Select Menu


Την περασμένη εβδομάδα, λίγες μόνο ημέρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. περί της κατασκευής φράχτη στον Έβρο για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης στην χώρα μας, η οποία – κατά υπουργική ομολογία – δεν χωρά άλλους μετανάστες, είχαμε μια αλυσίδα γεγονότων, η οποία αν μη τι άλλο ανέδειξε την γύμνια της χώρας μας στο συγκεκριμένο ζήτημα, σε κάθε τομέα που μπορεί κανείς να φανταστεί.

Αναφερόμαστε στην περίπτωση του δουλεμπορικού, το οποίο ναυάγησε το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, δυτικά της Κέρκυρας. Αυτό το πλοίο, είχε παραλάβει λαθρομετανάστες, δίχως να γίνει αντιληπτό από τον Ασπρόπυργο. Την πορεία του, την είχε ξεκινήσει από την Τουρκία, διέσχισε το Αιγαίο και έφτασε το πρωί εκείνου του Σαββάτου στην περιοχή του Ασπροπύργου, όπου φόρτωσε τους λαθρομετανάστες. Σε μία περιοχή δηλαδή, που έχει σημαντικότατες στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Από το κέντρο εκπαίδευσης των αλεξιπτωτιστών, μέχρι την Σχολή Πυροβολικού και φυσικά τα διυλιστήρια. Και κανένας δεν αντιλήφθηκε τις κινήσεις αυτές του δουλεμπορικού.

Στην συνέχεια το πλοίο πέρασε – δίχως κανέναν έλεγχο – τον ισθμό της Κορίνθου. Φανταστείτε λοιπόν τι χάλι επικρατεί εφόσον οι επαγγελματίες αυτοί – όπως αποδείχτηκε αργότερα – δεν φοβούνται κανέναν και τίποτε και δεν κάνουν καν τον κόπο να κάνουν τον γύρο της Πελοποννήσου, αλλά περνούν σαν κύριοι από τον Ισθμό της Κορίνθου.

Στην συνέχεια επιχείρησε να περάσει στην Ιταλία αλλά... ναυάγησε. Μέχρι τότε όμως είχε ανενόχλητο διασχίσει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Πέρασε όλη αυτή την απόσταση, δίχως κανένα πρόβλημα. Δεν θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ένα τουρκικό αποβατικό που άφηνε στον Ασπρόπυργο εχθρικές δυνάμεις, αλλά προφανώς κανείς δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο.

Η Ιστορία όμως, δεν σταματά εδώ. Έχει και συνέχεια. Οι Ιταλικές αρχές αρνήθηκαν να βοηθήσουν, παρόλο που το πλοίο ήταν σε διεθνή χωρικά ύδατα, καταστώντας με αυτή τους την στάση σαφή την αποφασιστικότητά τους, να μην επιτρέψουν την λαθρομετανάστευση στην χώρα τους, αφού εάν τους έσωζαν, θα έπρεπε να τους δεχτούν στην χώρα τους. Αντιθέτως, οι Ελληνες έσπευσαν να σώσουν τους λαθρομετανάστες.

Η ανταμοιβή; Φαίνεται ότι όλοι οι μετανάστες ήταν καλά δασκαλεμένοι. Έτσι... έξι αντιπρόσωποί τους, έκαναν λόγο για ... εμβολισμό του πλοιαρίου τους από εμπορικό. Και η ίδια... επιτροπή, μίλησε στους δημοσιογράφους και ανακοίνωσε ότι... απαιτούν(!!!) από την ελληνική κυβέρνηση να στείλει εκπρόσωπο του ΟΗΕ, της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και  δημοσιογράφους μεγάλων διεθνών δικτύων ώστε να πάρει δημοσιότητα η καταγγελία τους για το πλοίο που επιχείρησε να τους πνίξει.
Μάλιστα, απείλησαν ότι αν το αίτημά τους δεν γίνει δεκτό, τότε θα έχουμε αυτοκτονίες και ομαδική απεργία πείνας: «Ζητώ από την ελληνική κυβέρνηση να φέρει εδώ δημοσιογράφους από διεθνή media: το CNN, το Al Jazzera, το BBC και εκπροσώπους του ΟΗΕ και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να μας μιλήσουν. Αλλιώς, αυτοί οι άνθρωποι θα προχωρήσουν σε αυτοκτονίες, σε απεργία πείνας.

