηρήσιμο το χρέος.

Στη συνέντευξή του είπε ακόμα ότι κατανοεί το θυμό των Ελλήνων για τον αργό ρυθμό με τον οποίο πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις για φορολογικές απάτες, ενώ σε ό,τι αφορά στους ιδιοκτήτες πλοίων, ανέφερε ότι η εξαίρεσή τους από τη φορολογία προβλέπεται από το Σύνταγμα, επειδή δεν λειτουργούν στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο.

Την Πέμπτη, από το Νταβός, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε είχε αποκαλύψει ότι πέρυσι το Βερολίνο πίεζε την Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφώνησε.

Το σενάριο που συζητείται στην Ευρωζώνη είναι η χορήγηση στην Ελλάδα δανείου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο θα διατεθεί για την αγορά ομολόγων που κατέχουν θεσμικοί επενδυτές. Ενδεχομένως, η αγορά των ομολόγων να γίνεται απευθείας από το EFSF.

Το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο των δανείων ΕΕ-ΔΝΤ. Το δάνειο θα συνοδευτεί και με ένα αυστηρότερο δημοσιονομικό πρόγραμμα λιτότητας.

Τα ωφέλη για την Ελλάδα είναι σημαντικά. Εάν, για παράδειγμα, επαναγοραστεί το 25% του χρέους με έκπτωση 20%, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα πέσει κατά 8%.

Σημαντικότερο μέτρο θα αποτελούσε η μείωση των επιτοκίων. Εάν η Αθήνα χρηματοδοτούνταν με επιτόκιο κάτω του 5%, οι ετήσιες πληρωμές για τόκους θα υποχωρούσαν σε επίπεδα χαμηλότερα από το 8% του ΑΕΠ.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κρ.Λαγκάρντ δήλωσε την Παρασκεύη από το Νταβός ότι η χρήση του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης για την αγορά κρατικών ομολόγων «είναι μια ιδέα που αξίζει να εξεταστεί στο πλαίσιο των μέτρων για να γίνει πιο ευέλικτος ο μηχανισμός», ενώ η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τη σχετική φημολογία.

«Κατά την άποψή μας, η Ελλάδα είναι σε ένα καλό δρόμο για να πετύχει το στόχο της», είπε στην τακτική ενημέρωση των ΜΜΕ, την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο σχετικά με τις σκέψεις για επαναγορά του ελληνικού χρέους σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής αξίας τους στη δευτερογενή αγορά.

Το ενδεχόμενο παροχής δανείου στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την επαναγορά μέρους του υφιστάμενου χρέους της βρίσκεται «στο τραπέζι» των συζητήσεων για την ενίσχυση του Ταμείου, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πάντως, οι ειδικοί της Κομισιόν φέρεται να υποστηρίζουν ότι δεν αρκεί μόνο αυτό το μέτρο.

Όπως λένε, μόνον το 20% των ελληνικών ομολόγων διακινούνται στη δευτερογενή αγορά και έτσι δεν είναι υλοποιήσιμο ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Γι’ αυτό και η Κομισιόν κάνει σκέψεις στην κατεύθυνση να επιβάλλει στους πιστωτές μείωση του βάρους για την Ελλάδα (μέσω της μείωσης των επιτοκίων).

«Υπό συζήτηση είναι μεταξύ άλλων μία επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων», έγραψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη κύκλους της Κομισιόν.

Πάντως, στις βασικές της γραμμές, η αναμενόμενη συμφωνία στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους εκτιμάται ότι θα προβλέπει χαλαρότερους όρους για τη χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων κρατών της ευρω-περιφέρειας, με αντάλλαγμα ισχυρές δεσμεύσεις ότι δεν θα συσσωρεύσουν νέα χρέη στο μέλλον.

Οι κυβερνήσεις συζητούν επίσης τη θέσπιση κάποιου είδους «δημοσιονομικού φρένου», όπως το μέτρο που ενσωματώθηκε πρόσφατα στο γερμανικό σύνταγμα, υποχρεώνοντας το Βερολίνο να ισοσκελίσει μεσοπρόθεσμα τον προϋπολογισμό του.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν για τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου από το Νταβός

Το θέμα της επαναγοράς ελληνικού χρέους είναι μία από τις πολλές ιδέες που βρίσκονται υπό συζήτηση αυτήν την περίοδο στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το Νταβός για το θέμα αυτό, ο Α. Αλταφάζ, αφού ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε στο Νταβός με τον Επίτροπο οικονομίας, Όλι Ρεν, πρόσθεσε ότι αυτήν την περίοδο στην ευρωζώνη, αλλά και στην ΕΕ γενικότερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μία συζήτηση σχετικά με την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Στις συζητήσεις αυτές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, περιλαμβάνεται και το θέμα του σημερινού και μελλοντικού χρηματοδοτικού μηχανισμού της ευρωζώνης, το οποίο θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 4ης Φεβρουαρίου. Ο Α. Αλταφάζ επισήμανε τις προσπάθειες τόσο του Προέδρου της Επιτροπής, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο, όσο και του Επιτρόπου Ρεν για να υπάρξει πρόοδος στις αποφάσεις και τόνισε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξεύρεση μιας συνολικής λύσης είναι επείγουσα ανάγκη.

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε ότι πράγματι, το θέμα που έθιξε από το Νταβός ο Έλληνας υπουργός οικονομικών βρίσκεται στο τραπέζι των ανεπίσημων συζητήσεων, αλλά παράλληλα, πρόσθεσε, υπάρχουν και άλλες επιλογές υπό συζήτηση. «Η συζήτηση είναι ανοιχτή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να βρουν τους τρόπους για να δοθεί η πιο αποτελεσματική λύση, μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης» δήλωσε ο Α. Αλταφάζ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για τη λειτουργία και του σημερινού μηχανισμού στήριξης.

«Στόχος είναι να καθησυχάσουμε τις αμφιβολίες των αγορών» και η ευρωζώνη να αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα πιο απίθανα και δυσάρεστα σενάρια, κατέληξε ο Α. Αλταφάζ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top