Select Menu

 
Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του CNN Türk ο αντιπρόεδρος της KO του κόμματος του CHP Akif Ηamzaçebi σχετικά με τα έγγραφα του Wikileaks που ανακοινώθηκαν είπε: «ασφαλώς και θα επηρεαστούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά δεν περιμένω διακοπή γι αυτό τον λόγο».
Επίσης ο Oğuz Οyan από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP επέκρινε την εφαρμοζόμενη εξωτερική πολιτική και είπε ότι τα περισσότερα από τα έγγραφα δεν είναι τίποτε άλλο παρά « η ανακοίνωση του ήδη γνωστού ». Ο ίδιος ζήτησε δηλώσεις σχετικά με το θέμα από τον ΥΠΕΞ Davutoğlu.

Ο Ηamzaçebi απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων είπε ότι το πρώτο σκέλος στην περίπτωση είναι το γεγονός ότι μία χώρα σαν τις ΗΠΑ δεν μπορούν να προφυλάξουν τα στοιχεία τους και πρόσθεσε « αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποια έλλειψη σοβαρότητας ». Ο Ηamzaçebi πρόσθεσε και το εξής « η σοβαρότητα των στοιχείων ή μη είναι άλλο θέμα συζήτησης. Εγώ το θέμα δεν το παίρνω στα σοβαρά».

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν έχει οκτώ διαφορετικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, ο Ηamzaçebi είπε:« πρόκειται μόνο για κάποιον ισχυρισμό. Εγώ δεν παίρνω στα σοβαρά τους ισχυρισμούς αυτούς. Απλά τους βλέπω ως ισχυρισμούς. Δεν πιστεύω στην ορθότητα τους ». Ο Ηamzaçebi είπε ότι δεν περιμένει οι ισχυρισμοί αυτοί να προκαλέσουν ρήγμα ή διακοπή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.  Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οyan επέκρινε την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζεται και είπε ότι όλα αυτά αποτελούν « την ανακοίνωση του γνωστού » όμως σημασία έχει η επισημοποίηση.

Ο Οyan που ισχυρίστηκε ότι θέματα όπως η περίπτωση του πλοίου Mavi Marmara και η αντιπυραυλική ασπίδα είναι σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ότι το θέμα των δώδεκα μιλίων στο Αιγαίο αποτελεί αίτημα της Ελλάδος εδώ και μακρό χρονικό διάστημα και ότι αυτό θεωρείται από την Τουρκία αιτία πολέμου.

Ο Οyan είπε « στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από έξι μίλια σε δώδεκα, το Αιγαίο θα μετατραπεί σε ελληνική θάλασσα και το εβδομήντα ένα τοις εκατό αυτού θα είναι χωρικά ύδατα της Ελλάδος. Αν η Ελλάδα προβεί σε μια τέτοια κίνηση θα είναι δύσκολη πλέον η επιστροφή. Εάν η τουρκική κυβέρνηση επιχειρήσει παραχωρήσεις θα υπάρξει συνέχεια και δεν θα μπορέσει πλέον να εξασφαλίσει επιτυχία».

Ο Οyan είπε ότι οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ στην υπόθεση της ασπίδας εξελίσσονται με έναν τρόπο «σχιζοφρενικό’ και τόνισε πως στα έγγραφα του ΝΑΤΟ δεν αναφέρεται η ονομασία της χώρας.

Ο Οyan ζήτησε να επισκεφθεί ο ΤΥΠΕΞ το κόμμα τους και να ενημερώσει επισημαίνοντας πώς η εξωτερική πολιτική είναι κοινό θέμα και θα πρέπει ο ένας να συμβουλεύεται τον άλλον, διότι η εξωτερική πολιτική είναι μία πολιτική, η οποία δεν πρέπει να αλλάζει στην περίπτωση αλλαγής εξουσίας.


 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top