Select Menu

Στην ανάγκη σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών της ΝΔ Σάββα Τσιτουρίδη και Πέτρου Δούκα, καταλήγει -σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- η πλειοψηφία των κομμάτων που μετέχουν στην Εξεταστική της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση των ομολόγων.
Στην τελευταία συνεδρίασή της η Επιτροπή οριστικοποίησε τις θέσεις των κομμάτων που θα αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο του πορίσματος που θα παραδοθεί το απόγευμα της Τρίτης στον Φίλιππο Πετσάλνικο.

Στην παραπομπή των Σ.Τσιτουρίδη και Π.Δούκα φέρονται να έχουν καταλήξει το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ ο ΛΑΟΣ προτάσσει το ζήτημα της παραγραφής τυχόν ποινικών ευθυνών για όλα τα πολιτικά πρόσωπα.

Επιφυλάσσεται, ωστόσο, να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, σε ό,τι αφορά την παραπομπή ή μη του Πέτρου Δούκα.

Από την πλευρά της ΝΔ, οι βουλευτές της οποίας είχαν αποχωρήσει από την Εξεταστική Επιτροπή, αμέσως μετά τις πληροφορίες για ενδεχόμενη παραπομπή των δύο πρώην υπουργών της, επανέλαβε τις καταγγελίες «περί προειλημμένης απόφασης για προφανείς πολιτικούς λόγους».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ θα καταλογίζει ποινικές ευθύνες τόσο στον πρώην υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη όσο και στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα, ενώ θα κάνει λόγο για βαρύτατες πολιτικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη.

Το ΚΚΕ θα αναφέρεται σε βαρύτατες διαχρονικές ευθύνες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, θα καταλογίζει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στη ΝΔ και θα ζητά την περαιτέρω διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Σ. Τσιτουρίδη και Π. Δούκα.

Σε ό,τι αφορά στη θέση του ΛΑΟΣ, το κόμμα θα εκτιμά ότι έχει επέλθει παραγραφή για όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, αλλά θα διατηρεί ερωτήματα αναφορικά με τις ευθύνες του Π. Δούκα.

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλογίζει ποινικές ευθύνες στους δύο πρώην υπουργούς της ΝΔ Σάββα Τσιτουρίδη και Πέτρο Δούκα καθώς και πολιτικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς, Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα και Σωτήρη Χατζηγάκη.

Για ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι τυχόν ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών της ΝΔ Τσιτουρίδη και Δούκα, θα κάνει λόγο στο πόρισμα της και η Δημοκρατική Αριστερά.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ αμέσως μετά τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης παραπομπής δύο πρώην υπουργών της για την υπόθεση των ομολόγων.

Κύκλοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισαν χαρακτηριστικά:

«Τριάμιση χρόνια έρευνας, τριών εφετών ανακριτών, οδήγησαν στην παραπομπή 40 περίπου ιδιωτών σε δίκη.

» Όσα η ελληνική δικαιοσύνη δεν βρήκε, τα ανακάλυψαν οι 'κλουζό' του ΠΑΣΟΚ. Είναι ολοφάνερο ότι η απόφαση ήταν προειλημμένη για προφανείς πολιτικούς λόγους τους οποίους και καταγγείλαμε όταν αποχωρήσαμε, με στόχο την συκοφάντηση, την σπίλωση, την παραπληροφόρηση, όπως έγινε στη σκευωρία του Βατοπεδίου. Το πάθημα όμως δεν έγινε μάθημα.»

Το πόρισμα θα έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια το προσεχές διάστημα, ενώ για να συζητηθεί η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής θα πρέπει να κατατεθεί σχετική πρόταση από τουλάχιστο 30 βουλευτές εντός 15 ημερών.

Για να συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή θα πρέπει να έχει την συγκατάθεση της απόλυτης πλειοψηφίας της Ολομέλειας της Βουλής (151 βουλευτές).

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top