Σε αυτή την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη. Είμαστε έξι άτομα που εκπροσωπούμε όλη την κοινότητά μας εδώ. Δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε. Και θα πρέπει να ερωτηθεί το πλοίο που μας διεμβόλισε, γιατί μας χτύπησε. Γιατί όταν μας χτύπησε, άνοιξε τρύπα και το νερό έμπαινε μέσα. Αυτό θέλουμε να δείξουν τα διεθνή media. Αλλιώς, αυτοί οι άνθρωποι θα αυτοκτονήσουν, θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας. Τότε η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη», ήταν τα λόγια του εκπροσώπου των ναυαγών.

Μέχρις στιγμής, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για εμβολισμό του πλοίου και πολλοί υποθέτουν ότι αυτό ήταν ένα τέχνασμα των λαθρομεταναστών, για να εμποδιστεί η απέλασή τους. Αντί για ένα ευχαριστώ, σε αυτούς που τους έσωσαν, οι άνθρωποι αυτοί άρχισαν να εκβιάζουν με ... ομαδικές αυτοκτονίες, καθώς από τα ραντάρ δεν προκύπτει να υπήρχε καν πλοίο στην περιοχή. Μάλιστα οι μετανάστες ζητούν να τους επιτραπεί να... μεταβούν στην Ιταλία, επειδή ναυάγησαν σε διεθνή ύδατα! Φυσικά οι Ιταλοί ούτε συζητούν κάτι τέτοιο. Εναλλακτικά, ζητούν να μείνουν ελεύθεροι στην χώρα μας! Και ολα αυτά χρησιμοποιώντας μέσα πίεσης όπως απεργίες πείνας ή την απειλή αυτοκτονιών. Τελικά οι μετανάστες συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του ΟΗΕ.

Φυσικά τα κόμματα της αριστεράς (και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι παρά τον τίτλο τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη αριστερό “μέτωπο”) συμπαραστάθηκαν δεόντως στους λαθρομετανάστες, ενώ το ΠΑΜΕ διοργάνωσε μέχρι και... διαδήλωση.

Η τελευταία πράξη ήταν η σύλληψη των “εγκεφάλων” της σπείρας που διακινούσε τους λαθρομετανάστες. Πρόκειται για έναν 41χρονο Ιρακινό ο οποίος συνελήφθη από άντρες της ασφάλειας της Νίκαιας. Μαζί του συνελήφθησαν ένας ακόμη Ιρακινός και ένας Μαροκινός μέλη του κυκλώματος ,ενώ αναζητούνται ακόμη τρία άτομα. Το κύκλωμα, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, τα τελευταία δύο χρόνια μετέφερε μετανάστες προς την γειτονική Ιταλία έναντι αδράς αμοιβής. Το ραντεβού ήταν κυρίως νυχτερινές ώρες στην περιοχή του Σχιστού, όπου ειδικά διαμορφωμένα φορτηγά μετέφεραν τους αλλοδαπούς σε όρμο της Λευκάδας και από εκεί με ιστιοφόρα στην Ιταλία.

Όπως καταλαβαίνετε, χρειάστηκε ένα ναυάγιο και πάνω από 20 άτομα νεκρούς, για να κινητοποιηθεί η ελληνική αστυνομία, μετά από την διετή (τουλάχιστον) δράση της συγκεκριμένης ομάδας.
Η όλη αυτή κατάσταση δεν παρουσιάζει τίποτε άλλο, παρά την γύμνια του ελληνικού κράτους, που δεν μπορεί να φανεί αντάξιο των περιστάσεων. Κάθε πτυχή αυτής της ιστορίας, το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώνει την ανικανότητα ή την μη θέληση των ελληνικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.

Δημήτρης Παπαγεωργίου

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top