Select Menu


Η Τουρκία, υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των Τ/κ, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβολύτογλου προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν περάσει σε ένα κρίσιμο στάδιο και η Τουρκία στηρίζει την επίτευξη μιας λύσης και είναι ειλικρινής.

Θα είναι σημαντική, είπε, η αξιολόγηση των καλών υπηρεσιών που θα κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση της Γενεύης και αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα των ΗΕ να υπάρχουν αποτελέσματα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξήρε τη σημασία της συνάντησης στη Γενεύη. Ο ΓΓ, είπε, θέλει να πάρει τις διαπραγματεύσεις ένα βήμα μπροστά στη Γενεύη.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο κ. Νταβούτγλου είπε ότι χωρίς να επιλυθεί το Κυπριακό η Τουρκία είναι αντίθετη σε τέτοιες διεθνείς συμφωνίες. Τέτοιου είδους διεθνείς συμφωνίες είναι άκυρες, υποστήριξε, και από άποψης διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία, είπε, είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα οφέλη των Τ/κ και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Άγκυρας ότι μετά τη λύση του Κυπριακού, επιθυμούν όπως η ανατολική Μεσόγειος μετατραπεί σε μια περιοχή ειρήνης και οικονομικής συνεργασίας.

--------------------------------------------------

Αντίθετη στη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη χωρίς να επιλυθεί το κυπριακό είναι η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ότι τέτοιες συμφωνίες είναι άκυρες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Αχμετ Νταβούτογλου, χωρίς να επιλυθεί το Κυπριακό και το πρόβλημα να βρίσκεται στην ατζέντα των ΗΕ, η Τουρκία είναι αντίθετη σε τέτοιες διεθνείς συμφωνίες.  "Τέτοιου είδους διεθνείς συμφωνίες", ισχυρίζεται, "είναι άκυρες και από άποψης διεθνούς δικαίου''.

"Είμαστε αποφασισμένοι", πρόσθεσε, "να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα οφέλη των Τ/κ και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο", επαναλαμβάνοντας τη θέση της Αγκυρας ότι μετά τη λύση του Κυπριακού, επιθυμούν όπως η ανατολική Μεσόγειος μετατραπεί σε μια περιοχή ειρήνης και οικονομικής συνεργασίας.

Ο Νταβούτογλου μιλούσε μετά τη συνάντησή του με τον λεγόμενο πρωθυπουργό, Ιρσέν Κιουτσιούκ, ο οποίος μετέβη στη χώρα για να παραστεί σε εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διακήρυξης του 2011 ως έτους τουρισμού στο ψευδοκράτος για την Τουρκία.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top